לא רק נפט וגז: המשבר באוקראינה מקפיץ את מחירי החיטה ושאר הסחורות
כפי שהיה צפוי מראש, שוק הסחורות מושפע באופן דרסטי מההתפתחויות הגאופוליטיות באזור רוסיה אוקראינה, שכן שתי המדינות מהוות יצואניות מרכזיות של רבות מהסחורות הנצרכות ביותר. הנפט והגז הם אלו שבדרך כלל תופסים את הכותרות, אך בנוסף אליהם ישנן סחורות רבות שנפגעות באופן ישיר, וביניהן החיטה, אלומניום, טיטניום ועוד.
כלכלני בנק גולדמן זאקס מצפים כי המגמה תימשך. "אנו מצפים שמחיר הסחורות שרוסיה היא יצרנית מפתח שלהן ימשיכו בראלי מעכשיו. זה כולל נפט, גז אירופי, אלומניום, פלדיום, ניקל, חיטה ותירס". העליות עקב המשבר מצטרפות לעליות מחירים רוחביות בשוק, שלא קשורות ישירות למלחמה באוקראינה. רוסיה או אוקראינה לא מייצרת קפה, אבל מחירו קרוב לשיא של כל הזמנים.
העליות במחירי הסחורות משפיעות על כל תחומי החיים. את העליה במחיר הנפט אנו מרגישים כל פעם שאנו ממלאים דלק, אך גם במחיר החשמל, ובסופו של דבר הוא מתגלגל גם לשאר המוצרים שאנו צורכים שנזקקים לאנרגיה בתהליך הפקתם. מחירי החיטה, התירס הקפה ועוד משפיעים על מחיר מוצרי המזון שצפויים לעלות בקרוב בכל העולם, ומחירי המתכות על מחיר הבניה, המוצרים האלקטרונים, תעשיית הרכב ועוד.
בין השאר עולה גם הסיכון לסטגפלציה - אינפלציה גבוהה מלווה בצמיחה נמוכה. כך כותבים כלכלני גולדמן זאקס: "הההסלמה האחרונה ברוסיה יוצרת סיכונים סטגפלציונים ברורים לכלכלה, שמונעים על ידי מחירי אנרגיה גבוהים".
חיטה
גם רוסיה וגם אוקראינה הן ספקיות חיטה משמעותיות בשוק העולמי. אוקראינה אף מכונה אסם התבואה של אירופה. רוסיה מייצרת כ-80 מיליון טון חיטה ואוקראינה כ-33 מיליון. שניהן יחד מייצאות כ-25% משוק החיטה העולמי. זוהי אולי הסחורה שמושפעת בצורה הדרסטית ביותר מהקונפליקט מלבד שוק הגז והנפט. בחמשת ימי המסחר האחרונים זינק מחיר החיטה ב-19%, אך באמת מחירה היה צריך להעלות הרבה יותר. אתמול הופעל בפעם השניה ברציפות מנתק זרם בבורסת הסחורות בשיקגו עקב עליה יומית חריגה במחיר החיטה. סך הכל מתחילת השנה עלה מחיר הסחורה בכ-37%, והמחירים כעת גבוהים מ-10 דולר לבושל חיטה, הגבוהים ביותר מאז 2008.
יצוא התבואה מאוקראינה הופסק באופן רשמי ביום שני האחרון עם סגירתם של כל הנמלים. עונת הזריעה באביב הקרוב בסכנת ביטול, מה שיגרום לסיכון להמשך הייצור גם בחודשים הבאים.
אלומניום
רוסיה ייצרת 3.7 מטר מעוקב אלומניום בשנת 2021, מתוך 68 מיליון שמיוצר בעולם כולו, מדובר על קצת יותר מ-5% מהייצור העולמי. מחירי האלומניום עלו ב-3% בלבד בחמשת הימים אחרונים, אך ב-20% מתחילת השנה. האלמוניום היא אחת המתכות השימושיות ביותר ומהווה חומר גלם במגוון גדול של תעשיות.
טיטניום
המתכת משמשת בסקטור התעופה, הרכב, ומוצרים נוספים רבים. רוסיה היא יצרנית הטיטנים השלישית בגודלה בעולם. סין מייצרת 120 אלף מטר מעוקב, יפן 35 אלף ורוסיה 27 אלף. ארצות הברית לא מייצרת בכלל טיטניום כעת. אנאסטאסיוס ארימה, מנכ"ל חברת סטארט אפ בתחום הטיטנים אמר לבארונס: "בשנת 2014, הפעם הקודמת שארצות הברית הטילה סנקציות על רוסיה היו שני מפעלים בארצות הברית שמייצרים את המתכת הקריטית. מאז שניהם נסגרו, ואמריקה תלויה לחלוטין באספקה זרה לצורך המטוסים ותעשיית הביטחון שלה".
ישנן סחורות נוספות שמושפעות מהמצב. רוסיה ואוקראינה מספקות מעל חמישית מכמות התירס העולמית המיוצאת ו-80% משמן החמניות, כמו גם פלדיום ניקל וזינק, שהעליה במחירם תשפיע אף היא על האינפלציה בחודשים הקרובים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה