האינפלציה בארה"ב צפויה לזנק ל-7.8%; האם השוק לקראת סוף הירידות?
פאניקת אינפלציית סחורות - מחירי סחורות מחיטה ועד ניקל זינקו אתמול לשיאים חדשים, אבל את מירב תשומת הלב קיבל הנפט שרשם את ההתפוצצות היומית הגדולה אי פעם, כשחבית מסוג ברנט זינקה לכמעט 140 דולר, על רקע דיווחים שארה"ב ואירופה שוקלות לאסור יבוא אנרגיה מרוסיה. בהמשך היום גרמניה פסלה אופציה כזאת עבור אירופה, והנפט נפל בחזרה ב-20 דולר. אך אז רוסיה איימה שהיא בעצמה תנתק את אספקת הגז לאירופה, והמחיר שוב עלה לכיוון 130 דולר. מחירי האנרגיה נדחפו גם מעיכובים בשיחות הגרעין עם איראן, מסגירת שורטים אגרסיבית של קרנות גידור ומצוקת נזילות במסחר בסחורות לאור ניתוק הבנקים הרוסיים ואיבוד הערך של סחורות רוסיות כבטוחות לעסקאות. בעקבות מחירי הסחורות המזנקים גם ציפיות האינפלציה מזנקות, אלה לשנתיים בארה"ב הגיעו ל- 4.3% ובישראל לשנה ל-3.4%. ביום חמישי יפורסם נתון האינפלציה בארה"ב לחודש פברואר כשלפי התחזיות הגיע לסטרטוספירה חדשה של 7.8%.
הפדרל ריזב עשוי להיכנע לאינפלציה ולנסות לפחות למנוע מיתון - הזינוק בציפיות האינפלציה לא רק שלא גרר קפיצה בציפיות הריבית אלא להיפך, בחודש האחרון התשואות בארה"ב נוטות דווקא לירידה והשוק אפילו לא נותן שבב סיכוי שבהחלטת המדיניות הקרובה של הפד, ב-16/3, הוא יבצע מהלך נחוש של העלאה כפולה. בינתיים שיפוע עקום התשואות ממשיך להשתטח בחדות בקצב שעשוי להביא אותו להתהפכות בתוך מספר בודד של חודשים. כשהפד מבין שהקרב מול האינפלציה אבוד הוא עשוי להיכנע לה ולהיות מתון יותר עם העלאות הריבית, לפחות ינסה למנוע מיתון.
התשואות הריאליות חוזרות לקרוס וזה לא מספיק הפעם כדי לתמוך במניות הטכנולוגיה - השילוב של עליית ציפיות האינפלציה במקביל לכניעת הפד המסתמנת דוחפות בחזרה את הריביות הריאליות לנפילות חדות. התשואה הריאלית ל-10 שנים בארה"ב ירדה מ-0.4%- לפני חודש ל-1.1%- הבוקר. ירידה כזאת בעבר ידעה להטיס את מניות הטכנולוגיה למעלה, אך הפעם זה לא מספיק, הנאסד"ק קורס ונכנס לקטגוריית "שוק דובי", לאחר שמחק מעל 20% משוויו. שכן מלבד ריבית ריאלית נמוכה חברות הטכנולוגיה צריכות גם צמיחה ואת זה יהיה להן קשה כעת להשיג. הצפי הוא דיותר ויותר חברות יעדכנו כלפי מטה את תחזיות הרווח שלהן. אגב, מעניין לראות שמטבעות הקריפטו מתנהגים במתאם גבוה יותר למניות הטכנולוגיה מאשר לזהב, מה שגורם לחשיבה מחודשת מה הם?
שוק המניות ינסה למצוא תחתית כבר סביב הרמות הנוכחיות - החוזים העתידיים על מדדי וול סטריט מגלמים המשך ירידות גם היום (של כ-1.2%-). אך רמת הפאניקה בשוק מספיק גבוהה כדי לנסות לחפש "תחתית". מדד הפחד ה-VIX זינק אתמול ל-36 נק', רמה קרובה לכאלה שסימנו לא פעם בעבר את נקודות השפל, כמו ב-2018 ( VIX 36 נק'), ב-2009 (44 נק'), או 2002 (40 נק'). להערכת כלכלני גולדמן אומנם ישנן סנקציות נוספות שהמערב יכול להטיל על רוסיה ולהסלים את המצב, אך סביר שהלחץ להטיל כאלה פחת משמעותית בשל ההשפעות הכלכליות השליליות על המערב, ובראשון התפוצצות מחירי הסחורות, אך גם לאור העובדה שחברות רבות מצמצמות מיוזמתן את העסקים עם רוסיה - "סנקציה עצמית". אך אם נעבור את התחנה הקרובה של ה-VIX ללא תחתית התחנה הבאה עשויה להגיע רק ב-VIX מעל 50, רמה שסימנה את התחתית במשבר הקורונה.
השוק מעריך מחדש את האינפלציה הצפויה בעשור הקרוב - לאורך השנתיים האחרונות, גם כשהאינפלציה בפועל קפצה וקפצה, השוק המשיך להעריך שהיא זמנית, כשבארה"ב הציפיות לעשור קדימה נעו רוב הזמן סביב 2.4%. אך האירועים האחרונים הביאו לעליית מדרגה בציפיות לעשור הקרוב ל-2.9%, ומגלמות שהיא הולכת להישאר כאן עוד די הרבה זמן. מצד שני כלכלני גולדמן חושבים שהאירועים האחרונים הולכים להביא להשקעות אסטרטגיות בהיקף חסר תקדים ביכולות ייצור מקומיות בארה"ב, הן של שבבים והן של דלקים פוסיליים. הגדלה יזומה כזאת בכושר הייצור במקביל להתקררות הכלכלה עשויה להוביל להיפוך במטוטלת המחירים וללחצים דפלציוניים עמוקים בעוד מספר שנים.
מטבע היורו שרד את משבר מדינות הפריפריה ב-2015-16, אבל לא בטוח שיישרוד מלחמה באירופה - היורו מתמוטט מול הדולר ל-1.08 וקרוב ל-1.05, רמת השפל שלו במשבר מדינות הפריפריה ב-2015 (יוון, ספרד, איטליה, פורטוגל ואירלנד). אדריכלי הגוש לא תיארו לעצמם שהיבשת תיקלע למלחמה נוספת, לתלות קריטית כל כך באספקת אנרגיה מדיקטטורה מרשעת ולאכזבה גדולה בקרב אזרחי האיחוד מההתנהלות בנושאים האלה. אחרי הברקזיט יותר ויותר טוענים שמטבע האירו לא מועיל בשום דבר. הבנק המרכזי באירופה (ECB) ייפגש ביום חמישי ויפרסם עדכון תחזיות. המשקיעים יחכו לראות בכמה יעלו את תחזית האינפלציה ובכמה יוריד את תחזית הצמיחה. הערכות הן שאירופה היא בעלת סיכון להיות הראשונה בעולם שתיכנס לסטגפלציה.
הכותב הוא כלכלן ראשי, הפניקס-אקסלנס
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.לפי הכתבהדובי 08/03/2022 13:53הגב לתגובה זו3 0כנראה שהשוק כנראה הולך להתפרקסגור
-
3.והתשובה היא - לא! (ל"ת)סמוחה 08/03/2022 12:19הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.פרופ' איצ לכהנוביץ.. 08/03/2022 12:15הגב לתגובה זו3 0לא קראתי ולא בטוח שאקרא את הכתבה..רק לפי הכותרת אני מבין את הכיוון או הרצון שלך שזאת אתם כותבים כולכם ממש בלי להבין את המתרחש בעולם ולא דווקא מכיוון המלחמה...השווקים כבר השוק דובי..אבל זה הטרום טרום של הכאוס שבא לפיתחנו..התחילו לכתוב מה יהיה ולא מה שאתם רוצים שיהיה וזאת להצדיק את היותכם מסבירנים ויועצים ותיגמולכם מגיע מתמיכה בשווקים רקובים והבטחה שאנו במצב טוב..אז ממש שלא.סגור
-
1.מעגל של שוטיםכלכלן 08/03/2022 11:38הגב לתגובה זו1 0נוצר ניפוח מוניטרי המלווה באינפלציה. אי אפשר להעלות את הריבית הריאלית שכן אז המדינות והחברות ייקלעו לגירעון שיחייב הדפסת כספים וחוזר חלילה. הפתרון יהיה כאוטי ומשברי.סגור