סנטה קלאוס פה כבר כל השנה, אבל השם האמיתי שלו זה הבנק הפדרלי
מכנים אותו ראלי סנטה קלאוס אבל הסנטה קלאוס הזה מעולם לא באמת עזב את השוק מאז החורף שעבר, כשה-S&P500 שבר השנה את השיא של עצמו לא פחות מ-69 פעמים! ברקע לעליות האחרונות התפוגגות החשש מהאומיקרון, מה שמתבטא במיוחד בחזרה לעליה במחיר הנפט, ודברים שאמרה סגנית נשיא ארה"ב, קמאלה האריס, כי לא היא ולא ג'ו מוותרים על תכנית ההוצאות (שכזכור נתקעה). שוק האג"ח חזר ללחוץ למעלה על התשואות הקצרות בציפיה להתקדמות לעבר העלאות ריבית בארה"ב (למרות הנפקה חזקה אתמול לשנתיים) ואילו במח"מים הארוכים התשואות נותרו יציבות, מה שהחזיר את הלחץ בשוק האג"ח לירידת שיפוע עקום התשואות. סנדיפ בהגאט, מנהל ההשקעות ראשי ב- Whittier Trust אולי שיקף אתמול בראיון לבלומברג את התפיסה של מנהלי השקעות רבים שהעריך ש"גם בעתיד נישאר עם המורשת של תגובות המדיניות למשבר הקורונה... מה שיאפשר למניות להמשיך להתקדם".
בניגוד למערב, למזרח סנטה לא הגיע - הבורסה בסין ממשיכה לאבד גובה ולמרות כלכלתה העצומה היא לא ממש מזיזה לכלכלה העולמית. אבל גם אם היא לא ממש משפיעה על העולם אולי עדיין אפשר ללמוד ממנה דבר או שניים על תופעות הפוסט התאוששות? נתונים שפרסמה אתמול הלשכה לסטטיסטיקה בסין מתארים כי החברות התעשייתיות חוו בנובמבר האטה חדה בקצב צמיחת הרווחיות השנתית ל-9% בלבד לעומת שינוי של 25% באוקטובר. בהצהרה שליוותה את הנתונים נכתב כי החברות עדיין מתמודדות עם לחצים גדולים של עליות מחירים. בנוסף סין מדווחת על היחלשות של הצרכן המקומי, וברקע שוק הנדל"ן שם כידוע מדשדש. אם זה לא מספיק הרגולטור בסין ממשיך להערים קשיים כשההתפתחות האחרונה היתה הצבת מגבלות נוספות על רישום חברות סיניות למסחר מחוץ לסין. כזכור, בשנה שעברה הדברים היו נראים אחרת לגמרי בסין, אז היא היתה הראשונה לצאת ממשבר הקורונה ולעבור לעליות. האם שוקי המניות במערב בסה"כ מפגרים מאחוריה?
אין באמת דבר כזה סנטה קלאוס, זה הבנק הפדרלי! - למרות החולשה בשווקים המתעוררים רוב הבנקים הגדולים בעולם דווקא אופטימיים לגביהם לקראת 2022, או יותר נכון לגבי המחצית השניה של 2022. התזה הבולטת היא שהתמחור שלהם זול לאחר שמדד MSCI לשווקים מתעוררים ירד השנה ביותר מ-5%, ובהשוואה לתמחור שוק המניות האמריקאי נמצא קרוב לרמה הנמוכה ביותר שלו מאז 2001. אך תזה נוספת היא שהחגיגה במערב היא לא באמת סנטה קלאוס ולא מיקי מאוס אלא הבנק הפדרלי וכשהוא יסיים עם היציאה מתכנית רכישות האג"ח ויתחיל להדק ריבית החגיגה במערב תסתיים, הכלכלה האמריקאית תחצה את שיא הצמיחה ובזמן שהתשואות הארוכות לא עולות המשקיעים יתחילו לחפש מקומות אטרקטיביים יותר לכספם והמתעוררים יהיו שם.
האם "ראלי סנטה קלאוס" ניבה משהו גם לגבי איך תיראה השנה הבאה? אני שואל בשביל חבר שפספס - בדיקה היסטורית ארוכת טווח מראה שאחרי ראלי סנטה קלאוס לרוב מגיעות שנים של עליות, אבל זה לא חוכמה כי בין כה וכה רוב השנים הן של עליות. אבל מה שכן יוצא דופן הוא מה שקרה אחרי ראלי סנטה קלאוס קיצוני, של מעל 5%, במקרה כזה הסטטיסטיקה מתהפכת לגמרי והסיכוי של השנה העוקבת להיות חיובית קורס ל-66% בלבד, שזה הרבה פחות משנה טיפוסית. אחד הטיעונים הוא שאחרי עליה חדה מאד בסוף שנה אפקט הבסיס הגבוה מקשה יותר על המשך עליות. אבל גם ב-66% אפשר להיות חיוביים.
למי שהתגעגע, השקל חוזר להתחזק! - אחרי כמעט שבועיים שהשקל התקפל קצת ויצא מהרדאר הוא הפתיע כששעט אתמול מחדש לכיוון השלושה שקלים לדולר. קשה לשים את האצבע על הגורם העיקרי, אך החשוד המיידי הוא הזינוק במניות הטכנולוגיה בעולם. אחריו אפשר להזכיר את הפרסומים אתמול של נתוני התעסוקה בישראל שהמשיכו לתאר התאוששות לשיעור אבטלה של 4.6%, שיקלו על בנק ישראל לשחרר את השקל לנפשו, ותחזיות שפרסם אתמול משרד הכלכלה לגבי זינוק ביצוא מישראל השנה, מה שמאשש את הטענות כי התחזקות השקל עד כה לא היתה ספקולטיבית אלא פונדמנטלית.
אמיר כהנוביץ, כלכלן ראשי, הפניקס-אקסלנס
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.אולי חאלס עם הסנטה קלוץ הזהשלמה לוי 28/12/2021 11:38הגב לתגובה זו0 1אנחנו יהודים קצת כבוד עצמיסגור