לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט, האנליסטים מנתחים
סוף שבוע קשה עבר על וול סטריט. יום חמישי דווקא נפתח בעליות של עד 2% בנאסד"ק שהפכו לירידות של מעל 1% ביום חמישי. ביום שישי המשיכה המגמה ואף החריפה עם ירידות חדות. בסיכום כולל ירד הנאסד"ק מעל 3% בסוף השבוע וסגר בכך את השבוע הגרוע ביותר מאז אוקטובר 2020 עם ירידה שבועית של 7.6% שמרחיקה אותו 14.3% משיאו. מדד ה-SP500 ירד 5.7% והוא רחוק 8.3% משיאו. התנודתיות הגבוהה בשווקים היא על רקע ישיבת הבנק הפדרלי הצפויה ביום רביעי כשהחשש היה שהפד יפתיע לרעה ויציג מדיניות מונטרית ניצית יותר מהצפוי, לכן צפוי אי שקט בשוק לפחות עד יום רביעי.
עונת הדוחות מעבירה הילוך השבוע השני של עונות הדוחות היה פחות טוב מהראשון כשנטפליקס NETFLIX בולטת לרעה. למרות שדיווחה על הכנסות ורווחים בהתאם לצפי, המשקיעים התאכזבו עם צמיחה איטית מהצפוי בכמות המשתמשים ושלחו את המניה לירידות של 22% ביום שישי. גם מניות הבנקים שדיווחו השבוע הגיבו בירידות, כשגולדמן זאקס ירדה ב-8% וג'יי פי מורגן ב-6% מיד לאחר פרסום הדוחות.
בשבוע הקרוב צפויות לדווח החברות הגדולות בעולם ובראשן אפל APPLE ביום חמישי, מיקרוסופט MICROSOFT (הנה מה שצפוי בדוחות מיקרוסופט) ביום שלישי וטסלה TESLA INC ביום רביעי. עוד צפויות לדווח השבוע: יום שלישי: וריזון VERIZON , 3M 3M COMPANY , אמריקן אקספרס AMERICAN EXPRESS . יום רביעי: אינטל INTEL CORPORATION יום חמישי: חברות התשלומים ויזה VISA ומאסטרקארד MASTERCARD INCORPORATED וביום שישי שברון CHEVRON CORP וקאטרפילר CATERPILLAR .
את עיקר תשומת הלב תתפוס ככל הנראה אפל כשהאנליסטים צופים זינוק בהכנסות ורווחים וצמיחה בכל אפיקי המוצרים. עונת דוחות טובה של מניות הטכנולוגיה הגדולות עשויה להקל קצת מהלחץ על השוק אך ייתכן שלא תספיק אל מול ההתמודדויות המורכבות שעומדות בפני הכלכלה האמריקאית.
התנודתיות כאן כאדי להישאר "העלאת הריבית וניקוז הנזילות בשווקים מוביל בהכרח את המשקיעים לתמחר מחדש את השווקים, כאשר ברקע, השיבושים בשרשראות האספקה נמשכים, מחירי הנפט והסחורות בשיא והנתונים הכלכליים מתחילים לאותת על חולשה של הצרכן הפרטי" כך כותב גיא בית אור הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות, ולכן הוא סבור שהתנודתיות כאן כדי להישאר. הנחות הבסיס של הניתוח שלו הן:
- שהאינפלציה תלווה אותנו לא מעט זמן.
- שהבנקים המרכזיים ייאלצו להגיב לאינפלציה זו תוך העלאת ריבית אגרסיבית ממה שמעריכים.
- הפעילות הכלכלית צפויה להאט באופן משמעותי השנה.
- השווקים נסחרים במכפילים גבוהים במיוחד.
"מחוץ לארצות הברית, אנו ממשיכים להמליץ על משקל יתר בישראל, באירופה ובמיוחד באיטליה וספרד. בנוסף, כדאי להתחיל ולפתוח עיניים לכיוון השווקים המתעוררים שצפויים להנות משינוי הכיוון של סין בה רק בשבוע שעבר בוצעו שתי הפחתות ריבית".
לגבי שוק האג"ח הוא ממליץ באפיק הצמוד להתמקד באג"ח קצרות שייהנו מהאינפלציה הגבוהה. האפיק השקלי מורכב יותר אך בסופו של דבר הוא ממליץ על האפיקים הארוכים שייהנו לדעתו מהחולשה בשווקים ובפעילות הגלובלית. לבסוף, באפיק הקוצרני הוא ממליץ על חשיפה מוגברת לאגרות חוב בדירוגים גבוהים עם עדיפות למח"מ קצר כמו הבנקים.
- המיליארדרים לא התחמקו: הונו של מאסק צנח ב-116 מיליארד דולר
- מה קרה בהיסטוריה כשהתחילה מלחמת סחר?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
השוק מתמחר 4 העלאות ריבית בארצות הברית. מה קורה בשאר העולם? "התגברות הלחצים האינפלציוניים (גם מצד הביקוש), הידוק התנאים בשוק העבודה והבנת בכירי הפד כי הם נמצאים משמעותית 'מאחורי העקום', הובילו לכך שהשווקים החלו לתמחר 4 העלאות ריבית ב- 2022, בעוד שנזכיר כי בהחלטת הריבית האחרונה (לפני כחודש) רק 2 מתוך 18 חברי הפד צפו ארבע העלאות ב- 2022" כותב מודי שפריר, אסטרטג ראשי מזרחי טפחות. לדעתו העלאות הריבית יסתיימו ב-2023 ברמה של 1.75% שהיא "נמוכה מדי לטעמנו".
באירופה ובבריטניה ישנה עליה חדה בסביבת האינפלציה אך בכירי ה-ECB אמרו מספר פעמים כי אין בכוונתם להעלות את הריבית בקרוב מה שהביא להמשך התרחבות הפערים עם ארצות הברית. גם בישראל נראה שהבנק המרכזי לא ממהר להעלות ריבית ונקט במדיניות יונית מאד. בבריטניה לעומת זאת שכבר החלה במתווה העלאת הריבית השוק צופה כבר בסבירות של 92% העלאת ריבית נוספת בפגישה הבאה של הבנק המרכזי בעוד שבועיים.
בניגוד למגמה בעולם הבנק המרכזי הסיני הוריד את הריבית ביום חמישי ומיתן את המגבלות על נטילת הלוואות נדל"ן במטרה לאושש את הפעילות הכלכלית בכלל ואת פעילות הנדל"ן בפרט.
שוק הדיור ימשיך להיות קטר לפעילות בארצות הברית בדצמבר מספר התחלות הבניה עלה ב-11.4% ומספר אישורי הבניות עלה ב-9.1% - הרבה מעבר לציפיות. יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון סבורים שמדובר בקטר הצמיחה במבט קדימה, וזאת למרות ירידה של מכירות הבתים יד שניה ב-4.6% לאחר עליה של 12% בחודש יוני. עוד הם מציינים שגוברות הציפיות להעלאה של 0.5% במרץ לעומת 0.25% שצפו עד כה. הכלכלנים מציינים גם את החששות מפלישה רוסית לאוקראינה כאחד מהגורמים לירידות החדות בסוף השבוע.
ביחס לאינפלציה אומרים בלידר שוקי הון כי הגורם המרכזי מעבר לגורמים זמניים כמו "שיבושים באספקה" הוא לחצי השכר. פה ניתן לראות שהלחצים באירופה, בדומה לישראל, נמוכים יותר מאשר בארצות הברית ובריטניה וזה מסביר את האינפצלציה הנמוכה יחסית במקומות אלו.
- 2.מושון 23/01/2022 21:01הגב לתגובה זוהמניות ספגו מכות קשות בזמן קצר ... תתפללו שזה רק תיקון ולא מפולת .ביידן חייב להתעורר....אם יום שני שלילשי לא חוזרים לעליות זה יהיה מרחץ דמים הגדול בהיסטוריה לא המלצה ....שמע ישראל ...תפתחו ספר תהילים עם הפנים לכיוון מזרח ותתחילו להתפלל .אלוהים יעזור .אמן.
- 1.ברק 23/01/2022 20:42הגב לתגובה זותוכנות המסחר האוטומטיות קונות את המניות ויש קצת ריבאונד, מהצד השני המצב של הרבה חברות לא טוב במיוחד אז קשה לדעת אם יהיה קצת ריבאונד השבוע, גם צריך לזכור שבסין הרבה אנשים איבדו את העבודה שלהם וכל החברות שחשופות לסין הולכות להפגע.