סין מקשיחה עמדות בנוגע להנפקות בחו"ל, אך לא סוגרת את השער
אחד הנושאים החמים בנוגע למתיחות הכלכלית בין ארצות הברית לסין הוא הנפקות ראשונים לציבור (IPO) של חברות סיניות בארצות הברית והרגולציה עליהן כאשר שני הצדדים "עושים שרירים" ביחס לנושא ומגבילים את ההנפקות בדרכים שונות. במהלך חצי השנה האחרונה יבש זרם ההנפקות הראשוניות והרבה פרטים אינם ברורים לחברות הרוצות להנפיק בשווקים בינלאומיים.
במהלך סוף השבוע פרסמה הוועדה הסינית לרגולציה (CSRC) טיוטת תקנות להערות הציבור בנוגע להנפקות של חברות סינית. הטיוטה כוללת חמישה פרקים עם 28 סעיפים, כאשר התאריך הסופי לקבלת הערות הציבור הוא 23 בינואר. במסגרת התקנות החדשות המחמירות את הדרישות ומקשות על הנפקות חדשות, נדרשת כל חברה סינית להירשם תחילה בוועדה ולאחר מכן לעמוד במספר דרישות של הוועדה.
בנוסף, תהליכי הנפקה בחו"ל יפסקו אם הרשויות יראו בכך איום על הביטחון הלאומי. החברות המקומיות צריכות לעמוד בחקירות רלוונטיות בתחום השקעות חו"ל, סייבר ונתונים. עוד מהתקנות: איסור על החזקה של יותר מ-30% על ידי משקיעים זרים ולא יותר מ-10% על ידי משקיע בודד. הגבלה משמעותית נוספת תחייב את הבנקים המנפיקים להירשם אף הם בוועדה הסינית, מה שקרוב לוודאי יהפוך מציאת בנק כזה למאתגרת יותר שכן הבנקים יתקשו לעמוד בדרישות הסיניות.
למרות ההחמרה בדרישות וחוסר בהירות מסוים, הן גורמות גם לאנחת רווחה במסדרונות החברות שרוצות להנפיק בוול סטריט כיון שהן באות לאחר שבועות של ספקולציות על כך שסין תאסור לגמרי הנפקת חברות בחו"ל. בין השאר מתברר שהמבנה המורכב VIE ש"היה על הכוונת" של הרשויות הסיניות לא ייאסר.
התקנות לא מוסברות כל צרכן וקשה להבין מה המשמעות שלהן ואיך הן יאכפו, במיוחד לאור העובדה שישנם כמה וכמה גופים בסין שקשורים לפיקוח על מהלכים כאלה. "פרטי האכיפה עדיין צריכים הבהרות, במיוחד הפיקוח של רגולטורים במשרדים ממשלתיים אחרים בנוסף ל-CRSC" אמר ווינסטון מא, פרופסור למשפטים באוניברסיטת ניו יורק. כך לדוגמה מי שגרם לחברת דידי {DIDI GLOBAL} להחל בתהליכי מחיקה מהמסחר בארצות הברית לא היה ה-CSRC אלא גוף אחר האחראי על הסייבר בסין.
כזכור, חברת הנסיעות השיתופיות הונפקה בקול תרועה רמה בארצות הברית וגייסה 4 מיליארד דולר בשווי של מעל 70 מיליארד דולר, רק כדי לגלות כמה ימים לאחר מכן שהרשויות בסין אוסרות על האפליקציה לצרף לקוחות חדשים והיא נמחקת מחנויות האפליקציות. לאחר מכן החברה הודיעה על כוונה להימחק מהמסחר בארצות הברית ולהיסחר רק בהונג קונג. על מנת לשמור על כספי המשקיעים האמריקאים החמירו הרשויות האמריקאיות את הבדיקות המדוקדקות שהן מבצעות לחברות הסינית המגישות מיליארדי דולרים בשווקים בארצות הברית.
כמו כן, נוספו דרישות חדשות מהחברות הסיניות שנסחרות כבר בארצות הברית לעמוד בסטנדרטים חשבונאיים מחמירים, דבר שבאופן מסורתי נדחה על ידי סין, מה שיאפשר בעתיד מחיקה של חברות סיניות מהמסחר. 34 חברות סיניות הנפיקו בארצות הברית השנה, מספר שיא בעשר שנים האחרונות, אך רק 3 מאז יולי.
מן הצד השני סין מודיעה היום גם על הקלה ביחסיה עם משקיעים זרים, בכל הקשור לאחזקותיהם בחברות סיניות. עד כה נאסר על משקיעים זרים לקבל בעלות מלאה על מפעלי ייצור סיניים של מכוניות נוסעים. החל מהראשון בינואר בשנה הקרובה יוסר האסור הזה. ברשימת התקנות לשנת 2021 שפרסם היום משרד המסחר והוועדה לפיתוח ורפורמות לאומיות נעדר האיסור הזה וזאת בהשוואה לרשימה המקבילה בשנה שעברה, כאשר כבר אז הודיעה הוועדה על כוונה לבצע שינוי כזה.
ברשימה עדיין ישנם 33 תחומים בהם השקעות זרות אסורות או מוגבלות, כולל מחצבים נדירים, תעשיית הסרטים ומוצרי טבק. בתעשיות אחרות כגון שרותי רפואה נדרשות ישויות זרות להיות חלק משותפות עם שותפים מקומיים, אם ברצונן להשקיע בתחום, בדרך כלל בעמדת מיעוט.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.סין לא סוגרת את השער?אוחנה 27/12/2021 19:59הגב לתגובה זו0 0אשרי המאמין אני לא מאמין...סין ועוד איך, סוגרת את השער על מנעול ובריח !!סגור