האם חברות הזומבי מהוות סיכון לכלכלה האמריקאית עם התחלת מתווה העלאת הריבית?

חברת הייעוץ קירני טוענת שמספר החברות שאינן מסוגלות לעמוד בתשלומי הריבית מההכנסות השוטפות מסקטור הנדל"ן נמצא בשיא ומהווה גורם סיכון בדומה למשבר 2008; בפד טוענים שאין שינוי משמעותי במספר החברות הללו ושהן אינן מהוות סיכון
 | 
telegram
(6)

חברת הייעוץ Kearney המייעצת למעל 75% מחברות ה-Fortune Global 500 (500 החברות הגדולות בעולם) מזהירה מפני "סיכון גדול" לפשיטות רגל של חברות הנדל"ן עם התקרבות מועד העלאת הריביות בארצות הברית וברחבי העולם, דבר שמהווה לדברי החברה סיכון גדול לכלכלה האמריקאית. היא הגיעה למסקנה זו לאחר שסקרה 67 אלף חברות ציבוריות מ-154 תעשיות ו-152 ארצות.

נילס קולווין, אנליסט חברת הייעוץ, מזכיר כי המשבר ב-2008 החל בשוק הנדל"ן. "מה שאנו רואים עכשיו, 13 שנים מאוחר יותר, הוא ששוב סקטור הנדל"ן מכיל את מספר חברות "הזומבי" הגבוה ביותר".

אין הגדרה רשמית ל-"חברות זומבי", אך מקובל להגדיר אותן כחברות בנות 10 שנים לפחות, שלא מייצרות מספיק מזומנים שיכולים לכסות את תשלומי הריבית השוטפים של החברה, ובכך הן נמצאות בעצם צעד אחד לפני חדלות פירעון. במקרה כזה, עליה קטנה של שיעורי הריבית או הרעה במצב הכלכלי עלולות "לדחוף", את אותן חברות אל עבר חדלות הפירעון. האינפלציה הגבוהה וציפיות השוק ל-3 עד 5 העלאות ריבית בשנה הבאה אלו בדיוק הגורמים שיכולים לגרום לתופעה כללית כזו של חדלות פירעון שעלולה לגרור את השוק למשבר עמוק. החוב הכולל של חברות הזומבי הגדולות עומד כיום על 2.6 טריליון דולר. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"הסיכון הגדול הוא שהרבה מחברות הנדל"ן וחברות הבניה נעים לקראת חדלות פירעון, ומספר חברות הזומבי הולך וגדל" לדברי קולווין שסבור שמספר חברות הזומבי יעלה בכ-40% בשנה הקרובה. 

בהשוואה בין הסקטורים נמצא כבר בדו"ח חברת הייעוץ לשנת 2020 כי סקטור הנדל"ן הוא הפגיע ביותר כאשר 7.4% מהחברות בסקטור מוגדרות כחברות זומבי לעומת 5% בסקטורים האחרים. כעת סבורים בחברת הייעוץ כי המספרים עלו אף יותר. "זה ברור כי המגפה המתמשכת והתוצאות הכלכליות שלה יכו בשווקי הנדל"ן אפילו יותר" אומר קולווין כאשר הוא צופה שהרע ביותר עוד לפנינו. סקטור נוסף שראה עליה במספר חברות הזומבי לדבריו הוא סקטור הרכבים עקב משבר השבבים של שנת 2021. 

במבט כללי יותר מספר חברות הזומבי שילש את עצמו לפי דו"ח החברה מ-600 חברות העונות על ההגדרה בשנת 2010 ל-1800 בשנת 2020. בין החברות המפורסמות העונות על ההגדרה הלא מחמיאה, שאינן מייצרות מספיק מזומן שיכול לכסות על תשלומי הריבית השוטפים ונאלצות לגייס עוד ועוד חוב, נמצאות חברות התעופה הגדולות דלתא DELTA AIR LINES -1.23% DELTA AIR L 63.29 -1.23% DELTA AIR LINES סגירה:0 פתיחה:64.08 גבוה:64.08 נמוך:62.39 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , יונייטד אירליינס UNITED AIRLINES -0.92% UNITED AIRL 90.34 -0.92% UNITED AIRLINES סגירה:0 פתיחה:90.85 גבוה:91.12 נמוך:88.91 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: כמו גם חברת קרניבל CARNIVAL CORP +0.38% CARNIVAL CORP 24.4 +0.38% CARNIVAL CORP סגירה:0 פתיחה:24.22 גבוה:24.64 נמוך:23.95 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ומאריוט אינטרנשיונל. לפי נתוני Bank for International Settlements לחברות שהגיעו למצב בו הן מוגדרות כ"זומבי" ישנו סיכוי של פי 3 להגיע בסופו של דבר לפשיטת רגל. 

למרות הטון האלארמיסטי של חברת קירני, הפד רגוע בהרבה ביחס לסיכון שמייצגים חברות הזומבי לכלכלה האמריקאית. על פי דו"ח שפרסם הפד ביולי שנה שעברה אין שינוי משמעותי באחוז חברות הזומבי והוא נשאר לאורך שלושים השנים האחרונות על אחוז חד ספרתי גבוה, כולל במהלך תקופת הפנדמיה. על פי ניתוח הפד הדרך הנכונה יותר להסתכל על חברות הזומבי כדי להבין את מצב השוק הוא באחוזים מכלל החברות הנסחרות ולא במספרים מוחלטים כפי שעשו בחברת הייעוץ, כיון שמספר החברות הנסחרות גם עלה בשנים האחרונות אם כן באופן יחסי המצב לא הורע. לפי נתוני הפד שפורסמו באותו דו"ח, דווקא סקטור הייצור הוא בעל הסיכון הגבוה ביותר כאשר הסקטור שמוגדר כ"בניה" נמצא בין הנמוכים. מסקנת הדו"ח שנכתב על ידי פאברה ג'יובני ופורסם על ידי הבנק המרכזי האמריקאי נמצא שחברות הזומבי לא מהוות סיכון אמיתי לכלכלה האמריקאית גם לאחר משבר הקורונה.

יש להעיר שייתכן שההבדלים בין נתוני הפד לנתוני חברת הייעוץ נובעים מכך שאין הגדרה רשמית לחברות זומבי וכל אחד בודק זאת בדרך אחרת. יחד עם זאת נראה שהמסקנות של שני הגופים ביחס לסיכון שחברות אלו מהוות לכלכלה האמריקאית הן קוטביות וסותרות זו את זו. 

נתון נוסף שיש לקחת בחשבון בנושא זה הוא שבמהלך משבר הקורונה הפד הזרים נזילות לשוק דרך תוכנית הרכישות המאסיבית שלו שכעת עתידה להסתיים. הזרמת המזומנים לשוק אגרות החוב אפשר לחברות לגייס כספים במחיר נמוך יותר מזה שאמור להשתקף מהסיכון שהן מייצגות, ועם הפסקת זרם המזומנים הזה ייתכן שתופעת פשיטת הרגל תתגבר. נזכיר את המקבילה הסינית, חברת אוורגרנד, שעומדת כעת בפני פשיטת רגל. סקטור הנדל"ן הסיני נתמך שנים בהלוואות זולות על ידי הממשל והבנקים בשליחותו ועם הסרת התמיכה הזו ושינוי סדרי העדיפויות הסיני החברה נקלעה לפשיטת רגל. שינוי מדיניות כזו עלול לגרום לאפקט דומה גם בצד האמריקאי. 

עם ההתפתחויות של השנה הקרובה בין האינפלציה להעלאות הריבית ודוחות החברות יש לפתוח עין גם על מצב פשיטות הרגל של חברות הנדל"ן ובכלל, כדי לקבל אינדיקציה נוספת על מצב השוק, ולראות האם אזהרות חברת הייעוץ מתממשות או דווקא הטון הרגוע של הפד יתברר כנכון יותר.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    מה חשבתם 2008 זה כאן
    רק מזומן 21/01/2022 08:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כל מגלגלי המשכנתאות.כל מגלגלי ההתחיבויות.כל ממנפי הסיכונים.לא נעלמו הם רק התנפחו.המשבר ההוא גולגל מתחת לשטיח נארז יפה והיום הוא חוזר בענק.
    סגור
  • 4.
    הפילוסופיה ניאו קנסיאנית שהביאה אותן למצב הזה היא הבעיה
    ברק 21/01/2022 07:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בכלכלה תקינה לא הבנקים ולא הממשלות צריכים לעודד חברות לא רווחיות להכנס לחובות. אולי רק סטארטאפים, מה שקורה שבמצב הזה כשיש משבר כמו הקורונה חברות צריכות לפרק תשתיות חשובות כמו ספינות ומכולות על מנת לעמוד בחובות ואז אחר כך יש בעיות בשרשראות אספקה. הפילוסופיה האוסטרית יותר קרובה למה שהמחקרים המודרניים בכלכלה תומכים בו חברות צריכות לגדול לפי ההכנסות שלהן ולחסוך וכך בסופו של דבר הכלכלה מתעצבת לפי הביקוש והצורך של האוכלוסיה ולא לפי ספקולציות, כך שיש יותר מצרכים פיזיים לקנות וכולם יותר עשירים, היום יש יותר מידי מוצרים פיננסים וספקולציות שמבוססות על חוב ומחזור חוב כמו עכשיו וכשצריך להחזיר חובות כשהריבית עולה ההתנהגות הכושלת של החברות מקריסה את השוק ודופקת את כולם.
    סגור
  • 3.
    להלן ציטוט כדלקמן: למרות "הטון האלארמיסטי" של חברת.....
    Sassi6 21/01/2022 04:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    "הטון האלארמיסטי"? הלו, אנגלית? כאן מדברים עברית, תשאלו את אבשלום קור שיתן לכם את ...הטון החליפי
    סגור
  • אולי זה "הטון האזהרתי/האזעקתי"???
    בוב הזנאי 21/01/2022 14:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חליפי זה אלטרנטיבי, לא?
    סגור
  • 2.
    מעניין. (ל"ת)
    הקורא 21/01/2022 01:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    הגעת רק בקצה הבעיה של העלאות ריבית
    נ.ש. 20/01/2022 22:01
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בגדול עשויים ליצור מצב של העלאות בקונצרני. אם כי הסיכונים שזה מגיע לדו ספרתי(בערך שריביות הבנקים המרכזיים יהיו באזור ה3%). שם זה גורם או לחידלון פרעון או להעלאת מחירים (אינפלציה) והעלאות שכר (אינפלציה) מעבר לזה שבעולם של תשואות דו ספרתיות מאד קשה למחזר חוב והעולם הזה עשוי לחטוף זעזוע קשה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות