סין שוקלת סיום מדיניות האפס קורונה - יקל העומס על שרשרת האספקה
סין היא הכלכלה הגדולה האחרונה שנוקטת עדיין במדיניות האפס קורונה. המדיניות הזו העיבה על ההתאוששות הכלכלית של סין, ואף הקרינה לשאר העולם, בעיקר בגלל הפגיעה שהיא מוסיפה לשרשרת האספקה. לפני כשבועיים דיווחנו כי מדד העומס על שרשרת האספקה של בנק UBS הראה הקלה מסוימת בעומס, שיוחסה בעיקר להפסקת המדיניות הזו בקרב כמה מדינות אסיתיות שעוד נקטו בה עד לאחרונה, אך כלכלני הבנק העלו חשש שמדיניותה העיקשת של סין תעיב על ההתקדמות הזו. במידה שסין תשנה את מדיניותה, הרי שיהיה בזה צעד גדול קדימה בפתרון המשבר בשרשראות האספקה, וכן עידוד משמעותי לכלכלת הענק שמתקשה לחזור לשיעורי הצמיחה של השנים האחרונות.
החשש הגדול של הסינים שגרם למדיניות הקשוחה, הוא מפני קריסה אפשרית של המערכת הרפואית במקרה של התפרצות רחבת היקף כפי שחוו בארצות אחרות. לפי ההערכות בסין ישנן כ-3 מיטות טיפול נמרץ ל-100 אלף איש, לעומת כ-30 בארצות הברית, כך שהמערכת עלולה להגיע לאי ספיקה במהירות יחסית.
הוול סטריט ג'ורנל מדווח מפי מקורות אנונימיים כי פקידים בסין החלו לבחון אלטרנטיבות למדיניות המחמירה, שלא יביאו לקריסה כזו, כאשר נבדקת אפשרות ל"בועות" בדומה לאולמפיידת החורף, שימוש בתרופות אנטי ויראליות חדשות והרחבת קמפיין החיסונים הסיניים. בסינגפור הסמוכה שהסירה לאחרונה את המגבלות החמורות שנקטה, וסיימה את מדיניות האפס קורונה הייתה לאחרונה התפרצות גדולה של ווריאנט האומיקרון, וסין עוקבת מקרוב אחר הנתונים המגיעים משם, כדי להבין את ההשלכות.
הידיעה הזו מהווה זריקת עידוד לשווקים שמטפסים היום בחדות. העליה בשווקים מיוחסת בעיקרה לנאום נשיא הפד ג'רום פאואל, שאמר במשפט אגבי כי הוא ימליץ על העלאת ריבית של 0.25% בפגישת הפד הקרובה, ובעצם שלל את חששות השוק להעלאה אגרסיבית יותר של 0.5%, שלא נראתה מאז שנת 2000. פאואל התייחס לחוסר הוודאות עקב המצב הגיאופוליטי באוקראינה, אך הסיבה העיקרית להעלאת ריבית היא כמובן האינפלציה ששוברת שיאים, וצפויה, על פי הערכות, להראות נתון של 7.9% בשיעור שנתי בחודש מרץ, גבוה אף יותר מזה של חודש פברואר. פתרון הבעיות בשרשרת האספקה יהווה גורם מרכזי שיאפשר לבנקים המרכזיים בארצות הברית ובשאר העולם למתן בהרבה את העלאות הריבית הצפויות.
סין, אם כן, בודקת כמה אפשרויות להקלה במדיניות המחמירה על ידי נקיטת אמצעים נוספים למאבק בנגיף. באולמיפידת החורף נתבקשו המשתתפים להיבדק באופן יומי, ובודדו משאר העיר באמצעות מתחמי מגורים וקווי תחבורה נפרדים לחלוטין. האסטרטגיה הזו נחלה הצלחה גדולה, והסינים בוחנים כעת את האפשרות להרחיב אותה לערים אחרות.
גם התרופה האנטי ויראלית של פייזר נבדקת בימים אלו בסין. הרגולטורים מחכים לנתונים נוספים מפייזר ועדיין יש צורך במשא ומתן על המחירים ועל הכמויות, אך התרופה עשויה להיות כלי חשוב נוסף בהפחתת העומס על בתי החולים, שכן, לפי הניסוים, היא מפחיתה מאד את מספר האנשים שמגיעים למצב של מחלה קשה.
בנוסף, סין מתקדמת בפיתוח החיסון המקומי המבוסס על mRNA שבמידה ויגיע לקו הסיום הוא יעניק לה כלי נוסף חשוב במאבק בנגיף. כפי שהוכח במערב, חיסונים מהסוג הזה אמנם לא מונעים הדבקה בשיעורים גדולים, במיוחד עם התפרצות של ווריאנטים חדשים, אך בהחלט מורידים באופן דרסטי את מספר החולים שמגיעים למצב קשה, וכן את מספר הנפטרים מהמגפה. השלמה של החיסון תוריד בצורה ניכרת את העומס הצפוי על בתי החולים במקרה של הדבקה נרחבת, אם יוסרו המגבלות. כרגע ישנו חיסון אחד מסוג זה שנמצא בשלב השלישי של הניסויים ושני חיסונים נוספים בשלב השני. סין פתחה בשיחות עם יצרנים אסיאתים ואירופאיים על תחילת ייצור בקיץ הקרוב.
השינוי במדיניות לא צפוי להתרחש לפני האביב הבא, אך ניסויים צפויים להתרחש בכמה ערים סיניות כבר בקיץ הקרוב. חלק מהדיונים על האפשרות כבר נמצאים בפלטפורמות ציבוריות. זנג גוואנג, האפידימיולוג הראשי לשעבר של המרכז הסיני למניעה ושליטה במחלות כתב בוויבו (פלטפורמת דמויית טוויטר הנפוצה בסין): "בעתיד הקרוב, בזמן המתאים, תהיה מפת דרכים סינית לחיים עם הוירוס".
על פי הדיווחים, הפקידים האחראים על תנועה ומעברי גבול נתבקשו מאז ינואר לבחון התאמות למדיניות השליטה בקורונה שתוצג בסופו של דבר בפני הנהגת סין. יחד עם זאת האמצעים שינקטו עדיין לא נקבעו, והם עשויים להשתנות בהתאם להתפתחויות כמו התפרצות של ווריאנט חדש.
שינוי אפשרי נוסף במדיניות הסינית היא ביחס למי שיצא חיובי בבדיקה. כיום כל אדם כזה נשלח באופן מיידי לבית חולים או לטיפול רפואי, ללא קשר לחומרת התסמינים. במקרה של התפרצות רחבת היקף, מדיניות כזו תגרום לקריסה מהירה מאד של מערכת הבריאות. מעבר לחיים לצד הקורונה יחייב שינוי של המדיניות הזו.
בסופו של דבר המטרה היא להגיע למצב שהשפעת הקורונה תהיה בדומה לזו של השפעת. פקיד סיני בכיר אמר שכיום שיעור המוות משפעת הוא 0.1% מהנדבקים, בעוד בקורונה שיעור התמותה בבני שישים ומעלה לא מחוסנים הוא 2.65%, ובגיל 80 ומעלה השיעור קופץ ל-21.5%. רק כמחצית מ-35 מיליון בני השמונים ומעלה שבמדינה מחוסנים לקורונה, בהשוואה ל-90% בשאר האוכלוסיה. שיפור במצב החיסונים, תרופות אנטי ויראליות חדשות ואמצעים נוספים יכולים להביא את מדינת הענק למצב שבו היא חיה "לצד הקורונה" ומספיקה את מדיניות ה"אפס קורונה" שהנהיגה עד כה, ובכך תיתן דחיפה אדירה לצמיחה במדינה ובשאר העולם, שזקוק לקצת בשורות טובות על רקע הבעיות העולמיות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.וטוב שככה (ל"ת)ציון קובסי 03/03/2022 07:50הגב לתגובה זו0 0סגור