
ריקול ליצרנית סימילאק; טבע ודיפלומט ירוויחו עם נוטרילון המתחרה?
פחות מחודש אחרי שב טבע -1.15% הודיעו על העלאת מחירי פורמולת התינוקות (תמ"ל) נוטריליון שהם משווקים בארץ ומפיצים לצד דיפלומט אחזקות -1.53% הציבורית, סימילאק, שהוא המוצר המתחרה השני בגודלו, סופג פגיעה תדמיתית כשהיצרנית ABBOTT LABORATORIES (ABT) מבצעת בעולם ריקול וולנטרי לאחד ממוצרי המותג לצד שניים נוספים של המותגים האחים אלימנטום ו-HMF. בארץ, באמצעות השלוחה המקומית של אבוט, מדובר באיסוף מהמדפים רק של שני האחרונים, ולא בסימילאק, ויצוין כבר בתחילה שמדובר במעשירי חלב אם שכפופים למרשם רופא (שניתן במשורה לפי החברה).
בארצות הברית מת תינוק וארבעה נוספים אושפזו בחשד לזיהומים מחיידקי קרונובקטר וסלמונלה, שייתכן נגרמו מהמוצרים הללו, וב-FDA פרסמו אזהרה מפניהם. כבר ביום שישי אבוט העולמית דיווחה על הריקול, ובאותו היום מנייתה נחלשה 3% במסחר בוול סטריט.
באבוט ישראל מסרו בהמשך לדיווחים ולהודעה שלהם על הריקול כי "חשוב לציין כי אין כל קשר לשאר מוצרי אבוט המופצים בישראל ובכללם מוצרי סימילאק, והם אינם מושפעים כלל ממהלך זה. אבוט מבצעת בדיקות איכות מקיפות לכל אצווה של תרכובות מזון לתינוקות, כולל ניתוח מיקרוביולוגי לפני השחרור לשיווק".
עוד הודגש בתגובה כי "אף אחד מהמוצרים שהופצו לא נמצאו חיוביים לנוכחות של קרונובקטר סקאזקי או סלמונלה ניופורט בבדיקות היצרן. המוצרים נבדקו ואושרו גם על ידי משרד הבריאות לאחר הגעתם לישראל. אף אחד ממוצרי התזונה האחרים של אבוט או מוצרי סימילאק המופצים בארץ לא מושפעים ממהלך זה, והם בטוחים לצריכה".
- אבוט משיקה בדיקת קורונה בעלות של 5 דולר - התוצאות תוך 15 דקות
- המנייה הזו טסה כמעט 50% לאחר הודעה על רכישה של אבוט
ועדיין השאלה היא איך יגיב הציבור למקרה, והאם יחשוש בכל זאת מסימילאק של אותה היצרנית - ובאופן ספציפי מהיחידות שלו שנמצאות כבר על המדפים, נבדקו וכבר אושרו לשיווק, כאמור. אם אכן יחששו, ייתכן שההשפעה תהיה חיובית הן על טבע והן על דיפלומט - וגם על DANONE ADR שמנייתה נסחרת בבורסת יורונקסט האירופית ועלתה שם בכ-0.8% בשישי האחרון.
בעוד שאת שוק התמ"ל בארץ מובילה מטרנה עם נתח של 52.2% מהמכירות הכמותיות ב-2021, לסימילאק נתח של 26% ולנוטרילון 21.2%. יצרנית נוטרילון היא חברת נוטרישה מקבוצת דנונה העולמית. טבע היא המשווקת שלה בארץ כשמול רשתות הפארם היא מפיצה באופן ישיר, ולקמעונאיות המזון היא עושה זאת באמצעות דיפלומט.
קשה להתעלם מכך שהתזמון מיטיב עם טבע ודיפלומט - רק בסוף ינואר הודיעו על התייקרות של 6% במחירי נוטרילון 800 גרם שלב 1, שלב 2 ושלב 3, החל ממרץ. זוהי התייקרות לרשתות הצרכנות, שסביר שתגלגלנה אותה ללקוחות ולא תספוגנה בעצמן את הפגיעה. טבע תלתה את העלאת המחיר ב"התייקרויות משמעותיות בעלויות חומרי הגלם ובעלויות השילוח מחו"ל".
- המיליארדרים לא התחמקו: הונו של מאסק צנח ב-116 מיליארד דולר
- מה קרה בהיסטוריה כשהתחילה מלחמת סחר?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
במיוחד בימים אלה כשהתודעה הציבורית להעלאות מחירים גבוהה כל כך והרגישות בשיא, התגובה האולי טבעית, להוציא את הנאמנים למותג, הייתה לבחור בחלופות: מטרנה או סימילאק. וכמו שכתבנו קיימת האפשרות שלמרות ההרגעה מאבוט ישראל, יהיו גם הורים בארץ שיבחרו לוותר על סימילאק. בסיטואציה שכזו נוטרילון יוצא נשכר.
יצוין כי אין בדוחות טבע התייחסות מפורשת לנוטרילון, שכאמור רק בארץ משווק על ידה, באיזה ממגזרי הפעילות וההשפעה, ביחס לכלל הפעילות של חברת הענק, מזערית. דוחותיה של דיפלומט מצדה מפולחים לאזורי פעילות גיאוגרפיים, ולא לקטגוריות מוצרים. מכאן יוצא שגם פילוח פרטני של קטגוריות בכל אזור פעילות אינו מופיע.