בניגוד למגמה בעולם: סין מורידה את הריבית עקב חששות מהאטה
בניגוד למגמת ההידוק המוניטרי והעלאת הריביות בעולם, סין המודאגת מההאטה בצמיחה הכלכלית המאפיינת את המדינה בעשורים האחרונים לשפל חסר תקדים, החליטה דווקא להוריד את הריבית כדי לעודד את הכלכלה.
הבנק העממי הסיני הודיע על הורדת הריבית על הלוואות הפריים (LPR) בחמש נקודות בסיס ל-3.8% מ-3.85%. הריבית לחמש שנים נשארה ללא שינוי והיא עומדת על 4.65% ה-LPR מהווה בנצ'מארק לשאר ההלוואות במשק הסיני והורדתו תעודד את הצריכה וההשקעה בסין. הורדת הריבית אמנם קטנה יחסית אך היא הראשונה מאז אפריל 2020. "הורדת הריבית מחזקת את השקפתנו שהרשויות פתוחות להמשך הורדות ריבית לנוכח הרוחות הנגדיות המנשבות אל מול הכלכלה" אמר Zhaopeng Xing, אנליסט סיני בכיר.
הכלכלה הסינית מתמודדת עם קשיים בתחומים רבים. מחסור באנרגיה מעיב על התפוקה התעשייתית. בנוסף, מחירי הבתים נפלו בחודש שעבר זה החודש השלישי ברציפות והסימנים למשבר בתחום הדיור הולכים ומעמיקים במקביל לפשיטת הרגל של חברת הענק אוורגרנד. המכירות הקמעונאיות מדשדשות אף הן לנוכח התפרצות הקורונה ומדיניות האפס הדבקה של הממשלה הסינית.
הכלכלה הסינית הייתה היחידה בעולם שצמחה בשנת 2020, וגם בשנת 2021 היא צפויה לצמוח לא פחות מ-7.8%, מעל יעד הממשלה לצמיחה של 6%, אך לנוכח הקשיים הלל צופים כעת הכלכלנים כי הכלכלה הסינית תצמח בשנה הבאה בקצב הנמוך ביותר מאז שנת 1990. "להגן על יעד של 5% בשנה הבאה יהיה משיה קשה" אומר לארי הו, כלכלן ב-Macquarie.
מנהיגי סין הביעו דאגה לנוכח האטת המשק. בפגישת מפתח כלכלית מוקדם יותר החודש הם אמרו כי אבטחת היציבות היא בעדיפות ראשונה בשנה הבאה. זהו שינוי מהותי מהפגישה בשנה שעברה שם המדיניות של "ריסון ההתרחבות הפרועה של ההון" שלטה בכיפה.
מדיניות מרחיבה נוספת נרשמה בשבוע שעבר כאשר הבנק המרכזי הוריד את שיעור הרזרבה הנדרשת מרוב הבנקים בחצי אחוז. המהלך מאפשר הגדלת הלוואות על ידי הורדת כמות הכסף שהבנק מחוייב לשמור כרזרבה וצפוי לשחרר 1.2 טריליון יואן למשק (כ-188 מילארד דולר). הורדת ריבית ה-LPR עשויה לחסוך 80 מיליארד יואן (12.6 מיליארד דולר) מהמלווים ובכך לשחרר הון נוסף לטובת עידוד הכלכלה.
עם התפרצות הקורונה נחלצו הממשלות והבנקים המרכזיים לעזרת הכלכלה הדועכת עם מדיניות סופר מרחיבה שכללה הורדת ריביות תוכניות רכישה גרנדיוזיות והרחבות תקציביות על חשבון החוב. דווקא סין הייתה הכלכלה הגדולה היחידה שנשארה פאסיבית יחסית אל מול הסערה הכלכלית ונמנעה מהורדת ריבית והסתפקה בסיוע ממוקד לעסקים קטנים. למרות המדיניות השונה דווקא הכלכלה הסינית הייתה היחידה בעולם שצמחה בסיכום שנתי בשנת 2020 מוכת הקורונה.
עם החזרה לחיים לצד הקורונה והיפתחות הכלכלה החלו הכלכלות הגדולות לצמצם את התמיכה בכלכלה, צמצום שדורבן על ידי ההתפרצות האינפלציונית האחרונה שגרם לבנק המרכזי הבריטי להעלות ריבית בשבוע שעבר ולפד להודיע על האצת צמצום תוכנית הרכישות בשוק אגרות החוב וצפי לשלוש העלאות ריבית בשנה הבאה. גם הפעם בוחרת סין, כך נראה, לנקוט במדיניות ההפוכה ולהתחיל לעודד את המשק נוכח ההאטה החדה שהוא חווה, למרות החששות מהתפרצות אינפלציונית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.האם המשבר בנדלן בסין מרמז על משהו?עירית 21/12/2021 17:08הגב לתגובה זו0 0האם יש מצב שסין מתחילה משבר נדלנ״י וירידת מחירים שיתפשטו בכל העולם?סגור
-
1.כלכלה = מצב רוחLed 21/12/2021 13:51הגב לתגובה זו1 0הבורסה הסינית לא עלתה בכלל ואף מניות רבות ירדו. למרות שהחברות היו טובות ורווחיות. עקב ריבים עם האמריקאים . כתוצאה מזו הסיני לא מרגיש את העושר בכיס. זה וגם אינפלציית דיור. בית בסין עולה כמו בישראל.סגור