מחירי המזון בעולם זינקו ב-20% לשיא כל הזמנים עוד לפני קשיי המלחמה

מלבד החששות מקשיים באספקה ובייצור המזון, הגורם המרכזי המשפיע על עליית המחירים הוא גורמים חיצוניים לשוק המזון כמו עליית מחירי האנרגיה והדשנים, כמו גם הפניית דגנים להאכלת בעלי חיים; קצת בשורות טובות: יייתכן שעונת הייצוא באוקראינה לא אבודה, וניתן יהיה לייצא בעזרת רכבות
 | 
telegram

ה- FAO (Food and Agriculture Organization) ארגון המזון העולמי של האו"ם פרסם את נתוני אינדקס מחיר המזון העולמי לחודש בפרואר, לפיו בשנה האחרונה זינקו מחירי המזון ב-20.7% מאז פברואר בשנה שעברה. 

אינדקס מחירי המזון, שעוקב אחר רוב סחורות המזון הנסחרות בעולם הגיע ל-140.7 נקודות. הנתון לחודש ינואר תוקן מעט כלפי מטה, מ-135.7 נקודות ל-135.4. עליית מחירי המזון ישפיעו כמובן על המשך עליית האינפלציה העולמית. מחירי המזון פוגעים במיוחד בשכבות החלשות, שאחוז גדול יותר ממשכורתם מופנה לצרכים הבסיסיים, וזאת בדומה למחירי האנרגיה, כפי שזהירה לאחרונה קרן המטבע הבנלאומית, שאף קראה לממשלות לסייע לשכבות אלו עקב עליית מחירי המזון והאנרגיה. גם ארגון המזון העולמי מסר אזהרה דומה, לפיה מחירי המזון העולים גורמים לאוכלסיות עניות יותר להיות בסיכון, במיוחד במדינות המסתמכות על יבוא. 

אופאלי אראצ'ילאגה, כלכלן בארגון, אמר שעליות המחירים לא נובעות רק מהדאגות ביחס לתבואה וליכולת הייצור: "דחיפה גבוהה הרבה יותר למחירי המזון מגיעים מגורמים חיצוניים לשוק המזון, במיוחד עליית מחירי האנרגיה, הדישון וסקטור ההאכלה (של בעלי חיים). כל הגורמים האלו נוטים לכווץ את מרווחי הרווח של יצרני המזון, ומרחיקים אותם מהשקעה והרחבת הייצור". 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

רוב העליה במחיר שמבוטאת במדד של פברואר התרחשה עוד לפני הפלישה של רוסיה לאוקראינה, והחששות ממשבר גובר באספקת מוצרי מזון, כגון חיטה, והחשש הוא שהקונפליקט יצור מחסור מתמשך שיביא לעליית מחירים נוספת. 

ארגון המזון מדווח כי השמנים הצמחיים עלו ב-8.5% בחודש, ומגיעים לשיא נוסף, כשהם מונעים מעליית מחירי שמן דקל, סויה וחמניות. רוסיה ואוקראינה אחראיות לייצוא 80% משמן החמניות העולמי. מחירי הדגנים עלו ב-3% בחודש, כשמחירי התירס עלו ב-5.1%, והחיטה ב-2.1%, כשאלו מבטאים את חוסר הוודאות במזרח אירופה בחודש החולף. מחירי החלב עלו זה החודש השישי ברציפיות, כשבחודש האחרון עלו המחירים ב-6.4%, ומחירי הבשר עלו ב-1.1%.  היו גם מוצרי מזון שמחירם ירד. הסוכר ירד ב-1.9% מהחודש הקודם הודות לייצור גבוה בהודו ותאילנד. 

לגבי ההמשך מצפים בארגון שייצור הדגנים העולמי בשנת 2022 יגיע ל-790 מיליון טון לעומת 775.4 מיליון בשנת 2021, תחזית המבוססת על תקווה ליבולים גבוהים בקנדה, ארצות הברית ואסיה. יחד עם זאת הארגון סייג את התחזית בכך שהוא לא לקח בחשבון את הקונפליקט בין רוסיה ואוקראינה בחישוב. ייצור התירס בברזיל וארגנטינה צפוי להיות גבוה הרבה מהממוצע, במיוחד בברזיל, היכן שייצור התירס הגיע לשיא של 112 מיליון טון. 

הקלה אפשרית על אספקת חיטה? שוק החיטה חטף שוק שגרם לזינוק במחיר התבואה בשבוע שעבר, כשפעמיים הופעלו מנתקי הזרם בבורסת שיקגו לסחורות, עקב עליה מקסימלית במחיר היומי. הסיבה לכך היא שרוסיה ואוקראינה אחראיות על חלק גדול מאד מייצוא החיטה העולמי. אוקראינה מייצאת 11% מהשוק העולמי. לפחות לגבי אוקראינה היה נראה שאין שום דרך שהמדינה תוכל ליייצא את הכמויות להן הורגלה, וזאת עקב החרבת נמלי המדינה בקרבות. גם מחירי שמן החמניות עלו מאד, כאמור, שכן אוקראינה אחראית על 55% מהייצוא העולמי. 

כעת מתברר שייתכן שלפחות חלק מהיבוא ימצא את דרכו לשווקים הבנלאומיים. היום נודע כי חברת הרכבות הלאומית של אוקראינה מוכנה לארגון ייצוא חרום חקלאי על ידי רכבות. "על מנת למנוע את משבר המזון הגלובלי ולהציל את הייצוא האוקראיני, חברת הרכבות של אוקראינה מוכנה לארגן משלוח של מוצרי חקלאות על ידי רכבות באופן דחוף" נמסר מטעם חברת הרכבות הלאומית.

על פי החברה היא יכולה לייצא את התבואה לגבול עם רומניה, הונגריה, סלובקיה ופולין, ומשם ניתן להעביר את הסחורה לנמליים ולמרכזים הלוגיסטיים של מדינות אירופה. חברת הרכבות יכולה להעיר 150 קרונות ביום לרומניה, 45 לפולין, 17 להונגריה ו-60 לסלובקיה, כשבכל קרון ניתן להטעין 70 טון של יבול. אוקראינה ייצרה בשנת 2021 85.7 מיליון טון של דגנים וייצאה מתוכם 43 מיליון. עונת הייצוא מתחילה בדרך כלל בסוף פברואר ותחילת מרץ.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות