מה צופים הכלכלנים של וול סטריט לכלכלת ארצות הברית לקראת 2022?
כלכלת ארצות הברית התאוששה בשנת 2021 לאחר שנת הסגרים וההגבלות, מתומרצת היטב על ידי הרחבה מוניטרית ופיסקלית כמו גם על ידי עליה חדה בצריכה. בחצי השני של השנה החלו שוב לרחף עננים כהים מעל שמי הכלכלה כאשר התעוררו בעיות בשרשרת האספקה הגלובלית והאינפלציה החלה להרים את ראשה מחדש לאחר זמן רב, בעוד הולך ומתברר שהקורונה לא ממהרת לעזוב אותנו עם התפרצות זני הדלתא והאומיקרון. לאור הנתונים המעורבים מפרסמים בימים אלו הכלכלנים בבנקים בארצות הברית את תחזיותיהם לשנה הבאה.
בסיכום השנה הנוכחית הנתונים מראים שהכלכלה האמריקאית צמחה ברבעון הראשון ב-6.4% בשיעור שנתי, 6.7% בשני ובשלישי ב2.1% בלבד. נתוני הרבעון הרביעי טרם פורסמו.
מה צופנת בחובה שנת 2022? מסקירה של כמה מההערכות של הכלכלנים הבכירים בוול סטריט עולה שרובם צופים עליה יפה בתוצר של כ-4% והקלה באינפלציה אך לא ברמה שתאפשר לפד להימנע מעליות הריביות המתוכננות. יש להעיר שכמה מהתחזיות האלו ניתנו עוד קודם להתפרצותו של ווריאנט האומיקרון כך שיש לקחת אותם בערבון מוגבל לאור ההתפרצות האגרסיבית.
גולדמן סאקס: התפרצות האומיקרון מעלה את הסיכון וחוסר הוודאות לכלכלה. כלכלני הבנק הספיקו לעדכן את סקירתם לאור ההתפתחויות האחרונות בתחום הקורונה וחוששים שהתפרצות האומיקרון עלולה לגרום לחזרתם של הגבלות ממשלתיות כמו גם שינוי התנהגות וולונטרי כפי שחווינו בתחילת התפרצות המגפה. הכלכלנים עדכנו בהתאם את תחזיותיהם וצופים כעת שהתוצר הגולמי יצמח ב-3.8% לעומת 4.2% שצפו קודם לכן. הכלכלנים צופים שלוש השפעות אפשריות של האומיקרון על הכלכלה: ראשית הוא עלול להאט את הפתיחה מחדש של הכלכלה אך תהיה לו השפעה מועטה בלבד על הוצאות השירותים כיון שהכלכלה למדה להתנהל לצד התפשטות הווירוס. ההשפעה השנייה היא החרפת בעיות האספקה ממנה סובלת הכלכלה העולמית. לבסוף הופעת האומיקרון יכול לגרום לאנשים להרגיש פחות בנוח לחזור לעבודה ולגרום להמשך משבר התעסוקה ממנו סובלת הכלכלה הגדולה בעולם.
ביחס לאינפלציה הכלכלנים סבורים שהאומיקרון יוצר שתי השפעות מנוגדות. מצד אחד הורדת ביקושים לשירותים מסוימים כגון נסיעות עשויים למתן את האינפלציה, אך ניסיון העבר מלמד שההשפעה כזו היא קצרת טווח, ומתהפך כאשר הביקוש חוזר. מצד שני קיימת השפעה על שרשרת האספקה ועל שוק העבודה כאמור, מה שעלול להקטין את ההיצע ולגרום להעלאת האינפלציה. ההשפעה הזו נראית יותר ארוכת טווח מההשפעה הממתנת של ירידת ביקושים לדעת הכלכלנים.
בנק אוף אמריקה: שנה הבאה תהיה שנת איזון מחדש. מישל מאייר כלכלנית הבנק צופה שגם התוצר וגם האינפלציה יאטו מהרמות הנוכחיות. "בעוד 2021 הייתה סיפור של עודף ביקוש וצמצום ההיצע, אנו חושבים ששנת 2022 תהיה שנה של איזון מחדש. זה אמור לקרר את התחממות האינפלציה אך לא מהר מספיק, מה שמשאיר לפד את הצורך להעלות את הריבית שלוש פעמים החל מיוני".
הצפי לשנה הבאה הוא גידול בתוצר של 4%. המדד העיקרי של הפד למדידת האינפלציה - הוצאות צריכה - יגיע ל-2.4%. מאייר מסבירה שיש הרבה מזומן בידי בעלי הבתים ובמאזני החברות וגישה לאשראי זול. הדבר מצביע על ביקוש חזק לשוק העבודה, מילוי מחדש של המלאים לאחר הדלדול בעקבות המגיפה והתגברות ההשקעות בטכנולוגיה שיתמכו בצמיחת הייצור. למרות האופק החיובי שהנתונים האלו מייצרים לכלכלה, הם מעמיסים על צד ההיצע ובכך על האינפלציה. לשנת 2023 צופה הכלכלנית האטה ל-2.2% צמיחת תוצר.
וולס פארגו: קשיי ההיצע יוקלו באופן הדרגתי במהלך שתי השנים הבאות. שנה הבאה תאופיין בשיפור ההשתתפות בשוק העבודה ובירידה בקשיי ההיצע לדברי כלכלני בנק ווולס פארגו המובלים על ידי ג'יי בריסון. יחד עם זאת הוא צופה שהאינפלציה תישאר גבוהה מספיק לחייב את הפד להעלאות את הריבית.
"המחסור הרחב בשוק העבודה, שרשרת העבודה המוכה ולחצי אינפלציה גבוהים הפכו למרבה הצער לסימני ההיכר של התאוששות הכלכלה מההאטה השל המגפה". יחד עם זאת הם סבורים שרבים מהגורמים השליליים הללו הם תופעות לוואי של ההתאוששות החזקה והבלתי צפויה של הכלכלה לאורך 18 החודשים האחרונים. "האמירה המשמעותית שלנו לחודש נובמבר היא שאנו צופים להקלה במהלך השנתיים הבאות שתאפשר המשך צמיחה חזקה במהלכן".
הצפי של הבנק הוא לגדילה בתוצר של 4.1% בשנה הבאה ובשנה שלאחריה האטה ל-3.3%. מאז נובמבר הספיק מנהל ההשקעות בבנק להוריד את התחזית ל-4% לאור התפתחות האומיקרון.
לגבי האינפלציה הם סבורים שהיא תישאר גבוהה וששוק העבודה יתאושש ולכן צופים העלאות ריבית מהירות מצד הפד. אך לדבריהם יתרחשו רק שתיים כאלו בשנת 2022 בניגוד לתחזית הפד לשלוש העלאות ריבית, ושתיים נוספות בשנת 2023.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.ללא קריפטו???יצחק 27/12/2021 14:24הגב לתגובה זו0 0כתבה שלמה מבלי להתייחס לקריפטו?!סגור
-
2.תזהרו מהבנקים! רוב האמריקאים הפסיקו להאמין לבנקים ומוצאשלומי 27/12/2021 05:52הגב לתגובה זו0 0מפולת הרבה יותר גדולה מ1929 ו2008 כי אינפלציה סופר גבוהה, העלאת ריבית צפויות, מכפילים הזויים והפסקת הנפקת האג"ח (הסם של הבורסה האמריקאית), לה מחירי המניות מכורות). מאסק לא לבד: זינוק במספר המיליארדרים שמכרו מניות בחברות שלהם ב-2021 לפי "וול סטריט ג'ורנל", בכירים בחברות הכלולות במדד S&P 500 מכרו מניות שלהן בסכום שיא של 63.5 מיליארד דולר מתחילת השנה, זינוק של 50% לעומת 2020; בין הסיבות לכך - כוונת ממשל ביידן להעלות את המס על עשירים. הם יודעים שהחברות שבבעלותם מתומחרות בטרוף ויחזרו לקנות לאחר המפולת.סגור
-
1.נשארו גרגירי חול בודדים אם בכלל בשעון החול ....דן 26/12/2021 22:05הגב לתגובה זו0 0אל תאמינו לנוכלים , המשבר העצום שעומד להתחיל כל רגע , יהיה גרוע בהרבה ממשבר המאה שהיה ב 1929 - לגזור ולשמור .סגור