להבה נפט
צילום: Getty images Israel

עשרות הרוגים בהפגנות בקזחסטן; אי השקט עלול לפגוע במחירי האנרגיה

יצרנית הגז והנפט הגדולה ממרכז אסיה נכנסת באופן בלתי צפוי לאי שקט קיצוני כאשר אלפי מפגינים דורשים דמוקרטיזציה ועשרות הרוגים כבר נרשמו; החברות האמריקאיות חוששות להשקעותיהן במדינה ויש גם השפעה על מחיר הביטקוין ומחיר האורניום
גיא טל | (6)

שנת 2022 מתחילה עם נקודת חיכוך גלובלית חדשה כאשר ההפגנות ואי השקט בקזחסטן הולכים וגוברים. על פי דיווחים עשרות מפגינים כבר נהרגו ורוסיה שולחת כוחות לבקשת הנשיא הקזחי קאסים ג'ומארט טוקאייב. 

הגורם הראשוני לאי השקט היה הודעת הממשלה על כל שתעלה את מחירי הגז הנוזלי המשמש כדלק למרבית אזרחי המדינה. זה כנראה היה קצת יותר מדי לאזרחים שחיים במדינה עשירה בגז ונפט אך לא נהנים מהעושר שהם מייצרים, כאשר המשכורת הממוצעת היא כמה מאות דולרים בודדים.

באופן בלתי צפוי הידרדרו ההפגנות לאירועי אי סדר המוניים ברחבי המדינה האסיאתית שנחשבת לאחת מיצרניות האנרגיה הגדולות בעולם, ושהייתה עד כה סמל ליציבות בקרב מדינות ברית המועצות לשעבר. המפגינים דורשים דמוקרטיזציה של המדינה שאופיינה עד כה במשטר סמכותני על גבול הטוטליטרי, וזאת למרות הרפורמות שהחל לעשות הנשיא החדש. ההפגנות הסלימו והתפשטו על כל המדינה. ביום רביעי הציתו המפגינים בניני ממשל והשתלטו על שדה תעופה שלאחר מכן שוחרר על ידי אנשי הביטחון במהלך הלילה, וההפגנות נמשכות גם כעת. 

ברקע עומד הנשיא הכל יכול לשעבר נורסולטאן נזאראבייב, שאמנם עזב את הנשיאות ב-2019 אך ממשיך לאחוז במוקדי הכוח משמעותיים במדינה. הנשיא הנוכחי מונה על ידו ונחשב יד ימינו, ובכל זאת היורש החליט להחליף נזאראבייב בתפקיד רב הכוח של ראש המועצה לביטחון לאומי ביום רביעי כדי לנסות להרגיע את אי השקט במדינה. גם התפטרות הממשלה לא עזרה להרגיע את הרוחות שממשיכות להיות סוערות ברגעים אלו. 

רשת האינטרנט נחסמה על ידי השלטונות אתמול והנשיא טוקאייב ביקש את עזרתה של רוסיה, ששלחה מליציות שמורכבות מאנשי מדינות ברית המועצות לשעבר ונשלטות על ידי מוסקבה. עתה שלחה רוסיה גם כוחות רשמיים מהצבא, דבר שלא נראה ברחובות קזחסטן מאז התפרקות ברית המוצעות בשנות התשעים של המאה הקודמת. 

בקזחסטן חיים קרוב ל-20 מיליון תושבים, אך היא משתרעת על שטח עצום, פי מאה בגודלו ממדינת ישראל, ולמעשה היא המדינה העשירית בגודלה בעולם. בתוך השטח הענק זה ישנם משאבי טבע יקרים רבים. היא יצרנית הנפט השנייה בגודלה בקרב מדינות ברית המועצות לשעבר וחברה באופ"ק+ ואוחזת ברזרבות הנפט המוכחות ה-12 בגודלן בעולם. כמו כן היא יצרנית הפחם השמינית בגודלה בעולם. עד שנת 2015 היא הייתה בין עשר הכלכלות הצומחות ביותר בעולם הודות להשקעה במגזר הנפט, הגז, הפחם והמתכות. חברות אנרגיה בינלאומיות כמו שברון CHEVRON CORP אקסון מוביל EXXON MOBIL מושקעות במדינה בתחום האנרגיה. בקזחסטן עובר גם צינור הגז בין מרכז אסיה לסין.

מלבד החששות לאי שקט ולפגיעה באזרחי המדינה, ישנו גם חשש לפגיעה בייצור של ספקית האנרגיה החשובה שישפיעו על מחירם בעולם שכבר מתמודד עם מחירי גז גבוהים במיוחד, כשגם מחירי הנפט נסחרים יחסית במחיר גבוה של קרוב ל-80 דולר. בנוסף, החברות האמריקאיות חוששות לגורל השקעותיהן המאסיביות במדינה האסיאתית. חברות אמריקאיות אחראיות על 30% מייצור הנפט בקזחסטן לעומת 17% לו אחראיות חברות סיניות ורק 3% רוסיות.

קיראו עוד ב"גלובל"

למרות החששות עד כה לא ניכרת השפעה ניכרת בתחום הזה במדינה. למרות כמה שביתות הזדהות עם המפגינים וכמה עובדים שנטשו את העבודה לטובת ההפגנות, הייצור על פי רוב מתנהל כסדרו, אך לא ברור כמה זמן עוד יוכלו יצרניות הנפט להמשיך כרגיל למרות אי השקט הגובר במדינה. תחום אחד שכן הושפע ואף הגיב בירידות הוא מחיר האורניום שזינק בעקבות האירועים שכן קזחסטן היא יצרנית האורניות הגדולה בעולם. 

נפילת רשת האינטרנט במדינה משפיעה באופן מפתיע גם על מטבע הביטקוין. עם האיסור על כריית הביטקוין בסין תפסה קזחסטן את מקומה עקב העלויות הנמוכות יחסית של החשמל. התופעה תפסה תאוצה עד שקזחסטן הפכה להיות מספר 2 בעולם מבחינת היקף הכריה עם 18% מסך הכריה העולמית. עם נפילת רשת האינטרנט נגדע באבחה אחת חלק משמעותי מכוח החישוב של הרשת דבר שהשפיע לשלילה על מחירי המטבע הדיגיטלי.

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    רוברט 07/01/2022 16:46
    הגב לתגובה זו
    אין על רוסיה, רק היא יודעת איך לייצר משברים ולהעלות את מחירי האנרגיה !
  • 5.
    עוז 07/01/2022 16:12
    הגב לתגובה זו
    להביא אותם ארצה מייד כי נישארו לנו כל כך הרבה שטחים לא מיושבים במדינה כי הם אחד מעשרת השבטים שחיו פה כדי לרשום אותם יהודים ולתת להם אזרחות הרי ידוע שאנחנו אוספים נירדפים מכל העולם ויש לנו לב רחום במיוחד לאלה מהגוש הסובייטי וממזרח אירופה ובהצלחה למיליון העישרים שבדרך
  • 4.
    מייק1 07/01/2022 15:02
    הגב לתגובה זו
    UPSIDE למנית דלק קבוצה בעלת השליטה בדלק קידוחים ואיתקה
  • 3.
    אצלנו כרגיל ירד 07/01/2022 12:33
    הגב לתגובה זו
    סגר עולמי חדש בלי מכוניות ובלי מטוסים חוזרים לימי הגמלים .שיירות גמלים כמו בימי האבות איזה כיף יהיה . נראה שבזן בדרך לשער 180
  • 2.
    מחירי האשלג יעלו היא גם יצרנית אשלגן (ל"ת)
    אשלג 07/01/2022 10:02
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    רק מזומן 06/01/2022 23:42
    הגב לתגובה זו
    הגז הטבעי הזהב הכסף האורניום הפלטינה כאן כדי להשאר הרבה אחרי הוורן באפטים ומאסקים למיניהם ..נראה את החכמים מתחממים בחורף על בטריות