
AWS שווה בנפרד כמו כל אמזון? סיטיגרופ מסבירים למה לא יהיה פיצול
בשנה האחרונה ענקית המעבדים INTERNATIONAL BUSINESS MACHINES (IBM) פיצלה ממנה את חברת שירותי ה-IT KYNDRYL HOLDINGS (סימול: KD), קונגלומרט המדיה Vivendi הנפיק את חברת המוזיקה הגדולה בעולם יוניברסל מיוזיק, GENERAL ELECTRIC (GE) עלתה על מסלול לפיצול לשלוש חטיבות שתסחרנה בנפרד, JOHNSON & JOHNSON (JNJ) מקדמת פיצול של פעילות מוצרי הצריכה וכך גם GLAXOSMITHKLINE PLC (GSK) עם חטיבת הבריאות, באסיה תמצאו את טושיבה שלקראת פיצול ואצלנו בארץ את תפוגן שבשליטת קרור -0.57% הבורסאית שבדרך ואת טראלייט -0.02% של מנורה מב החז -0.74% שכבר אחרי. לפי נתוני Dealogic ב-2021 היו 56 חברות שהודיעו על פיצול פעילותן. המשקיע האקטיביסט דן לואב (אינטל, דיסני, נסטלה) מסתכל על הנתון הזה ושואל: למה לא AMAZON (AMZN) - ולמה לא עם פעילות הענן שלה AWS (Amazon Web Services)? בבנק ההשקעות סיטיגרופ עונים לו בדיוק למה לא.
קרן הגידור של לואב, Third Point שלחה מכתב למשקיעיה בו טענה שענקית הטק והאי-קומרס נסחרת בחסר כשחבוי בה ערך רב הרבה יותר אם מסתכלים על השווי של חלקיה בנפרד. לואב אולי כתב זאת למשקיעים, אבל לפי סוכנות הידיעות רויטרס, בשונה מצעדים שנקט מול חברות אחרות בהן השקיע – לא הפציר באמזון לקדם מהלך שכזה. ת'ירד פוינט אינה קרן הגידור היחידה שמושקעת באמזון וחושבת ש-1.55 טריליון דולר (שווי שוק נוכחי) אינו סכום מייצג – ושרק חטיבת הענן יכולה להגיע לבדה לשווי דומה אם תונפק.
ההיגיון מאחורי פיצול פעילות הוא שלעתים אחד החלקים הרווחיים יותר בחברה "סוחב על גבו" חלקים אחרים, רווחיות פחות או מסוכנים יותר, ולכן המשקיעים מתמחרים את החברה כולה בסכום נמוך יותר. במקרים כאלה, פיצול שזוכה לשווי שוק גבוה יותר עוזר לחברה לצמוח, שכן בהנפקה היא מגייסת כסף רב מהציבור, וכן לאחר תחילת המסחר בה קל לה יותר לצאת לגיוסי הון נוספים, לפי שער גבוה יותר – וכך המחזיקים הקיימים מדוללים פחות. ב-2020 דווח מצד 21 חברות על מהלכי פיצול וב-2019 המספר עמד על 47.
לצד פעילות האי-קומרס, הענן והסטרימינג (וידאו ומוזיקה) לאמזון יש לא מעט הרפתקאות, אולי הבולטת בהן היא זו בתחום המזון. אמזון קנתה את רשת מזון הבריאות הול פודס ב-14 מיליארד דולר, הקימה את הסופרמרקטים האוטונומיים Go ועוד פעילויות כמו Fresh ו-Prime Now. בשוק יש שמותחים ביקורת על החדירה הלא מוצלחת, בהתחשב בנתחי השוק הלא מרשימים שאמזון תופסת. באחרונה דיווחה כי תפתח חנויות ביגוד שאמורות להיות חדשניות. כמו כן, גם הכניסה עם פעילות האי-קומרס הוותיקה לאזורים גיאוגרפים חדשים יחסית מצריכה תשומות ומכבידה על השורה התחתונה.
- הדדליין מתקרב: אמזון מצטרפת למרוץ לרכישת טיקטוק
- איירובוט צוללת ב-35% - חשש שהחברה לא תוכל להמשיך בפעילות
דוחות אמזון לרבעון הרביעי של 2021 הציגו הכנסות בסך כ-137 מיליארד דולר – כ-13% מהסכום הגיע מחטיבת הענן שהכניסה כ-18 מיליארד דולר. בעוד שכלל ההכנסות צמחו בהשוואה לרבעון המקביל ב-2020 בשיעור של 9%, AWS צמחו ב-40%.
מייקל כגן, ראש מחלקת ייעוץ ההשקעות של סיטיגרופ בצפון אמריקה סבור ש"בשונה מתעשיות שבהן לחברות עשויים להיות כמה עסקים שבבירור אין קשר ביניהם, או שיש להם פרופיל כלכלי וצרכים הוניים שונים מאד, לחברות טק גדולות יש גישה גדולה להון וכן לעסקים שטרם הגיעו לבשלות. כתוצאה מכך, הזדמנויות להציף ערך למשקיעים לטווח הארוך באמצעות פיצול הן דבר פחות מובן מאליו עבורן, גם מבחינה פיננסית וגם מבחינה תפעולית".
עוד הוא אומר שענקיות טכנולוגיה נוספות שמייסדיהן הם גם עדיין בעלי השליטה בהן לא צפויים להכנע ללחצים לקדם פיצולים בחברה. "כשהשליטה בזכויות ההצבעה נמצאת עדיין אצל המייסדים, הדבר מביא גם למחיצה ובידוד של הדירקטוריונים וההנהלה מהשפעה משמעותית או אקטיביזם של בעלי מניות, שהם עודם גורם המפתח למקרים של פיצול בחברות נסחרות".
- פאוול מזהיר: השפעת המכסים החדשים על הכלכלה עלולה להיות משמעותית מהצפוי
- על רקע הביקוש הגובר: יצרנית הרחפנים שמכפילה יכולות ייצור
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בנקאי השקעות נוספים מאמינים שאמזון לא צפויה לפצל את חטיבת הענן שבשבילה מהווה פרת מזומנים, שמסייעת לה לממן את ההתרחבות לאזורים חדשים וכן משמשת כפיצוי למשקיעים על החטיבות הצומחות אך הפחות רווחיות כמו האי-קומרס ועסקי הפרסום הדיגיטלי. את השיטה הזו מיישמים גם ב- APPLE (AAPL) וב- GOOGLE (GOOG). עו"ד ריצ'ארד גרוסמן, שותף במשרד Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom המלווה מיזוגים ורכישות מסר לרויטרס ש"בעולם הטק, לרוב ישנה טכנולוגיה שמחלחלת לכל הסגמנטים השונים של הקונגלומרט".
- 1.האיקומרס הוא ה"מעבדה",שדוחפת את שרותי הענן (ל"ת)טורבו 23/02/2022 22:00הגב לתגובה זו