ותודה לאקדמיה: כיצד הצליח פוטין למחוק את ערכו של הרובל בכמה צעדים קלים
בעקבות הסנקציות המערביות הרבות שהוטלו על רוסיה, ובייחוד ניתוק הגופים הפיננסים של המדינה ממערכת הבנקאות העולמית, ה-SWIFT, אסר הנשיא ולדימיר פוטין על אזרחי המדינה לרכוש דולרים באמצעות מטבע הרובל המקומי, ובכך השלים באופן סופי את ניתוק הכלכלה הרוסית, אשר לה היו פעם שאיפות להצטרף להצטרף אל מערכת הכלכלה הריאלית העולמית.
לקריאה נוספת:
>>> כמה סביר שכלכלת רוסיה תדרדר למיתון בעקבות הסנקציות?
מאז משבר הסאב-פריים בשנה 2008, קרא פוטין באמצעות סגניו בשלטון לקדם את מעמדו של הרובל כאלטרנטיבה ממשית לדולר האמריקאי, זאת תחת הטענה שלמטבע צריך להיות מעמד אינטגרלי במערכת הפיננסית העולמית.
פוטין קיווה בכך להפוך את רוסיה לאחת מחמש הכלכלות הגדולות בעולם, זאת במקום אחת מהמכהנות הנוכחיות, ארה"ב, סין, יפן, גרמניה והממלכה המאוחדת. על מנת לבצע זאת, החל פוטין להרחיב את השתלטותו אל עבר שכנותיה של רוסיה, תחילה אל גאורגיה בשנת 2008 ולאחר מכן אל חצי האי קרים בשנת 2014.
המהלך האחרון אותו ביצע הנשיא היה הפלישה הרוסית לאוקראינה לקראת סוף החודש הקודם. פלישה זו, לדאבונו של פוטין, גרסה באופן סופי את חלומו הכלכלי של פוטין.
בתחילת שנת 2008 נסחר הדולר האמריקאי בקרוב ל-25 רובל למטבע. מאז, הפיחות בערכו של הרובל היה חסר תקדים, כאשר הסנקציות האחרונות אותן הטיל המערב על המטבע הכניסו אותו לצניחה חופשית של ממש.
כיום עומד ערכו של הרובל על כ-120 רובל לדולר, זאת לאחר נפילה משמעותית במהלך הימים האחרונים. חשוב לציין כי זה ערכו של הרובל בתוך רוסיה עצמה, כאשר מחוצה לה הוא נסחר בערך נמוך אף מכך, זאת לאחר שמנעה הממשלה הרוסית מאזרחיה לרכוש הילכים חוקיים נוספים שאינם הרובל באמצעות המטבע.
צעד נוסף עליו הכריזה הממשלה הגדיר לבנקים למנוע מהאזרחים לפדות מעל לכ-10 אלף דולר במהלך ששת החודשים הקרובים, צעד אשר נועד לשמור על מאגרי המט"ח הרוסי על מנת לאפשר את התמיכה ברובל, ככל שכזו עוד קיימת.
במאמר אותו כתב לעיתון סרגיי אלכסשנקו, לשעבר נציג במשרד האוצר הרוסי ובבנק המרכזי שבמוסקבה, ציין האחרון כי האסטרטגיה הינה בגדר "טמטום מוחלט", וצעד אשר עלול להוביל לפשיטת האזרחים על הבנקים הרוסיים.
"ככל הנראה, פדיון המט"ח בבנקים הרוסיים עקף את תחזיות הבנק המרכזי והעמיד את יכולת הבנקים הרוסיים לעמוד בהתחייבויות שלהם בסימן שאלה", כתב אלכסשנקו.
"הטעות המוניטרית הגדולה ביותר אותה ביצעה רוסיה היא לגעת בחסכונות פרטיים", הוסיף אלכסשנקו, שסיכם כי "אם עד כה לא פשטו האזרחים על הבנקים, כך הולך לקרות החל מעכשיו."
כאמור, רוסיה נאבקה על מנת להימנע מקריסה כלכלית עוד מאז שהכריזה ארצות הברית, האיחוד האירופי ובעלות ברית נוספות על סנקציות כבדות כנגד המערכת הבנקאית במדינה, כאשר אחת מהן נגעה אף להקפאת מיליארדי דולרים אותם אגר הממשל הרוסי במשך שנים על מנת לגדר את הכלכלה המקומית.
כתגובה לכך יותר מהכפיל הבנק המרכזי את הריבית לכ-20%, ואסר באופן זמני על ברוקרים רוסים מלמכור מניות מקומיות שמוחזקות על ידי משקיעים זרים. בנוסף לכך הורתה הממשלה ליצאנים במדינה להמיר 80% מהמט"ח בו הם מחזיקים לרובל, וכן מתושבי המדינה להעביר כספים אל בנקים שנמצאים מחוץ לרוסיה.
הרובל הונח תחת לחץ אדיר בימים האחרונים, וחוסר היכולת של מוסקבה להגן על ערך המטבע תתורגם ככל הנראה למיתון. אם בעבר נטען כי רוסיה נכנסת לתקופת הסנקציות עם מאזן איתן ורזרבות כספים מהותיות, הרי שרובן נשענות על ייצוא הנפט שלה.
רוסיה היא אחת מיצאניות הגז והנפט הגדולות בעולם, אם כי סקטורים רבים בה נשענים דווקא על יבוא. ככל שערכו של הרובל יפול, כך יעלו מחירי הסחורות המיובאות לתוך רוסיה, דבר שיגביר את הלחץ האינפלציוני במדינה.
בתוך כך חשוב לציין שארה"ב הודיעה כבר אתמול כי תטיל איסור על יבוא הנפט הרוסי, זאת לצד האיחוד האירופי שפרסם תוכנית מגרה על פיה ינתק את התלות שלו בגז הרוסי הרבה לפני סוף העשור, דבר שצפוי להעיב על הכלכלה המקומית אף יותר.
בתגובה, חתך גוף היעוץ האמריקאי Fitch את דירוג האשראי הרוסי תחת הטענה כי המיתון הכלכלי במדינה קרב מאיי פעם. "ככל שהסנקציות על רוסיה מחמירות, גובר הסיכוי כי רוסיה תחליט בקרוב שלא להחזיק חלק מהחובות הריבוניות שלה", מסרה החברה.
אפילו כאשר רוסיה פוסעת אל עבר מיתון, המעצמות המערביות ממשיכות להטיל סנקציות נוספות שנועדו לבודד את הכלכלה הרוסית מזו של שאר העולם. בתוך כך, הנטל על האוצר הרוסי רק גובר, ולדבריו של אנדרס אוסלונד, כלכלן ויועץ לשעבר של הממשלה הרוסית "פוטין הצליח להרוס את הרובל".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מענייןיורי 10/03/2022 07:50הגב לתגובה זו1 0כמה זמן לוקח לכתוב גבב של שטויות?סגור