המתנה מתוחה לנתוני האינפלציה בארה"ב: צפי ל-7.2%, הגבוה ב-40 שנה

נתוני האינפלציה יתפרסמו ב-15:30 (שעון ישראל) וצפויים להיות גבוהים במיוחד לאור העליה במחירי המזון, העבודה והאנרגיה, אך תיתכן התמתנות בקצב בעליה; לאינפלציה השפעה מכרעת על החלטת הפד בחודש הבא על מתווה העלאת הריבית
 | 
telegram

מדד המחירים לצרכו בארצות הברית יתפרסם בשעות הבוקר לפני פתיחת המסחר (15:30 שעון ישראל), וצפוי להמשיך לטפס לאור המשך העליה במחירי המזון, האנרגיה, השירותים ועוד, ולאור הקשיים בשרשרת האספקה שפוגעים בהיצע ומעלים את המחירים. 

על פי קונצנזוס תחזיות האנליסטים של בלומברג, צפויה האינפלציה בינואר להגיע ל-7.2%, ובכך להציג את הנתון הגבוה ביותר מאז 1982, אז עמדה האינפלציה על 7.6%, וכן עליה מהנתון של דצמבר שעמד על 7%. השינוי מהחודש הקודם עומד על 0.4%, שמהווה דווקא האטה מסויימת בקצב העליה, לעומת 0.5% בחודש הקודם. בסקירה שפרסם היום בנק גולדמן סאקס הוא העלתה במעט את תחזיתו לנתון הזה, מה-0.53% ל-0.56% עקב מחירי שירותי התחבורה הפרטיים, מכוניות משומשות וחדשות ומצד שני הוצאה נמוכה יותר על פנאי, תחבורה ציבורית ועוד. 

אווה אדוס, מנהלת השקעות, אמרה לאתר יאהו: "ישנם שלושה גורמים שתופסים את תשומת הלב: מחירים הקשורים לשוק העבודה - שזה הנתון החשוב ביותר בעבורנו, מחירי המזון וכמובן, האנרגיה". 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מחירי האנרגיה עלו ב-29% מהחודש המקביל שנה שעברה, כך שתהיה להם השפעה מכרעת על נתון האינפלציה היום. עלו במיחד מחירי הגז הטבעי, שנמצאים בשיא, ומחירי הנפט, שחצו את גבול ה-90 דולר בינואר לראשונה מאז שנת 2014, ועוד צפויים לעלות לפי תחזיות האנליסטים. 

הכלכלן רובילה פארוקי כתב אמש בסקירה: "מחירי האנרגיה נדחפים על ידי עליית מחירי הנפט, בעוד מחירי כלי הרכב עולים מחמת המחסור בשבבים. בינתיים, מחירי השכירות צפויים להמשיך להיות תחת לחצים כלפי מעלה עקב עליית מחירי הבתים". 

גם אם נוציא את מחירי האנרגיה והמזון התנודתיים, המדד המכונה "ליבת האינפלציה" גם צפוי לעלות ב-5.9% בינואר, נתון המהווה אף הוא את הקפיצה הגבוהה ביותר מאז 1982. בחודש שעבר עלה מדד הליבה ב-5.5%. 

העליה באינפלציה מחממת גם את הויכוח הפוליטי בארצות הברית. בעוד הנשיא מייחס אותה לבעיות בשרשרת האספקה וגורמים בנלאומיים כמו עליית מחיר הנפט, יריביו במפלגה הרפובליקנית מייחסים אותה למדיניות הפיסקלית המרחיבה של הנשיא ביידן. בינתיים האינפלציה "אוכלת" את עליית השכר בשוק האמריקאי ולעיתים אף עולה עליה, והתמיכה בנשיא נמצאת בירידה. 

לנתון שיתפרסם היום תהיה גם השפעה מכרעת על מדיניות הפדרל רזרב לקראת החלטתו על העלאת ריבית ראשונה בחודש הבא. במידה והאינפלציה תהיה גבוהה יותר מהנתון חזוי השוק עשוי להגיב בירידות עקב הציפיה למדיניות אגרסיבית יותר מצד הבנק המרכזי, בעוד שעליה מתונה יותר עשויה דווקא לעודד את השוק. 

לגבי מדיניות הפד ביחס לאינפלציה אמר פארוקי: "אנו מצפים לנתוני המחירים להתחיל להתמתן בחודשים הבאים, מכל מקום בינואר הם צפויים עדיין להמשיך לטפס בקצב גבוה, ויתמכו בעליית הריבית של מרץ". 

סקוט רוסטרהויץ, מנהל השקעות באינסייט אינבסטמנט אמר כי: "בעקבות נתוני שוק העבודה בשבוע שעבר, קריאה גבוהה נוספת של האינפלציה תכין את השטח לעלייה בטוחה בשיעור הריבית במרץ, במקרה שהדו"ח יהיה "חם" במיוחד, הספקולציות בשוק סביב העלאה של 0.5% במרץ יגברו. יחד עם זאת, זה עדיין לא סביר בעיננו, שכן הפד לא ירצה לגרום לתנודתיות לא רצויה בשווקים, שתהפוך את המשך מתווה העלאת הריבית לקשה יותר בעבורו".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות