"למרות הברקזיט, יבואו שליחים לג'אסט איט הודות לתנאים הסוציאלים"
חברת משלוחי המזון הגדולה באירופה, ג'אסט איט-טייקאווי {GRUBHUB INC} (סימול: GRUB) מתחזקת במסחר בוול סטריט לאור תוצאות מקדמיות חיוביות שפרסמה לרבעון החולף. ג'אסט איט, שבסיסה בבריטניה ונרכשה על ידי טייקאוויי ההולנדית, היא חברת האם של תן ביס הישראלית, ואחד ממשקיעיה של הראשונה, חברת ניהול הנכסים קלירבריג', סבורה שאותם תנאים סוציאליים שהיא מספקת לעובדיה הבריטים, הם שיעזרו לה להתמודד עם מצוקת כח האדם שיצר הברקזיט.
תחילה למספרים: מספרן של ההזמנות ברבעון עלה ב-14% בשנה מ-240.4 מיליון ל-273.7 מיליון, בדומה לצפי בשוק. ב-2021 כולה הן עמדו על 1.1 מיליארד, עליה של 40%, ולא 45% כמו שהעריכו האנליסטים קודם לכן. סכום ההזמנות השנתי עלה ב-31% מול 2020, ל-28.2 מיליארד יורו. הסכום ברבעון הרביעי לבדו עלה ב-13%.
בפילוח לפי אזורי פעילות דווח על צמיחה של 52% במספר ההזמנות השנתי בבריטניה ובאירלנד (288.8 מיליון), ושל 23% ברבעון (72.9 מיליון הזמנות). בסכומים מדובר בעליה של 19% באזורים אלה ברבעון הרביעי, להזמנות בהיקף 1.7 מיליארד יורו.
יטסה חרון המנכ"ל אמר "אנחנו לחא מכוונים לרווחיות, ונתנו תחזית לטווח הפסד קל השנה". עוד הוסיף כי הוא צופה שההזמנות ימשיכו לעלות במספרן, וכן שההפסדים יצטמצמו, ברמה כזו שברמה התפעולית תגיע החברה לאיזון עוד השנה. במובן זה טען כי החברה שיפרה את פוטנציאל הרווח במהלך המחצית השניה של השנה, ותמשיך לשפרו השנה. ההפסדים שבכל זאת תרשום בשורה התחתונה יהיו מיוחסים להמשך ההתרחבות בבריטניה. במקביל, נראה שפחות מעניינת אותה אחזקה של שליש מחברת iFood שעושה את אותו דבר - רק בברזיל. ג'אסט איט מנהלת מגעים למכירת נתח זה.
בג'אסט איט נכנסו השנה בבריטניה גם הם לתחום משלוחי סלי הקניות מסופרמרקטים, זאת במיזם משותף עם Asda כדי להתחרות בדליברו ואובר איטס. כך עשתה גם עם גראבהאב האמריקאית, שאחראית לפעילות שלה בארצות הברית. איתה, חברה ל-Instacart ולרשת 7-Eleven (שבקרוב חברת אלקטרה תביא אותה ארצה). גראבהאב נקנתה על ידי החברה בכ-7 מיליארד דולר, והשלמת העסקה נעשתה בקיץ האחרון.
הפעילות הרחבה בבריטניה נעשית בתקופה מאתגרת. ראשית, גם שם, כמו בחלקים נוספים של העולם המערבי, מתקשים לגייס עובדים בשכר נמוך יחסית. אנשים שעזבו את עבודתם בקורונה ונהנו מתמריצים ממשלתיים, אם הם לא ממש זקוקים למשכורת, ניצבים בעמדה שבה הם יכולים להתמקח. יש שמרגישים אף די בנוח כדי לעזוב את משרתם ולחפש הזדמנות אחר, אם לטובת שכר גבוה יותר ואם לטובת הגשמה, מה שמכונה בארצות הברית "ההתפטרות הגדולה".
אלא שלמשוואה נכנסים המשתנים המקומיים בבריטניה. הברקזיט הביא לכך שזרים רבים שעבדו בממלכה חזרו למדינות המוצא שלהם. כך מצאה עצמה בריטניה למשל בלי מספיק נהגים שישנעו דלקים לחלקים במדינה, והייתה צריכה לגייס לשם כך את כוחות הצבא. תורים נשרכו באותן תחנות דלק שכן הגיעה אליהן המלאי לפני כמה חודשים.
את מקומם של חלק מהזרים תפסו הבריטים עצמם, ודרישות השכר שלהם גבוהות יותר - מה שמתרגם לאינפלציה. בוריס ג'ונסון, שגם כך מידת הפופולריות שלו יורדת כשברקע סערת המסיבה בה הודה זה עתה שהשתתף על אף הגבלות הקורונה, מנסה לגייס את העם למטרה הגדולה. לפי המסר שהוא משמיע, כדאי לבריטים לשלם יותר עבור חוזקו של שוק העבודה המקומית, ולהגמל מהעבודה הזולה.
לאור כל אלה נשאלת השאלה, גם במצב הקיים ובוודאי בתרחיש של גידול הביקושים למשלוחי מזון וצמיחה של ג'אסט איט - מה לגבי מצבת העובדים? האם תצליח להרחיבה בתנאים הקיימים? כאן נכנסת לתמונה קלירבריג' שהוזכרה בפתח הכתבה. עוד לפני פרסום התוצאות המקדמיות של ג'אסט איט, כבר ברבעון הקודם קלירבריג' הוציאה מכתב למשקיעה בדבר האסטרטגיה שלה סביב השקעות בחברות צמיחה באירופה אוסטרליה והמזרח התיכון (אפיק זה דווקא הביא לביצועי חסר אצלה מול מדד היחוס MSCI EAFE Index, ואולם ב-10 מתוך 11 סקטורים בהם השקיעה הצליחה).
במכתב היא מזכירה את ג'אסט איט ומסבירה: "אינפלציה בסחורות ובמחירים באו לידי ביטוי יותר ויותר בשרשראות האספקה, ומדגישים את החשיבות של העמידות אצל חברות הפורטפוליו שלנו בפני שינויים בתמחורים. יש לנו בטחון בחברות בהן השקענו בהקשת זה - לרבות בחברות משלוחי מזון כמו ג'אסט איט, שמשלמות לשליחים שלהם שכר טוב ומספקות תנאים סוציאליים".
בכך נבדלת החברה מוולט הפינית שבאחרונה נמכרה למתחרתה של ג'אסט איט, DOORDASH INC +2.35% DOORDASH INC 177.24 +2.35% סגירה:0 פתיחה:173.11 גבוה:177.56 נמוך:173 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (DOOR) ב-7 מיליארד יורו. בעוד הגישה של ג'אסט איט לנתאי ההעסקה נכונה באזורי פעילות נוספים, כמו ישראל באמצעות תן ביס, בוול רואים בשליחים פרילנסרים, ועל כן אינם מקבלים תנאים של שכירים.
הצד השני של המטבע הוא גמישות בזמני העבודה. בוולט ישראל מספרים תדיר על תור ארוך של כאלה שמעוניינים בגמישות הזו גם אם אין הפרשות לפנסיה ולביטוח לאומי, ומחכים שיתפנה מקום בחברה. האם אחרים שכבר מבצעים עבורה משלוחים היו שמחים להפוך לשכירים? גם כאלה יש בנמצא. השאלה מה יחסי הכוחות ביניהן אולי תתברר בתביעה ייצוגית שמתנהלת בימים אלה נגד וולט ישראל. מול נציגי קבוצת הנפגעים כביכול מהמדיניות, וולט תציג את הצד של שליחים שמרוצים מההסדר הנוכחי, כשבין השאר פורום קהלת ביקש להצטרף לדיון ומנסה מטעמו לגייס עובדים שכאלה שיעידו בפני בית הדין.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.לעשוק את השליחים ולהריץ אותם במהירות על המדרכותנסיון 13/01/2022 09:38הגב לתגובה זו0 0לעשוק את בעלי המסעדות ולגזור מהם 30% עם חוזה דרקוני, זה לא קפיטליזם. זה חזירות תאגידית. כמה שהחברה המתואבת הזאת תקרוס מהר יותר כך יהיה טוב יותר לאנושות.סגור