ב-21' השוק נהיה זול יותר, אך היעדר תיקון משמעותי עשוי לסמן ירידות

מכפיל הרווח בסוף השנה היה גבוה מבתחילתה, אולם בבלומברג מצביעים על כך שה-S&P לא ירד מתחת לממוצע הנע 200 יום, ובעבר מצב דומה הביא לשנים של ירידות ב-0.7% בממוצע. הירידות בסופ"ש ללא קשר לדוחות מצביעות על סדקים בתמחור השוק
 | 
telegram
(1)

מדד ה-S&P500 סגר את 2021 בעליה של 27% ומדד ת"א 125 ב-31%, שנה שלישית ברציפות של עליה דו ספרתית, ולמרות זאת שוק המניות רק הלך ונעשה זול יותר! כן, זול! ה"יוקר" של מניות ביחס לרווחיות הצפויה שלהן עומד היום על מכפיל רווח צפוי של 21, כשבתחילת 2021 מכפיל הרווח היה גבוה יותר - 22.8.

אמנם שוק המניות זול מבחינת מכפיל אך כלכלני בלומברג טוענים שזה שבשנת 2021 לא נרשם אף תיקון משמעותי, שבו ה-S&P יורד מתחת לממוצע הנע שלו 200 יום, זה סימן לא טוב. לטענתם, מבחינה היסטורית, אחרי שנים כאלה (ללא תיקון משמעותי) לרוב מגיעות שנים חלשות יחסית עם ירידה ממוצעת של 0.7%. 

למרות השוק הזול (יחסית) וול-סטריט סגרה את יום המסחר האחרון של 2021 בירידה, ולא בגלל דו"חות חלשים או נתון מאקרו חלש, להיפך, הנתונים היו חזקים ובלט פרסום מספר דורשי מענקי האבטלה בארה"ב, שנפל לראשונה מתחת לרמתו ערב הקורונה. רבים האשימו בסוף המבאס של 2021 "ציוץ" של אילון מאסק כי לפי תחושת הבטן שלו ב-2022 יתחיל מיתון, "סביב האביב או הקיץ".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

גם אם תחושת הבטן נכונה כלל לא בטוח שאירוע כזה יהיה בהכרח שלילי. גם ככה אנליסטים לא בונים על יותר מדי צמיחה ברווחיות החברות ב-2022, אחרי שזאת זינקה ב-2021 ב-41%, אלא חוששים יותר מהעלאות ריבית ואינפלציה, סיכונים שסביר שיתפוגגו בתרחיש של מיתון. כך שנישאר עם מיתון ברווחיות ופחות גורמי סיכון, שילוב שאולי יהיה לא רע. 

הירידות האחרונות ברבות ממניות הטכנולוגיה נתפסות ע"י רבים כסדקים בתמחור השוק כולו. להמחשה שני שליש מהחברות שהנפיקו מניות בארה"ב ב-2021 נסחרות כעת מתחת למחירי ההנפקה שלהן, כך שיתכן שהביקוש להנפקות ראשונות ב-2022 יהיה פחות חזק. מבחינת ההיצע לפי הוול סטריט ג'ורנל יש היום יותר מ-900 חברות פרטיות ברחבי העולם ששוות מעל מיליארד דולר ולטענת עורכי דין ובנקאים שהם ביררו איתם, מעטות נוטשות בעקבות החולשה האחרונה את תכניות ההנפקות שלהן. האם השילוב הזה, של אכזבה מההנפקות של 2021 יחד עם ההיצע הגבוה הצפוי ב-2022 יהיה קצת מעבר למה שהשוק יצליח לעכל? 

פרדוקס - ציפיות האינפלציה העולות תומכות במח"מ הארוך הנומינלי - היציאה ממשבר הקורונה היתה על סטרואידים, מה שהתבטא בכל פרמטר, משוק העבודה ההדוק ועד לאינפלציה המשתוללת, וכל זאת רק שנה וקצת אחרי סיום המיתון. אלה גררו באופן טבעי ציפיות להתחלת העלאות ריבית מואצות בארה"ב כבר השנה, כשלהזכיר לאחר הסאב-פריים הפד חיכה שש שנים, עד לסוף 2015, וגם אז ביצע העלאה אחת בלבד. ככל שהאינפלציה נמשכת ודוחקת אותו להאצת העלאת הריבית כך התשואות פורוורד במח"מ הארוך נוטות לירידה. בחודש מרץ השנה התשואה ל-5 שנים בעוד 5 שנים עמדה על 2.59% והיום היא 1.78%. 

היום החלטת ריבית בנק ישראל, אנחנו לא רואים סיבה נראית לעין שבנק ישראל יידרש להעלאת ריבית שנים קדימה. לא האינפלציה בפועל, לא האינפלציה הצפויה ובטח לא השקל המזנק. בארה"ב יפורסם היום סקר מנהלי הרכש של מרקיט. 

הכותב הוא הכלכלן הראשי של הפניקס-אקסלנס

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    שנה שלישית ברציפות???
    דדי 03/01/2022 17:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בשנה שעברה מדד ת"א 125 לא רק שלא עלה בתשואה דו ספרתית, אלא סיים בטריטוריה שלילית!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות