כולם יודעים שהפד לא יכול לנצח את האינפלציה; אם תתקרר זה לא בזכותו
הביקושים בארה"ב כ"כ חזקים והבעיה היא בצד ההיצע וגיוס העובדים, כך שהעלאת ריבית אינה איום גדול על הצמיחה, בניגוד למשוואה המקובלת. בישראל על פניו צמיחה של 8.1% תאפשר לנגיד להעלות ריבית ביתר קלות, אך הוא עשוי לראות בה רק תיקון ל-2020
העמדת פנים - למרות שרוסיה דיווחה ביום שלישי על הסגת חלק מכוחותיה ועוררה התלהבות בשווקים, צילומי לווין של נאט"ו הראו שזה לא באמת קרה. מצד שני היא גם לא תקפה ביום שבו המודיעין האמריקני הזהיר מפלישה "מיידית", מה שלבדו הספיק כדי להצדיק עליות.
ברקע נשיא ארה"ב, ביידן, ממשיך להעמיד פנים שיטיל על רוסיה "סנקציות חסרות תקדים", כולל בקרות יצוא, וניתוק שלה ממערכת הסליקה הבינלאומית, אבל עמוק בלב, המשקיעים יודעים שכלכלת אירופה תלויה ברוסיה, ושבעבור האמריקאיים מחיר הדלק חשוב יותר מאיזו שמוקראינה. מקום אחר שבו נמשכת העמדת פנים בקנה מידה נרחב היא בפדרל ריזרב, אשר פרסם אתמול את פרוטוקול החלטת המדיניות שלו, ותיאר בה כוונה נחושה להילחם באינפלציה. אך מצד שני המשתתפים החליטו שלא לקבל את ההצעה להקדים את סיום תכנית רכישות האג"ח, ולהמשיך איתה כמתוכנן עד לחודש מרץ. עמוק בפנים כולם יודעים שהפד לא יכול באמת לנצח את האינפלציה, ואם זאת בכל זאת תתקרר זה לא יהיה בזכותו.
אגב, השאננות של אוקראינה מהמצב בו היא נמצאת מעלה תהיות שמדובר בהעמדת פנים נוספת. אני לא יכול שלא להשתעשע במחשבה שבסוף יהיה זה צבא אוקראינה שיפתיע עם מתקפה מקדימה, שתאגף את הכוחות הרוסים, ויגיע עד לקרמלין. נפט חינם לכולם!
הריבית היא לא המגבלה האפקטיבית להתרחבות - הזינוק בריבית הגלומה מעוררת הרבה פחדים אבל נתוני המאקרו שפורסמו אתמול בארה"ב מלמדים שהביקוש כל כך חזק, החברות לא מצליחות אפילו לעמוד בו, כך שגם אם אלה יתקררו החברות בקושי ישימו לב. המכירות הקמעונאיות זינקו בינואר ב- 3.3% והיצור התעשייתי התרחב בפחות, ב-1.4%. המגבלה האפקטיבית של סקטור התעשייה היא בעיקר השיבושים באספקת תשומות, כולל עובדים. מעניין אגב לשים לב שהמכירות הקמעונאיות מתרחבות במהירות גם שסקרי הצרכנים נמצאים ברמות שפל היסטוריות. אחד ההסברים לדיסוננס הזה נמצא בעובדה שנתוני המכירות הם נומינאליים.
כלכלת ישראל מתפוצצת למעלה - התוצר ברבעון הרביעי התרחב בקצב שנתי של 16.6% והצליח להביא את הצמיחה ב-2021 ל-8.1%, גבוה מהערכות בנק ישראל ל-6.5% ומהערכות קרן המטבע ל-7.2%. הצריכה הפרטית התרחבה ב-2021 ב-11.7%. הצמיחה המהירה צפויה ללחוץ על בנק ישראל להעלות ריבית, אבל הוא עשוי עדיין לקחת אותה בעירבון מוגבל בשל העובדה שבחלקה הגדול, אם לא כולה הוא בסה"כ עדיין תיקון לנפילה ב-2020.
הכותב הוא הכלכלן הראשי של הפניקס-אקסלנס
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.נתוני המאקרו הם נומינליםברק 17/02/2022 10:24הגב לתגובה זו2 0כשאתה מסתכל על דברים ראלית ועוד יותר כשמתחשבים בעליות המחירים האמיתיות רואים שהאמריקנים צורכים פחות.זו לא חוכמה להעלות מחירים של מוצרי צריכה בסיסיים ואז להתלהב שהביקוש חזק בגלל שהאמריקנים מוציאים עליהם יותר כסף.אני לא חושב שיש סיבה להיות אופטימיים היסטורית תמיד כשהנפט עלה כך הוא חנק את הכלכלה.סגור
-
זה בדיוק מה שכתוב במאמר (ל"ת)קורא 17/02/2022 22:41הגב לתגובה זו1 0סגור