ביידן אסר על ייבוא מוצרים ממחוז שינג'יאנג החשוד בעבודות כפיה
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן חתם על צו האוסר ייבוא מוצרים ממחוז שינג'יאנג הסיני בו, לפי החשד, מתרחשת עבודה בכפייה של בני המיעוט המוסלמי האויגורי. הצו אוסר כל יבוא מהמחוז ומטיל סנקציות על "כל יחיד שאחראי לעבודות הכפייה באזור". הצעד זכה לתגובה סינית זועמת ועלול להעכיר עוד יותר את היחסים המתוחים בין בייג'ינג לוושינגטון.
נושא זה נמצא במחלוקת בין ארצות הברית לסין מזה זמן, כאשר הממשל האמריקאי כינה את המתרחש במחוז "'ג'נוסייד" (רצח עם) וכן טען שבמחוז יש "עבודות כפיה הנתמכות על ידי המדינה בהיקף נרחב". הצו קיבל את הסכמת הקונגרס מוקדם יותר החודש לאחר תיאום בין הגרסאות שלו בסנאט ובקונגרס. התמיכה הנרחבת בצעד בבתי הנבחרים האמריקאי באה לידי ביטוי באישור פה אחד בסנאט ותמיכה נרחבת של שתי המפלגות בקונגרס.
החוק שעבר קבע כ"עדיפות גבוהה" מוצרים חשודים במיוחד שדורשים אכיפה גבוהה יותר וביניהם כותנה, פוליסיליקון הנצרך לפנלים סולאריים ומוצרי עגבניות. הסיבה לחוק לדברי הממשל היא "הוכחות בלתי ניתנות להכחשה" שמצביעות לכאורה שכל המוצרים המיוצאים ממחוז שינג'יאנג, היכן שהממשל הסיני הקים מחנות ריכוז לבני המיעוט האויגורי וקבוצות מוסלמיות אחרות, נעשו בעזרת עבודה בכפיה. הצו אוסר כל ייבוא מהמחוז אלא אם כן הוכח שהוא נעשה ללא כפיה.
הממשל הסיני זועם על ההחלטה ומכחיש כל פעילות ניצול לא חוקית במחוז. דובר שגרירות סין בארצות הברית מסר כי הצעד הזה "מתעלם מהאמת ומשמיץ בזדון את מצב זכויות האדם בשינג'יאנג. זו הפרה חמורה של החוק הבינלאומי ושל הנורמות של היחסים הבינלאומיים, והתערבות גסה בענייניה הפנימיים של סין. סין מגנה בחריפות ודוחה בתקיפות את החוק". בנוסף אמר כי סין תגיב בעתיד לאור התפתחויות אך לא פרט מה תהיה התגובה.
האם הצעד יהיה יעיל? נורי טורקל, אמריקאי ממוצא אוגריוני וסגן הנשיא של הוועדה הבינלאומית לחופש דת אמר לרויטרס כי היעילות של הצו תהיה תלויה ברצון של הפקידות של ביידן לוודא שאכן כך יקרה, במיוחד לאור ניסיונותיהן של החברות לבדוק את הנחישות של הממשל בנושא.
אנטוני בלינקן, שר החוץ של ארצות הברית אמר שאישור החוק מדגיש את מחויבותה של ארצות הברית להילחם בעבודות הכפייה כולל בהקשר של רצח העם המתמשך במחוז שינג'יאנג. "משרד החוץ מחויב לעבוד עם הקונגרס כדי להמשיך להתמקד בעבודות הכפייה במחוז ולחזק את הפעילות הבינלאומית נגד ההפרה הבוטה הזו של זכויות אדם" מסר.
מלבד צעדי התגובה הסיניים שעדיין אינם ידועים ועלולים להיות לא נעימים, הצעד טומן בחובו גם השלכות ישירות על מגוון תעשיות שתלויות בייצור במחוז. שתי התעשיות שנפגעות במיוחד הן תעשיית הכותנה ותעשיית הפאנלים הסלולריים שתלויה בפוליסיליקון שמיוצר במחוז. בימים האחרונים של ממשל טראמפ הוכרז על איסור דומה, ואז ההערכות היו שמוצרי כותנה בשווי 9 מיליארד דולר יובאו מסין בשנה שעברה, חלקם הגדול מהמחוז. תחום נוסף שעלול להיפגע הוא מוצרי העגבנית שאף הוא מיובא בכמות גבוהה מהמחוז הבעייתי.
התלות של החברות בייצור הסיני גורם להם לעיתים לנהוג באופן לא אתי לכאורה. חברת אינטל נאלצה להתנצל בפני סין על מכתב שהוציאה ובו דרישה מספקיה שלא לספק מוצרים שקשורים לייצור באזור. ג'ן פסקי דוברת הבית הלבן מחתה על כך בלי להזכיר את שמה של אינטל ישירות: "חברות אמריקאיות לא צריכות לעולם להרגיש בצורך להתנצל על עמידה על עקרונות זכויות האדם או דיכוי אופוזיציוני" אמרה, "אנו קוראים לכל התעשיות לוודא שמוצריהם לא מעורבים בעבודות כפיה, כולל כאלו ממחוז שינג'יאנג" הוסיפה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.לשפוך את התינוק עם המייםאהרון 26/12/2021 11:28הגב לתגובה זו0 1זה אומר שגם מפעלים ועובדים טובים מ שינג'יאנג מוחרמים! עונש קולקטיבי שיגרום לאבטלה ורעב ותלות בשלטון המרכזי, הפוך לכוונות ה"טובות"סגור
-
2.אבל את אייפון לא מייצרים עובדי כפיה בסין ?? (ל"ת)משה 26/12/2021 07:33הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.ומה עם אירופה ובריטניה הנאורות?אם זה לא ישראל זה לא מעי (ל"ת)שי.ע 24/12/2021 20:37הגב לתגובה זו1 0סגור