ה-S&P500 ניצח השנה את הנאסד"ק. איך זה קרה ואיך משקיעים במדד?
הסנופי (הכינוי המקובל למדד ה-SP500) "ניצח" את הנאסד"ק מבחינת תשואות מתחילת השנה, לפחות אם לא יקרה משהו קיצוני במעט הימים שנשארו עד סוף השנה, וזאת לראשונה מאז שנת 2016. לפני כן, זה קרה בשנת 2011. כלומר, הנאסד"ק מספק תשואות גבוהות לאורך זמן על פני ה-S&P המסורתי יותר.
מאז תחילת השנה עלה המדד ב-28% לשיא לעומת 23% בלבד של הנאסד"ק שרחוק אחוזים בודדים מהשיא. למניות הטכנולוגיה שמאפיינות את מדד הנאסד"ק נותרו עוד ארבעה ימים לשנות את המצב, אך הימים האחרונים של השנה לא מאופיינים בשינויים גדולים.
הנאסד"ק החל את השנה עם מגמה חיובית חזקה ועד אמצע פברואר הציג רווחים כפולים משל הסנופי. עם הופעת החיסונים הראשונים התרבו התקוות לחזרה לשגרה והפסקת העבודה מרחוק שבלם את המומנטום של מניות הטכנולוגיה.
בהמשך הצטרפה גם האינפלציה, וכאשר היא התעקשה להישאר למרות הצהרות הפד שהיא "חולפת", החלה אף היא להשפיע לרעה על מניות הטכנולוגיה הגדולות, אם החששות לירידה בצד הביקוש למוצריהן. "כל מניות ה"הישאר בבית", "שחק בבית", "עבוד בבית" ירדו ב-2021 כיון שהמגיפה לא התקיימה יותר" אומר ג'ק דולרייד מנכ"ל חברת ניהול נכסים באוקלהומה. "בחמש השנים האחרונות, כל פעם שמניות הטכנולוגיה נראו בדרך למטה באו קטנים שקנו בשפל, ב-2021 זה לא קרה".
ה-SP500 מצד שני יותר מגוון. הסקטור שהציג את הביצועים הטובים ביותר הוא האנרגיה ששיקף את הזינוק במחירי הגז. גם הנדל"ן שמשופע בדיבידנדים נהנה מהעלייה בביקוש לשטחי אחסון ומקומות מגורים.
אמנם הטכנולוגיה לא מפגרת הרבה מאחור, בעיקר בזכות כמה מענקיות הטכנולוגיה כמו אפל ומיקרוסופט. גם חברות גדולות אחרות כמו אמזון או מטא (פייסבוק) עלו אם כי בשיעורים נמוכים יותר. הבעיה של מדד הנאסד"ק ב-2021 היתה החברות שקפצו בשנת 2020 בגלל הקורונה ונפלו חזרה ב-2021. ביניהן ניתן למנות את מניות הדיגיטל לרבות זום, וויקס ופייבר שנפלו.
ה-S&P הוא כאמור מדד הרבה יותר מגוון מהנאסד"ק שכולל רק מניות טכנולוגיה. למעשה, השקעה בסנופי היא השקעה בכלכלה האמריקאית בעוד שהשקעה בנאסד"ק היא השקעה במניות הטכנולוגיה האמריקאיות (בעיקר). זה הבדל גדול. מעבר לכך, הנאסד"ק נשען מאוד על ענקיות הטק. בפועל, אלמלא עלייה מרשימה ב-7-8 ענקיות הטק הנאסד"ק היה יורד השנה ולא עולה. כלומר, קיימת תלות במניות ספציפיות - אפל, אמזון, מיקרוסופט ועוד (להרחבה על השפעת ענקיות הטק על המדד).
עם זאת, חשוב להדגיש כי קיים מתאם בין המדדים גם בגלל שענקיות הטק מופיעות בשני המדדים והם מרכיב משמעותי גם בסנופי, אם כי, לא במשקל הענק שלהן בנאסד"ק (מעל 50%).
השאלה מה יהיה בהמשך? מדד ה-S&P תלוי בחברות האמריקאיות שנשענות על הפעילות בארה"ב ומחוצה לה. זה מדד שבגדול מאוד מבטא את המצב של הכלכלה העולמית. חושבים שהצמיחה תימשך, זה כנראה המקום הנכון בשבילכם. הנאסד"ק הוא למשקיעים שסבורים שהטכנולוגיה תנצח, שאנחנו נמצאים במהפכה טכנולוגית. התמחורים בשוק אומנם מבטאים את דעת ההמון והתמחור של הנאסד"ק מבחינת מכפיל רווח ממוצע עולה על המכפיל של ה-S&P, אך בנאסד"ק יש יותר פוטנציאל צמיחה.
אז כמו תמיד זה תלוי ברמת הסיכון של המשקיע ובהערכות שלו לגבי הכלכלה האמריקאית והגלובלית וההתפתחות הטכנולוגית. ובכלל - משקיע לטווח ארוך יכול לפזר את מרכיב המניות גם על שני המדדים האלו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.איזה מקור הנתונים (28% לעומת 23%) ?ולדימיר 30/12/2021 19:49הגב לתגובה זו0 0כנראה זה היה בנקודת זמן מסוימת. כדאי לחכות לסוף השנה:-)סגור
-
1.איזה מקור הנתונים (28% לעומת 23%) ?ולדימיר 30/12/2021 19:47הגב לתגובה זו0 0כנראה זה היה בנקודת זמן מסוימת. כדאי לחכות עד סוף השנה:-)סגור