הבנקים האמריקאים כמעט ולא חשופים לרוסיה - אז למה הם נופלים?

מדד הבנקים הבינלאומיים של הנאסד"ק צונח ב-6%, זה של הבנקים המקומיים - 5%. הבנקים האמריקאים אמנם כמעט אינם חשופים לנכסים רוסיים, אך לקוחות הבנקים דווקא כן. בנוסף, יתכן והשפעות המלחמה ימנעו מהפד להעלות ריבית בקרוב - דבר שיפגע גם הוא
 | 
telegram
(5)

צעד הסנקציות האחרונות כנגד רוסיה לאחר שזו פלשה לשטחה הטריטוריאלי של אוקראינה הכניסה את מערכת הבנקים הבינלאומית לאי וודאות רבה, בייחוד על רקע ניתוק הגופים הפיננסים המרכזיים של רוסיה ממערכת הסליקה העולמית, ה-SWIFT. 

הגישה למערכת, שמאפשרת לגופים רבים ברחבי העולם לבצע עסקאות והעברות כספים בצורה מאובטחת אחד עם השני, נחסמה עבור אותם גופים רוסים כחלק מניסיון של המערב להגביל באופן משמעותי את הגישה של מוסקבה לכסף אותו תשמש עבור הכלכלה והסחר הבינלאומי שלה. 

סנקציות אלו הופעלו לצד סנקציות נוספות מצד המערב שנועדו בין השאר להגביל את היכולת של הבנק הרוסי המרכזי להשתמש במאגרי המט"ח שלו, ובכך להגביר את פיחות הרובל, המטבע המקומי. בתגובה להחלטה זו, יותר מהכפיל הבנק המרכזי את הריבית ברוסיה, משיעור של 9.5% לשיעור של 20%, ובכך בלם בצורה מסוימת את הפיחות במטבע.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הסנקציות בכלליותן נועדו להחליש את היכולת של מוסקבה לחמוק מההשפעות של שאר הסנקציות הכלכליות שהוטלו על רוסיה, אך בדרך השפיעו על בנקים בינלאומיים ברחבי העולם.

הזרוע האירופאית של Sberbank, המלווה הגדול ביותר לרוסיה, צפוי להיתקל כעת בקשיים רבים, כך דווח היום על ידי הבנק המרכזי באירופה, וזאת לאחר שמספר בלתי מבוטל של גופים החלו למשוך סכומי כסף גדולים מהחסכונות שלהם בעקבות המשבר. 

באירופה עצמה, לבנקים האיטלקים והצרפתים החשיפה הגדולה ביותר לרוסיה, כאשר זאת הסתכמה לקראת סוף חודש ספטמבר האחרון בקרוב ל-25 מיליארד דולר עבור כל בנק. במקום השני עומדים הבנקים האוסטריים, כאשר אלו חשופים בהיקף של עד 17.5 מיליארד דולר, כך עולה מנתוני הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים השוויצרי. 

במקום השלישי נמצאים הבנקים האמריקאים, כאשר להם היקף חשיפה של עד 14.7 מיליארד דולר, כך עולה מנתוני הבנק השוויצרי. חסימתם של הבנקים הרוסים ממערכת הבנקאות העולמית מעלות את סיכון קריסת כלכלת ארגון ה-G20 ( פורום לשיתוף פעולה וייעוץ בנושאים הקשורים למערכת הפיננסית הבינלאומית). 

מתוך כלל הבנקים האמריקאים, ל- CITIGROUP +0.85% CITIGROUP 68.73 +0.85% CITIGROUP סגירה:0 פתיחה:68.01 גבוה:68.96 נמוך:67.97 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: C) החשיפה הגדולה ביותר, כאשר זה דיווח לאחרונה שמדובר בהיקף של כ-10 מיליארד דולר. הבנק ציין לאחרונה כי מתוך כל ההתחייבויות הרוסיות לו, הלווה האחרון למדינה קרוב ל-5.4 מיליארד דולר בדמות כסף נזיל, בטחונות והתחייבויות למימון וזאת לקראת סוף שנת 2021, כ-0.3% מכלל ההתחייבויות לבנק על פי הנתונים שלו. 

היום מסר הבנק כי כלל החשיפה שלו ל"התחייבויות לצד שלישי" עומדות כעת על כ-8.2 מיליארד דולר, המגלמים בתוכם מיליארד דולר במזומן אותם הלווה לבנק הרוסי וכן התחייבויות נוספות בהיקף של 1.8 מיליארד דולר נוספים. 

הבנק הוסיף כי לו חשיפה נוספת של כ-1.6 מיליארד דולר לגופים רוסיים נוספים בתוך המדינה שאינם נחשבים לגופים פיננסים אותם לא החשיב בתוך ה-8.2 מיליארד דולר. 

לשם ההשוואה, הבנק האמריקאי  GOLDMAN SACHS +0.83% GOLDMAN SACHS 593.51 +0.83% GOLDMAN SACHS סגירה:0 פתיחה:593.36 גבוה:595.14 נמוך:587.09 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: GS) דיווח בחודש שעבר כי לו חשיפה נקייה של בסך הכל 293 מיליון דולר לרוסיה, זאת בנוסף לחשיפה ממשית לשוק הרוסי (נכסים פיזיים) בהיקף של עד 414 מיליון דולר נכון לסוף השנה האחרונה.

הבנק האמריקאי שצויין לעיל - JPMorgan, וכן הבנק האמריקאי  WELLS FARGO & CO +2.13% WELLS FARGO 74.35 +2.13% WELLS FARGO & CO סגירה:0 פתיחה:73 גבוה:74.41 נמוך:72.9 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: WFC) לא דירגו את רוסיה כאחת מ-20 המדינות המובילות להן חשופים הבנקים, כאשר וולס פארגו מחשיב עצמו כבנק שמתרכז בעיקר בכלכלת ארצות הברית עצמה ולאו דווקא החיצונית.

היעדר החשיפה הרוסית של הבנקים האמריקאים מושפע בעיקר בעקבות סנקציות אותם העביר הממשל האמריקאי עוד מאז 2014 וכתגובה לפלישה הרוסית לחצי האי קרים, ובכל זאת הבנקים האמריקאים עדיין מושפעים לרעה - בלשון המעטה.

כדי לאמוד את השפעת הפגיעה של הפלישה הרוסית על הבנקים, נוכל להעיף מבט במדד ה-KBW Nasdaq Bank Index (סימול: BKX), הקביל למדד ה-  מדד ת"א בנקים-5 -0.26% מדד ת"א בנק 4,860.81 -0.26% מדד ת"א בנקים-5 בסיס:4,873.27 פתיחה:4,827.79 גבוה:4,865.88 נמוך:4,821.74 תמורה:65,466,455 לעמוד ציטוט חדשות גרפים הרכב מדד ביצועים כתבות נוספות בנושא:  ושיורד בשעת כתיבת שורות אלו יותר מ-5%. מדובר בנפילה הגדולה ביותר של המדד מאז יוני 2021, אז איבד 4.9%.

במילים אחרות, פגיעה בשווקים האירופאים ובכלכלה המקומית צפויה להשפיע על הבנקים האמריקאים גם אם החשיפה שלהם לאותם שווקים מינימאלית. חשוב לציין כי השפעה זו ניכרת גם עבור הבנקים המקומיים של ארה"ב, כאשר המדד עליהם - KBW Nasdaq Regional Banking Ind (סימול: KRX) יורד גם הוא בשיעור של קרוב ל-5%.

גם אם חשיפתם המוניטרית של הבנקים לרוסיה מינימאלית, גם חשיפה קטנה אינה שווה ל-0 חשיפה. כלומר, גם אם אותה חשיפה מינימאלית לשוק הרוסי לא תשפיע על הבנקים האמריקאים, החשיפה של הלקוחות שלהם אולי דווקא כן.

לשם ההדגמה, על פי נתוני הבנק, כמעט 50% מההכנסות של סיטיגרופ נובעת ממקורות מחוץ לארצות הברית, בעוד שהבנקים האחרים - כמו JPMorgan מכניס קרוב ל-25% מאותם מקורות. 

קיימות כמובן גם סיבות נוספות לפגיעה במחירי הבנקים. עוד לפני המשבר, מניות אלו הושפעו מאי וודאות גיאופוליטית במזרח אירופה בתקופה האחרונה, ובייחוד מהחשש מהדרך בה יבחר הבנק המרכזי להגיב לאותם אי וודאויות. 

מתחילת השנה, מצפה השוק האמריקאי להעלאת הריבית במשק, כאשר ההערכות עומדות כרגע על כך שיבצע זאת לא פחות מ-7 פעמים במהלך השנה הקרובה, וזאת כחלק מהניסיון שלו להילחם באינפלציה, שהגיעה לאחרונה לשיעור של 7.5%, הנתון הגבוה ביותר ב-40 השנה האחרונות. 

עבור הבנקים כמובן לא מדובר היה בחדשות רעות, רוב הרווח אותו הם גורפים מושפע בעיקר מריביות גבוהות. אותן חששות להעלאות ריבית עזרו לבנקים, ותרמו לגידול במחירי המניות שלהם. 

אולם כעת, אפילו כאשר החשש מאינפלציה ממשיך להחריף, מחירי הסחורות ממשיכות לעלות, והלחץ תחתיו שרויה שרשרת האספקה העולמית, ובעקבות ההסלמה במזרח אירופה - העלאת הריבית של הבנק הפדרלי מוטלת בספק, דבר שמוביל לפגיעה במחירי המניות של הבנקים.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    הגורם העיקרי המשפיע על מניה זה ביצועי החברה
    קירק 03/03/2022 09:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מקובל לחשוב שבעת העלאת ריבית הבנקים ירוויחו יותר, אבל מאחר והעלאות הריבית המתוכננות כנראה יהיו מתונות, אז מניחים שסקטור הבנקים אולי קיבל יתר משקל ולכן (שוב פעם, אולי וזו הסיבה ש) מניות הבנקים מגיבות בהתאם ובשלב זה צונחות באין מפריע
    סגור
  • 4.
    בנקים
    רוברט 02/03/2022 08:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עדיף היה גם להסביר למה הבנקים בארץ נופלים אם אין חשיפה לרוסיה ! לשאול שאלות הקורא הממוצע גם יודע , הכתבים הכלכליים צריכים גם לפעמים לספק תשובות, לא ?
    סגור
  • 3.
    וכבר חודשים שממליצים על השקעה בבנקים... (ל"ת)
    חנן 02/03/2022 05:03
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    לא הכל מה שאתם חושבים
    ישראל ישראלי 02/03/2022 00:44
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אתם נותנים יותר מדיי משקל למה שעל פני השטח. הבנקים יורדים כשהריבית יורדת. האגחים עולים (תשואה יורדת) ולכן הבנקים יורדים. זה לא קשור למה שכתבתם למרות שנחמד לכם לחשוב ככה כי זה נוח.
    סגור
  • 1.
    כתבה עלובה
    לךתלמד כלכלה, הבנקים יורדים בגלל עליית מחירי הנפט. 02/03/2022 00:15
    הגב לתגובה זו
    2 1
    לךתלמד כלכלה, הבנקים יורדים בגלל עליית מחירי הנפט. לא קשור לחשיפה לרוסיה. אתר פח.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות