בכיר רשות ני"ע בסין מדבר: "כשאנחנו אומרים שההגבלות הן על הנפקות בחו"ל, בוודאי שזה כולל את הונג קונג"

שן בינג, ראש המחלקה הבינלאומית ברשות אמר ל-CNBC שגם חברות שמשפטית רשומות מחוץ לסין אך רוב עסקיהן בשטח המדינה תצטרכנה לעמוד בהגבלות; הוא אינו שולל לחלוטין הנפקה במנגנון ה-VIE בו השתמשו עליבאבא ודידי וסיפר כי יבקשו מידע על חברות גם מבנקי השקעות שישמשו חתמים שלהן

 | 
telegram
(4)

עוד קודם לירידות בוול סטריט שמעסיקות את המשקיעים, תולדה של רמות השיא בשווקים שפוגשת צפי להעלאת ריבית שתפגע במניות צמיחה, ישנו הנושא שמטריד לא מעט מהם ופחות קשור לסביבת האינפלציה ואם תעלה הריבית או לא – מה יהא על השוק הסיני. כמובן שסביבת הריבית בארצות הברית תשפיע על הביקושים של המשקיעים גם למניות צמיחה סיניות, ומנגד בסין עצמה כבר הורידו את הריבית זה עתה. כך או כך בשוק מצפים כי בתקופה בה צפויות הערכות שווי נמוכות יותר, ופחות כסף יחפש אפיקים להיות בו, מלכתחילה פחות חברות תגענה להנפקה בה מגייסים כסף מהציבור.

ובכל זאת, על רקע ההגבלות המסתמנות על חברות סיניות שבכל זאת מכוונות להנפקה – האם ובאיזה תנאים תהיה להן כתובת מחוץ לסין? היום ב-CNBC מתראיין האיש הנכון לעמת אותו עם כל החששות – ראש המחלקה הבינלאומית ברשות ניירות הערך הסינית, שן בינג. המסר הבולט: המגבלות הן גם על הנפקות בהונג קונג.

הונג קונג היא אוטונומיה, אמנם בשטח סין, אך עם חוקים משלה – הגם שסין הגדולה מנסה לכרסם בהם, ולפי הדיווחים בשנתיים האחרונות תוך אוזן קשבת, או חצי קשבת, משליטת הונג קונג. בסין לא משלימים עם הסיטואציה, אך פחות בוטים באשר לחוסר שביעות רצונם מאשר בגזרה עם טיוואן – בה עד היום הם לא מכירים כמדינה עצמאית (ואוי לבעל הברית של טיוואן שיגדירה ככזו).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נזכיר כי באחרונה בסין הטילו מגבלות על חברות סיניות שרוצות להנפיק בחו"ל. ראשית ישנו עניין הקניין הרוחני. חברת הנסיעות השיתופיות  {DIDI GLOBAL} (DIDI) נמחקת מהמסחר בוול סטריט, אחרי שסין שמה לה רגל בגלגלי הצמיחה והשביתה את האפשרות להוריד את האפלקציה ולצרף משתמשים חדשים. הסיבה הייתה שהיא אגרה שלא בסמכות לכאורה מידע על הרגלי השימוש והנסיעות של הסינים, וההנפקה מעבר לים למעשה הוציאה את המידע הזה, רכושם של הסינים עצמם, החוצה. הפיקוח ההדוק יותר על כך יחל ב-15 בפברואר.

שנית ישנה השיטה – הנפקה באמצעות מעין חברת מעטפת אוף-שור, שרשומה מחוץ לסין, שיטה בשם Variable Interest Entities (ובקיצור VIE), היא החברה המונפקת, ולה למעשה קשרים החברה הסינית המקורית, בעלת הפעילות העסקית. המגבלה החדשה מתייחסת לחברות שרוב הנהלתם הבכירה מורכבת מאזרחי סין, או תושבי סין, או לחברות שרוב הפעילות שלהן היא בסין. בינג עוד לא סתם את הגולל על המנגנון הזה ואמר ש"אם החברות מצייתות לחוקים והרגולציות הרלוונטיות, הן עדיין יכולות להגיש בשיטת ה-VIE בקשה לרשות ניירות ערך. אנו נוודא אותן לפני שניתן להן תגובה מצדנו".

ועכשיו השאלה היא מה נחשב חו"ל? חלק מהמשקיעים בחברות סיניות שרשומות בוול סטריט מתנחמים בכך שמדובר ברישום כפול, וגם אם תמחקנה משם – בהונג קונג למשל תמשכה להסחר. הבעיה היא שלא תמיד מדובר ברישום כפול (לדידי למשל אין, היא עובדת על הנפקה בהונג קונג ולכן הדברים כאן אמורים גם אליה), ולאלה שבכלל עוד לא זכו להנפיק גם כן מדובר בצרה. לא מעט אנליסטים מזהירים מסביבת ההשקעות בסין בשל אופי המשטר הטוטליטרי שם, ששקיפות אינה בראש מעיניו וקשה לצפות את צעדיו. לכן, יש חברות סיניות שמבינות שלטובת הגישה למשקיעים עדיפה להן הונג קונג מאשר שנחאי או שנז'ן.

הבעיה היא, שכפי שמגלה בינג בראיון – לשיטת הממשל הסיני, גם הונג קונג זה חו"ל, כלומר שגם על ההנפקות שם תחולנה המגבלות. "במלים 'הנפקות מעבר לים' כוונתנו כמובן היא לכל מקום שאינו מוגדר כ-Mainland China – ובוודאי שזה כולל את הונג קונג", אמר וסיפק כותרת.

עוד פירט כי המגבלת תכלול גם קטגוריית חברות בשם "Red Chips" (כאלה שהמניה שלהן נסחרת בהונג קונג, מבחינה משפטית הן עצמן, לא רק המניות, לא רשומות בסין – אך רוב הפעילות העסקית שלהן בה). קודם לכן הנכללות בקטגוריה זו לא היו צריכות לקבל את אישור רשות ניירות הערך במדינה טרם הנפקתן.

לפי בינג, החוקים החדשים  "לא בהכרח" ימנעו מחברה סינית להנפיק מעבר לים, וזאת בתלות בשאלה אם היא חלק מתעשייה שחלות עליה מגבלות באשר לקבלת השקעות מגורמים בתוך סין (כלומר, מכירים בכך שאיכשהו הן צריכות גישה לכסף – גם אם זה אומר לגייס בחו"ל ולחשוף מספרים). לדבריו, ברשות לניירות ערך מתעדפים פתיחה של השוק הסיני למשקיעים זרים ו"הנפקות מעבר לים זה חלק של מהיוזמה הזאת להיפתח לבחוץ, אז אני חושב שגם את זה נציב לנגד עינינו".

בינג מתייחס למספרים שראו כולם אך למרות המגבלות הוא דווקא אופטימי וחושב שהוודאות שיספקו תתרום למצב: "ראינו האטה בהנפקות של סיניות בחו"ל במחצית השניה של 2021, ואנחנו מקווים שעם החוקים החדשים שאנו מקדמים, העניינים יחזרו". ב-CNBC ביקשו התייחסות לחברות ספציפיות שקראנו על התוכניות הנגנזות שלהן להנפיק. בינג התחמק: "אנו מקווים שחברות יעשו שימוש מלא בחוקים הללו ושישובו למהלכי ההנפקה שלהן, איפה שלא רצו לעשות זאת מחוץ לסין". מעניינת הייתה ההתייחסות שלו לשוק האמריקאי וההכרה בכך שהוא "מכיל ופתוח בצורה חזקה לסטארט אפים חדשים בתעשיות חדשות", הגם שסין עצמה מצמצת את הפער.

זכורה לכל השהיית (אפשר כבר לקרוא לזה ביטול, שנה אחרי?) הנפקתה של Ant, זרוע הפיננסים של עליבאבא של היזם ג'ק מא. האחרון התבטא כנגד הרגולטורים במעצמה וכך ראה יומיים לפני גיוס הכסף מהציבור את ההנפקה נכנסת למגירה, בהמשך הוריד פרופיל עד היעלמות, אז הפציע לרגע, והעולם מחכה.

ובהקשר של הראיון, ב-CNBC תהו האם המצב הזה ישנה – יומיים לפני ולפתע אור אדום. בינג לא אישר זאת בפה מלא, במקום זאת אמר "אחת המטרות של החוקים החדשים היא להמנע מסיטואציה כזאת באמצעות תקשורת הדוקה יותר (מול החברות המנפיקות – א.פ) וחוקים ברורים יותר". בכוונת הרשות לניירות ערך לפרסם מידע נוסף כדי להבהיר לחברות את הדרישות מהן.

"בתוך כך, ייתכן שניתן יעוץ רגולטורי לפירמות כדי שלא יבזבזו זמן בלעשות משהו שבסוף לא יהיה אפשרי מבחינתנו". עם כל הכוונה להבהיר את הסיטואציה, באשר למישור החקיקתי אמר שאינו יודע בדיוק מתי החוקים החדשים יפורסמו במלואם או יכנסו לתוקף. "הרשויות הרלוונטיות לכך הגיעו לקונצנזוס די רחבה ביניהן, כך שאנו מצפים שההליך הפרוצדורלי באישור החוקי יהיה יעיל למדי".

עוד הוא נתבקש להתייחס לחשש של בנקי השקעות מללוות בהליכי החיתום חברות סיניות. לטענתו, לחוקים החדשים "קשר קטן מאד" לשאלה איזה בנקים צריכים להודיע לרשות לניירות ערך כשהם סוגרים על ליווי כחתמים מול חברות סיני, או לדווח לה מדי שנה על מספר החברות ששימשו עבורן חתמים. "עלינו ברשות לקבל מידע על הנפקות בחו"ל מכמה מקורות, ודרך הדיווחים של מוסדות פיננסים כאלה נוכל לדעת שאכן חברות אינן חומקות מהרגולציה".

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    הדולר לא שווה יותר מ 1.5 שח..... גג עד 1.7 שח לדולר
    השוק לפני קריסה 30/01/2022 02:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ארהב מכינה כיפה אדומה לסין שילמדו 3000 שנה קדימה ....אני מצפה לראות את הדולר ב 1.5בשח לדולר...ואת סין קורסת...לא בגלל שער הדולר כמו לעוד כמה דברים שארהב מבשלת...הולך להיות מעניין בחודשים הקרובים...בין היתר -ארהב מעבירה מסין להודו פעילות ..ובלי קשר....אם ארהב תקרוס גם סין תקרוס לרק שלסינים אין את עוצמת השיקום/הדפסת הכסף שיש לארהב ....ארהב תקרוס בצורה מבוקרת תעשה פיחות בכסף שלה בדמות אינפלציה ותעלה ריבית מהר תשאיר את הסינים הממומים...
    סגור
  • 3.
    מלכודת לטפשים
    שמואל שמואלי 29/01/2022 09:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מי שעדיין מושקע בחברות הסיניות , טוב יעשה אם ימכור את אחזקותיו, סין חוזרת לאט לאט להיות סגורה ומבודדת , כאשר המפלגה הקומוניסטית הסינית חוזרת לשלוט מחדש במרכזי הכח בסין
    סגור
  • 2.
    נמוך
    איתי 29/01/2022 06:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רמה נמוכה ריבית ירדה לא עלתה
    סגור
  • 1.
    בקיצור מנפיקים חברה סינית בנאסד"ק משקיעים שמים כסף ואז
    הממשל הסיני לוקח 28/01/2022 21:19
    הגב לתגובה זו
    2 0
    רעיון נהדר מעבירים כסף מהמערב לסין בתרגיל פשוט ועוד רצים לשים אצלם מתוך תקווה לתשואה פנומנלית
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות