
מם, קריפטו ומניות בשיא של כל הזמנים - השנה הסוערת של וול סטריט
אם המשקיעים בוול סטריט ציפו לשנה רגועה אחרי רכבת ההרים של שנת 2020 הרי שתקוותם נכזבה, שכן שנת 2021 הייתה רחוקה מלהיות רגועה וכללה אירועים מפתיעים וסוערים רבים.
לעיתים נראה כאילו הכל פועל נגד שוק המניות. הקורונה לא הלכה לשום מקום עם התפרצות הווריאנטים דלתא והאומיקרון (מספר הנדבקים החדשים העולמי רשם ביום שני האחרון מספר שיא מתחילת המגפה עם 1.45 מיליון נדבקים חדשים). האינפלציה רושמת מספרים שלא נראו עשרות שנים בכלכלה העולמית בארצות שהם לא ונצואלה או מוזמביק. כל זה מצטרף לבעיות בשרשרת האספקה ובקשיים בשוק העבודה האמריקאי. הפוליטיקה העולמית גם נראית במצב השביר ביותר מזה שנים עם מתיחויות בין ארצות הברית לסין, רוסיה ואירן - כל אחת מסיבותיה היא, אשר גם צפון קוריאה לא נעלמה לשום מקום, וכן ענייני הבריקזיט שלא נסתיימו עדיין בין אנגליה לאירופה בין שאר הסכסוכים והמתיחויות ברחבי העולם. למרות כל זאת, בשורה התחתונה, המשקיעים לא יתנגדו לקבל סערה מן הסוג של שנת 2021 גם בשנת 2022, שכן למרות כל הבעיות אקוטיות האלו המדדים נסחרים ברמות שיא.
שיא רודף שיא במדדים וגם חלק מהמניות לא נשארות מאחור לעיתים היה נראה שכל בשורה, טובה או רעה, דוחפת את הסנופי לשיא חדש. לא פחות מ-70 פעמים נגע ה-SP500 בשיא כל הזמנים שלו במהלך השנה השנה - הכי הרבה מאז שנת 1995, אז זה קרה 77 פעמים. הדאו ג'ונס עשה זאת 45 פעמים במהלך השנה, והנאסד"ק 46 פעמים.
גם בקרב המניות עצמן התופעה חזרה על עצמה. אפל APPLE שברה את השיא של עצמה 24 פעמים ומתקרבת פעם אחר פעם לשווי של 3 טריליון דולר ומסכמת את השנה בעליה של 35%, חצי בלבד מגוגל GOOGLE שקפצת ב-70% מתחילת השנה.
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
עוד מניית טכנולוגיה שבלטה השנה היא נבידיה NVIDIA COR שהוביל את שוק השבבים לשנה מעולה עם עליה של 130% בערכה, למרות שלאחרונה התרחקה מהשיא של 333 דולר למניה ונסחרת כעת סביב ה-300 דולר למניה. מניה נוספת שבלטה היא דוון אנרג'י DEVON ENERGY CORP עם עליה של 180% - הביצועים הטובים ביותר במדד ה-SP500.
שנת ה- ETF, הגיוסים והספאקים החברות הישראליות שהונפקו לראשונה בוול סטריט השנה אמנם אכזבו ברובן את המשקיעים עם הפסדים גבוהים אך ציינו מספר שיא של 22 גיוסים בשנה האחרונה. שוק הגיוסים באופן כללי חווה פריחה אחרי שנת הקורונה עם 900 מיליארד דולר של כסף חדש עד אמצע דצמבר וזאת לעומת 500 מיליארד דולר בשנה שעברה. גם שוק תעודות הסל ETF המשיך במומנטום החיובי שמאפיין אותו בשנים האחרונות עם מספר שיא של 450 תעודות חדשות שהונפקו כאשר כלל תעשיית תעודות הסל חוצה את רף 7 טריליון הדולר של כספים מנוהלים.
כל הגיוסים הללו ייצרו הרבה מאד מזומנים לא רק לחברות המנפיקות אלא גם לתעשייה שמסביב ההנפקות, כאשר ההכנסות מההנפקות הגיעו ל-118 מיליארד דולר - פי שניים מאשר בשנות השיא הקודמות - 1999, 2000 ו 2020.
- ברגע האחרון: איך אפל התחמקה ממשבר
- טראמפ מצמץ שוב - הפעם מול סין; מחריג סמארטפונים, מחשבים ושבבים מהמכסים החדשים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
תעשייה נוספת שפרחה סביב המניות החדשות שנכנס לבורסה היא תעשיית הספאק SPAC. מדובר במבנה פיננסי בו חברה מגייסת כסף ללא מטרה מוגדרת ולאחר מכן מאגדת אליה חברה פעילה ובכך מאפשרת לה להיכנס לבורסה "מהדלת האחורית" ללא העלויות הכרוכות בהנפקה ראשונית לציבור (IPO). השנה גויסו 162 מיליארד דולר ב-612 הנפקות ספאק. חברת גראב הולדינגס (GRAB) גייסה 4.5 מיליארד דולר לפי שווי של 37 מיליארד - שיא של כל הזמנים בגיוס מן הסוג הזה.
תופעה מפוקפקת - מנית מם בינואר הכרנו תופעה חדשה מעוררת מחלוקת - מניות מם. החברה הראשונה שייצגה את התופעה היא חברת Gamestop GAMESTOP CORP . מדובר בחברת קמעונאות וותיקה בתחום משחקי המחשב שמוכרת לכמעט כל אמריקאי בזכות חנויותיה שפזורים לכל אורך ארצות הברית בקניונים ובמרכזי הקניות. החברה סבלה קשות מהמעבר של עולם הגיימינג מחומרה קשיחה (דיסקים עם משחקים) למשחקים שמנוהלים דרך האינטרנט ומודל של מינויים, ולא הצליחה להסתכל לעולם החדש למרות מאמצי ההנהלה. כך הלכה המניה וירדה לאורך תקופה ארוכה, וכשהזאבים של וול סטריט מריחים דם הם עושים שורט, מה שהעניק דחיפה נוספת של החברה כלפי מטה.
אבל אז בא המפנה. משתמשים ברשת החברתית רדיט שזכרו חסד נעורים לחברה שבה קנו משחקי מחשב בתקופת ילדותם החליטו לבוא להציל אותה מידי השורטיסטים "הרשעים" והחלו להזרים הוראות קניה בכמויות גדולות. משקיעי השורט נתפסו עם המכנסיים למטה ונאלצו לכסות את עצמם עם התנועה הפתאומית כלפי מעלה כדי להימנע מהחמרת ההפסדים, מה שדחף את מחיר המניה עוד יותר עד לשיא של 483 דולר למניה לעומת דולרים בודדים לפני כן. גם לאחר ירידה משמעותית למחיר של 154 דולר המניה נהנית מעליה של 717% בשיעור שנתי. כך נולדה תופעת מניות ה"מם".
אמנם לא רק מניעים אלטרואיסטים עמדו מאחורי הרצת המניה החבוטה, שכן עליה כזאת משמעותה בעיקר הרבה מאד כסף למי שנכנס מספיק מוקדם למהלך (והפסדים גבוהים למי שנכנס בסוף). וכך עבר הטרנד של התארגנות ברשתות לעוד מניות, בעיקר כאלה בהן יתרות שורט גדולות במיוחד. מניה נוספת שנהנתה מכך היא חברת AMC AMC ENTERTAINMENT HOLDINGS INC המחזיקה רשת בתי קולנוע ותיאטראות וניזוקה קשה בזמן הקורונה, ובזכות הפיכתה למניית מם מסכמת שנה עם עליה של 1218%.
בהתארגנויות האלו מעורבים פורומים ברשת החברתית רדיט אליהם רשומים מיליוני משתתפים שיש בידם כוח רב להשפיע על מחיר המניות שהם חפצים ביקרם, כפי שאכן קרה פעם אחר פעם במהלך השנה.
מניות המם אולי החלו כקוריוז נחמד וייתכן אפילו ממניעים שוחרי טוב, אך הדבר מהווה תופעה מסוכנת על גבול הלא חוקית. התארגנות של משקיעים להזרמת פקודות קנייה (או מכירה) מתואמות על מנת להשפיע על מחיר המניה במנותק משוויה הכלכלי או משיקולים פיננסים הרי היא הרצת מניות כפשוטה ועלולה לגרום נזקים כבדים ל"מצטרפים מאוחרים" או פחות מתוחכמים וכך אכן קרה לרבים מהם.
פייסבוק הופכת למטאוורס באוקטובר השנה הכריזה חברת פייסבוק FACEBOOK על שינוי שם שמסמל מבחינתה את המעבר לשלב הבא של הרשתות החברתיות ואולי של האינטרנט בכלל - המטאוורס שיכלול מציאות אלטרנטיבית שלמה שהופכת את האינטרנט למציאות אלטרנטיבית ברמות שטרם הכרנו עם אמצעי חישה ומכשירים כמו משקפיים או כפפות שיהפכו את החיים האלטרנטיביים הללו לריאליים מאי פעם. מאז המושג פרץ לתודעה והוא מוזכר בהקשר של כל החברות הגדולות כמו אנבידיה, מיקרוסופט MICROSOFT אפל ועוד רוצות נתח שוק ממה שמסתמן כדבר הבא באינטרנט ובשוק ההון.
אלו רק חלק מהתופעות המיוחדות שקרו השנה, אליהן ניתן להוסיף את טטירוףהקריפטו, ה-NFT והווב3 שדורשים התייחסות נפרדת, אך בסיכום ניתן לומר ששנת 2021 תיזכר כשנה היסטורית בהרבה מובנים שמסתיימת עם הרבה סימני שאלה לגבי ההמשך והיכולת של השווקים להמשיך להתגבר על כל כך הרבה מכשולים במה שנראה כבעיות מבניות בכלכלה העולמית, אך לפחות בינתיים ניתן לעצור רגע ולחגוג את סיום השנה המיוחדת.
- 5.שנה הבאה ירידות 30% (ל"ת)כלכלה 01/01/2022 21:45הגב לתגובה זו
- 4.שלי 01/01/2022 16:31הגב לתגובה זומדפיסים כסף למרות האינפלציה הברסות חייבות לצלול 20%
- 3.הרס את ערך הכסף ע״י הדפסות מאסיביות ללא התחשבות בא 31/12/2021 19:41הגב לתגובה זוהרס את ערך הכסף ע״י הדפסות מאסיביות ללא התחשבות באינפלציה
- 2.לראשונה בהיסטורה נחשף רשמית כי כל הבורסה מתומרנת (ל"ת)הסיפור גמור!! 31/12/2021 19:23הגב לתגובה זו
- 1.בשיא מניות בשפל, 31/12/2021 18:55הגב לתגובה זולמעשה מפולת שקטה במרבית המניות ומדדים קרובים לשיא, שיא המניפולציה והתמרון של השוק אי פעם לדעתי.