כיצד המלחמה משפיעה על משקיעים לטווח ארוך?

המלחמה בין רוסיה לאוקראינה יוצרת חששות ופחדים בקרב המשקיעים, הלל בש עושה סדר במשמעויות השונות של המלחמה על העולם הכלכלי ומנסה לברר מהן המגמות של הטווח הארוך, והאם המלחמה כוללת הזדמנויות למשקיעים אסטרטגיים?
 | 

המלחמה בין רוסיה לאוקראינה מביאה בשורה לא טובה לאוקראינה ולעולם. כל מלחמה היא בעייתית (בלשון המעטה), אבל המלחמה הזו כוללת משמעויות כלכליות מרחיקות לכת, ברמה העולמית. הסיכונים הגיאופוליטיים המתחדשים מביאים באמתחתם בשורות רבות ומגוונות למשקיעים, הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך.

בטווח הקצר השאלה העיקרית מתמקדת בפחדים ובחששות של המשקיעים. נשיא ארצות הברית פרנקלין ד. רוזוולט קבע כי "אין לנו ממה לפחד, אלא מהפחד עצמו". נדמה שציטוט זה - מאוד רלוונטי לתקופה זו. משקיעים רבים נמצאים בפחד ממשי, שלא לומר פניקה משמעותית, מהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה. התוצאה הינה ברורה וצפויה: רמת התנודתיות של כלל השווקים הפיננסיים עלתה בצורה קיצונית. המסחר נע בין אופטימיות זהירה לפסימיות ממשית. יש משקיעים שאפילו חוששים שאנו לקראת הסוף; הנה לפנינו תחילת התהליך של מלחמת גוג ומגוג, ושהאחרון יסגור את האור...

בסקירה למשקיעים של מוסד פיננסי מרכזי בשוויץ, נאמר כי ישנם שני תרחישי קיצון אפשריים: או שהמערב יפצח במלחמה ממשית עקובה מדם נגד רוסיה (על אדמת פולין), או שמול דיקטטורים ואוטוקרטים (רוסיה, סין, דרום קוריאה וכו') הרואים את המערב כאויב, התגובה תוגבל לסנקציות כלכליות והצהרות גדולות, ללא מעשים ממשיים. כשהדיון ממוסגר במושגים כל כך מפחידים, אין פלא שהמשקיעים רוצים לברוח להרים ולקנות הרבה קופסאות שימורים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המעברים המהירים מעליות שערים חדות להתרסקויות מהירות - מפתים מהמרים רבים בשוק ההון, ומחזקת את הדימוי הלא מחמיא של הבורסה, כקזינו גדול ונטול היגיון וסדר פנימי. סוחרים לטווח קצר, יכולים בימים אלו להרוויח הרבה מאוד או להפסיד את כל עולמם. זה תלוי במזל, ואקראי לחלוטין. כאמור, לא ניתן לתזמן את שוק ההון ובטווח הקצר השינויים במחירי ניירות הערך הינם כמעט אקראיים לחלוטין. זה נכון בעתות שגרה ורק נהיה קיצוני יותר בעתות משבר.

בשורה התחתונה, כל זמן ששפיכות הדמים נמשכת, והסנקציות הכלכליות מתגברות – נראה תנודתיות מוגברת, ומשקיעים מאוד מפוחדים!

אבל, דווקא בתקופות שכאלה ראוי לנסות ולחשוב על הטווח היותר ארוך ולנסות לזהות את המגמות והשינויים המאקרו כלכליים, שמתהווים וישפיעו על שווקי ההון והחוב בשנים הבאות. משקיעים אסטרטגיים לטווח ארוך יותר צריכים לשים לב למגמות אלו, ולנסות שלא להיגרר אחר הרעשים המפחידים של הטווח הקצר.

מגמה ראשונה שראויה לדיון הינה ההבנה שהכלים ההמוניטאריים העומדים בפני הבנקים המרכזיים מאוד מוגבלים. ההרחבה המוניטרית הממשית שכללה הורדת ריבית לרמה אפסית, הדפסת כסף ורכישת ניירות ערך (בעיקר אג"חים) החלה במשבר הסאב פריים (2008), ונמשכה כמעט ברציפות עד היום. משבר הקורונה (2020) רק הגביר את המגמה, וההרחבה המוניטארית הגיעה לממדים אימתניים שלא נראו כמותם מעולם; הבנקים המרכזיים ברחבי העולם הפעילו מדיניות קיצונית של הרחבה מוניטארית. כעת, לא נותרו כלים אפקטיביים להמרצת שוק ההון והכלכלה. אם נשתמש בעולם הדימויים הצבאיים: המחסנית המוניטארית ריקה והנשק חסר ערך. אין לבנקים המרכזיים יכולת ליצור גירוי כלכלי ממשי כפי שהם עשו ב- 2008 וב- 2020. יתירה מכך, בגלל הלחצים האינפלציוניים העקביים והמתמשכים, המגמה העולמית הינה דווקא לצמצום מוניטארי והעלאת ריבית.

עולם ההשקעות יאלץ להתרגל לעולם חדש שבו הבנקים המרכזיים (ובראשם הפד) אינם יכולים לתת להם נזילות בלתי מוגבלת. עולם שבו סביבת הריבית לא תהיה כל כך נוחה ונמוכה. אולי זו תהיה הזדמנות חדשנית לתת לכוחות השוק לפעול, ללא התערבות מלאכותית של בנקים מרכזיים. אולי ממשלות העולם יאלצו לתת ל- "יד הנעלמה" של השוק החופשי ליצור יותר שגשוג, צמיחה ושיפורים כלכליים. רעיון קצת אוטופי, שכנראה לא יתממש במהרה.

בנוסף, מגמה חשובה ועיקרית שצפויה להתחדש בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הינה התגברות ממשית בלחצים האינפלציוניים ברחבי העולם. עוד לפני המלחמה ראינו אינפלציה אמריקאית ממשית שהגיעה בשנת 2021 למעל 7%. גם בישראל נרשמה חריגה מיעד האינפלציה, וראינו ב- 2021 את מדד המחירים לצרכן (מדד האינפלציה המרכזי) עולה במעל 3%. עליות המחירים העולמיות נובעות בעיקר מלחצים בצד ההיצע (חומרי גלם, עלויות שינוע והובלה, קשיים בשרשרת האספקה, בסוגיות לוגיסטיות שונות וכו'). לחצים אלו, צפויים להתגבר נוכח חששות בדבר אספקת הנפט והגז מרוסיה ואוקראינה. אבל עלויות האנרגיה המאמירות הם רק חלק מהסיפור; רוסיה ואוקראינה מהוות ביחד מקור לרבע מתבואת החיטה העולמית, הן היצרניות של כשליש מאספקת הפלדיום הגלובלי, והן מייצאות את החלק הארי של הניאון בעולם (המשמשים מרכיבים עיקריים בייצור מוליכים למחצה ואלקטרוניקה). אפילו הסתכלות צרה ומוגבלת על מוצרים אלו בלבד (נפט, גז, חיטה, פלדיום וניאון), מובילה למסקנה כי הלחצים האינפלציוניים צפויים להיות יותר ממשיים ויותר מתמשכים.

אבל לא זו אף זו. עליות המחירים הממשיות נובעות גם מהמגמה ארוכת הטווח של צמצום המסחר הגלובלי. התחדשות של מלחמה, ואפילו  מלחמה קרה ומוגבלת, בין מערב למזרח - תוביל להתחזקות ממשית בנטייה העסקית לצמצום התלות בספקים זרים ומרוחקים. מדובר על תהליך שהחל בתקופת הקורנה; עסקים רבים גילו שמערך האספקה היעיל והמהיר שלהם, אינו עומד בזעזועים של מגפה עולמית רחבה. חוסר היכולת של עסקים רבים להתנהל בעולם שבו אין וודאות אספקה של חומרי גלם, מוצרי בסיס וספקי משנה – הוביל לשינוי משמעותי בעולם הלוגיסטי, והישענות גדולה יותר על מקורות מקומיים, קרובים ובעלי רמת וודאות גבוהה יותר. מגמה זו, שהחלה בצעדים מהוססים וראשוניים, קיבלה כעת רוח גבית, והיא צפוי להיות דומיננטית לטווח הנראה לעין. צמצום המסחר הגלובלי, ומעבר לשרשרת אספקה יציבה יותר, עם הרבה יותר "שומנים" ומלאים מוגדלים, תשפר את רמת הוודאות של האספקה אך תייצר עלויות מוגדלות וחוסר יעילות כלכלית. חברות יצרניות מחפשות כיום ספקים אמינים יותר (לעתות משבר) ולא בהכרח זולים יותר. הם גם משקיעים הרבה כסף ומשאבים להחזיק מלאי גדול מהרגיל (מה שיוצר גם עודף ביקושים). כל אלו מצטרפים למגמה של עליות מחירים ממשיות ומתמשכות.

עוד שינוי מהותי בעולם ההשקעות, ממוקד דווקא בהוצאות הביטחוניות. נוכח הסיכונים הגיאופוליטיים המתחדשים, ובעיקר ההכרה שלא ניתן לסמוך יותר מדי על ערבויות בכתב או בריתות בין מדינות, העולם צפוי להיכנס למגמה מוגברת של הוצאות מוגברות על מערכות הגנה וכלי נשק / מלחמה מתקדמים. אולי הצד הטוב בסיפור הזה הוא שישראל נחשבת מובילה ובעלת ידע וניסיון בתחום זה. עד לא מזמן, המגמה הייתה הפוכה, ואחוז ההוצאה הביטחונית בעולם היתה במגמת ירידה. לא עוד! מדינות העולם ובראשם מדינות אירופה וארצות הברית מתחילות תהליך עקבי אך מתמשך לגידול בהוצאות הביטחוניות שלהן. יש כאן הזדמנות אסטרטגית מעניינת בענף קצת רדום ומעניין של התעשיות הצבאיות, וישנם משקיעים שכבר מנצלים זאת בחכמה. אבל חייבים לזכור כי עליה משמעותית בהוצאות הביטחוניות תבוא על חשבון הוצאות ממשלתיות אחרות. המעבר לדגש צבאי וביטחוני יקטין את הוצאות העולם במקומות אחרים חשובים (חינוך, בריאות וכו').

המלחמה בין רוסיה לאוקראינה יוצרת חששות ופחדים בקרב המשקיעים. מלחמה זו, מגדילה באופן ממשי את הסיכונים הגיאופוליטיים, מעלה מחירים (אינפלציה גבוהה ומתמשכת), מגבירה מאוד את קצב צמצום המסחר הגלובלי היעיל והזול, ומגדילה את הוצאות העולם על מערכות צבאיות וביטחוניות (על חשבון דברים אחרים). כל אלו ועוד מובילות להבנה כי העולם צועד לקראת צמיחה מתונה יותר ואיטית יותר, גם בטווח הארוך. וזו אולי גולת הכותבת של המגמות האסטרטגיות; פחות צמיחה. הפעם, נוכח גלי האינפלציה, והעדר כלים חדשים, הבנקים המרכזיים יתקשו ליצור גירוי כלכלי ממשי. משקיעים צריכים להפנים כי המלחמה הזו, יוצרת סיכונים חדשים ומחודשים, בכל אפיקי ההשקעה, הן בהון (מניות) והן בחוב (אג"ח). למרות זאת, אין לנו ממה לפחד – אלא מהפחד עצמו. משקיעים אסטרטגיים צריכים לנתח, לזהות ולהשקיע על סמך המגמות החדשות. מי שלא ייפול לבור הפחד והפניקה הרגשית, יוכל להרוויח גם במורכבות המחודשת.

הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(14):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    יש להתעלם
    לרון 17/03/2022 11:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מכל הנפקות השנה האחרונה,ואם אז להשקיע בחברות גדולות ויציבות,לדוגמא החברה לישראל ולא קנון "אחותה",או למשל קוקה קולה ולא MONSTER BEV וכדו'
    סגור
  • 10.
    אני עוקב
    לרון 17/03/2022 10:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אחר הסיכון לא כ"כ בעזרת ה VIX אלא יותר באמצעות ה FEAR AND GREED של CNN MONEY,בשנה שעברה הוא הגיע לרמה 8 נקודות והיום הוא ב 22 נקודות כך שה"פחד" איננו רב מידי
    סגור
  • 9.
    אין התייחסות להחרמת הכספים של רוסיה והרוסים
    אילן 15/03/2022 11:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בהנף עט , המערב החרים חלק מרזרבות המטבע והזהב של רוסיה. וכמובן אוליגרכים וכ"ו. ענף הבנקאות מבוסס על אימון ויציבות החוזים/עסקאות/הפקדות זכור מה קרה בזמן המשבר העולמי ב2008 , כשאיסלנד פשטה רגל כי האימון בין הבנקים נעלם. איזה משקיע יכול להתעלם מכך ? ומה ההשלכות לגבי מערכת הדולר ? לאור הנורמה החדשה של סנקציות = מלחמה כלכלית. ברור לגמרי שבנק ישראל חייב לפזר את רזרבות המטבע.
    סגור
  • 8.
    המוכרים אח"כ בוכים. גם בשוק המניות ההסטוריה מלמדת הרבה
    שי לפידות 12/03/2022 20:47
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לא מוכר כלום ! עוסק רק בקניה של מניות ... כן ..בזהירות רבה , אבל רק קונה !
    סגור
  • 7.
    גדר (ל"ת)
    גלי 12/03/2022 16:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    המלצת המאמר להשקיע בתעשיות בטחוניות כדוגמת אלביט, ראדא (ל"ת)
    מייק1 12/03/2022 12:05
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 5.
    הלל בש
    מאיר ט. 12/03/2022 10:18
    הגב לתגובה זו
    7 0
    לא מכיר את האיש אבל מקפיד לקרוא את מה שהוא כותב ומרגיש צורך להחמיא לו על רמת הניתוח ועומק ההבנה.
    סגור
  • 4.
    קצר וקולע, תודה (ל"ת)
    איתן 11/03/2022 15:59
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 3.
    מה יקרה לנדלן כשהשכנים שלנו ירעבו כי אין להם ספקי אוכל
    שכנים רעבים 11/03/2022 01:23
    הגב לתגובה זו
    2 1
    כמעט כל האוכל של לבנון, סוריה ועיראק מגיע מאיזורי מלחמה וסנקציות. הם כבר מתחילים להתעורר והאביב הערבי הקרוב יהיה עוד כמה חודשים. מה יעשה המפרנס של המשפחה כשיבואו לו איראנים וסעודים וקאטארים עם כל הכסף נפט שלהם ויתנו למסכן דולרים לקנות אוכל? למה לטוס להתפוצץ ברוסיה כשאפשר לעשות טרור גם כאן בזירה המקומית. ואז כל ההשקעות בבורסא הישראלית והנדלן הישראלי כמו תמיד יעופו לטמיון. זמנים מעניינים.
    סגור
  • זה מה שיקרה
    שימעוני 11/03/2022 12:27
    הגב לתגובה זו
    2 1
    אני הייתי במילחמת כיפור חייל קרבי ולידראת הסוף ארצות הברית הצילה אותנו מכיבוש טוטאלי ההערכה שזה לא יקרה בסיבוב הבא ופשוט יכבשו אותנו בהליכה והלך על מחירי הדירות בשמיים והם יחזרו לקרקע כפי שהיו פעם דירה שלושה חדרים ב- 19000 דולר את זה לא אשכח רק הפעם הבלופים של ההנהגה באשליה שאנחנו מעצמת על לא יעבדו יותר עלינו
    סגור
  • 2.
    לא אמרת כלום
    לא אמרת כלום 10/03/2022 23:39
    הגב לתגובה זו
    8 4
    או שיירד או שיעלה. זה כל ילד יכ
    סגור
  • מסקנה ?
    רואה נולד 11/03/2022 15:26
    הגב לתגובה זו
    4 1
    מה המסקנה ? לקנות ? למכור? אדיש?
    סגור
  • 1.
    אז מה אתה אומר בעצם? השקעה לטווח קצר וארוך היו הפסדים.
    אזרח צופה מהצד 10/03/2022 21:16
    הגב לתגובה זו
    3 1
    למכור הכל ולהיות עם מזומן זה גם להפסיד עם השחיקה של האינפלציה. אז אולי לקנות דירות במכרי שיא ואז להפסיד כאשר המחירים ירדו בעקבות אפשרת קרקעות של קק"ל ע"י המדינה. בקיצור כל העשירים הולכים לחטוף חזק. העני הפך למלך הכי רגוע ושלו. יחי העני....
    סגור
  • אכן
    לרון 17/03/2022 10:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש משהו לא קטן בדבריך
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות