דגל ארצות הברית אמריקה
צילום: Istock

התמ"ג האמריקאי צמח ב-6.9%, יותר מסין לראשונה מזה 20 שנה

בסיכום שנתי צמח התמ"ג האמריקאי ב-5.7%, הקצב הגבוה ביותר מאז שנת 1984, כשהצריכה המקומית זינקה ב7.9%, הקצב הגבוה ביותר מאז 1946; קרן המטבע הבנלאומית קצצה את תחזית הצמיחה לשנה הבאה ל-4% לאור קשיי האומיקרון, האינפלציה וסף המדיניות המרחיבה
גיא טל | (5)

היום דווחו נתוני התמ"ג המעודכנים בארצות הברית לרבעון האחרון של שנת 2021 ולשנה כולה. הנתונים מגבים את דבריו של יו"ר הפד פאואל בסיכום ישיבת הפד שנערכה אתמול שדיבר על ביצועים חזקים של הכלכלה האמריקאית. 

לפי הנתונים התמ"ג האמריקאי צמח ברבעון האחרון של שנת 2021 בקצב שנתי של 6.9%, קצב גבוה בהרבה מתחזיות האנליסטים שציפו לצמיחה של 5.5% בלבד. הנתונים הללו מהווים שיפור ניכר מנתוני הרבעון השלישי שעמדו על 2.3% בלבד. בסיכום שנתי צמחה הכלכלה האמריקאית ב-5.7%, הקצב המהיר ביותר מאז ימי רייגן בשנת 1984, לאחר התאוששות הכלכלה מהמיתון.

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לקח קרדיט על הנתונים הטובים: מספרי התמ"ג לסיכום השנה הראשונה של נשיאותי מראים שאנו סוף סוף בונים את הכלכלה האמריקאית בהתאם למאה ה-21, עם הצמיחה הכלכלית המהירה ביותר מזה 4 עשורים, יחד עם השנה עם הצמיחה הגבוהה ביותר בהיסטוריה האמריקאית מבחינת יצירת משרות. כמו כן, בפעם הראשונה מזה 20 שנה שהכלכלה שלנו צומחת בקצב מהיר יותר מאשר בסין. 

הגורמים לצמיחה הם קודם כל צריכה מקומית חזקה, עליה בנויה הכלכלה האמריקאית מזה עשורים. סכום הקניות של הצרכנים האמריקאים זינק ב-7.9%, אך חלק משמעותי מכך לא נובע מהגדלת הצריכה אלא מעליית המחירים דווקא.  זהו הנתון הגבוה ביותר מאז שנת 1946.

נתון נוסף שתמך בצמיחה הוא הצטיידות החברות במלאי לאור קשיי האספקה. "בניית המלאי מחדש תרם 4.9% לצמיחה הכללית, מובל על ידי תעשיית הרכב" אמר ג'יימן נייטלי, כלכלן ראשי בפירמת ING. "בהינתן המשך ההפרעות האספקה, אי אפשר לסמוך על הנתון הזה שימשיך לתמוך בצמיחה". 

במבט לעתיד נראה שהצמיחה הכלכלית צפויה להתקרר בשנה הקרובה עם התפרצות גל האומיקרון, האינפלציה הנמשכת שכבר משפיעה על יכולת הקניה של הצרכנים והמשך הבעיות בשרשרת האספקה. גם הפסקת התמיכה בשוק מצד הפד, עם הפסקת תוכנית רכישות האג"ח, תחילת העלאות הריבית הצפויות בשנה הקרובה, לפחות 3 אם לא יותר לפי ציפיות השוק, וצמצום המאזן הצפוי יאטו ככל הנראה את קצב צמיחת התמ"ג האמריקאי. לאור ההתפתחויות הצפויות, קרן המטבע העולמית הנמיכה את תחזיות הצמיחה שלה לכלכלה הגדולה בעולם, וכעת היא צופה שכלכלת ארצות הברית תצמח ב-4%, 1.2% פחות מהתחזית הקודמת שנמסרה באוקטובר. 

"ווריאנט האומיקרון כמעט בוודאות נטל את העוקץ מהצמיחה במהלך החודש האחרון של השנה, ובאופן ברור הוא משפיע על הפעילות הכלכלית הכללית ברבעון הראשון של 2022, אומר ג'ו ברוסלס, כלכלן ראשי של פירמת RSM. 

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    ברק 29/01/2022 17:24
    הגב לתגובה זו
    בסופו של דבר תוצר לאומי גולמי הוא מדד לכמות הכסף שנע בכלכלה ובגלל שהיה פקק באספקה שנפתר אז הסחורות מגיעות לעסקים בארה"ב והכסף שהם שילמו על הסחורות מתחיל לנוע בכלכלה אל מחוץ לארה"ב. הבעיה שלצרכנים אין כרגע כסף לסחורה מכל מיני סיבות ולכן התחזית שהשתחררה אתמול של הסניף באטלנטה של הפד ושל בנק אוף אמריקה היא שברבעון הקרוב הGDP יהיה בערך אפס עד אחד ואחר כך ימשיך לרדת.
  • 4.
    לילי 29/01/2022 06:22
    הגב לתגובה זו
    צמיחת תמ"ג ריאלית היינה צמיחה נומינלית בניכוי האינפלציה. כלומר היה גידול פעילות כגון בניית יותר בתים , מוצרים ,ושרותים . פשוט המחירים עלו
  • 3.
    ליברטי 28/01/2022 14:49
    הגב לתגובה זו
    לא מסובך ללכת ולהסתכל על כמות האג"ח שהונפקו בשנה האחרונה מול כמות הגדילה של החשבון אצל הפד. רואים בבירור שכל הגידול הזה בעצם זה כסף מודפס ולא גידול אמיתי של יותר ייצור מאשר קודם, עובדתית כמות הייצור בארה"ב היא בשפל היסטורי עם ייבוא עצום של טריליון בשנה האחרונה כמו שלא נראה אף פעם. אז בעצם התל"ג אולי משקף את כמות הדולרים שהם הדפיסו ואז קנו בדולרים טובין מסין ושאר העולם, במקום לעבוד נתנו לאזרחים כסף חינם לבזבוזים. זה מדינה עם תל"ג חזק? לא נראה לי.
  • 2.
    ג'ק 28/01/2022 09:41
    הגב לתגובה זו
    הכלכלה תטוס .
  • 1.
    השוק לפני קריסה 28/01/2022 02:23
    הגב לתגובה זו
    ברוח מנדלן ובורסה !!