האינפלציה לא מבקרת ביפן ובשוויץ - מה הסיבות והאם זה בכלל סימן רע?

מה גורם לכך שבשתיים מהכלכלות המפותחות בעולם אין עליית מחירים למרות האינפלציה הגבוהה ברחבי העולם? לא כל הסיבות לכך יכולות להיות מושא לקנאה לארצות אחרות, שכן הן כוללות התכווצות והזדקנות האוכלוסיה ומחירים גבוהים גם כך באופן קיצוני, אך גם החלטות ממשלתיות וצרכנים מודעים מסייעים בשמירה על אינפלציה נמוכה באופן חריג
 | 
telegram
(4)

מזה חודשים שהאינפלציה הולכת ומתגברת ברחבי העולם. בארצות הברית היא מבקרת בגבהים בהם לא שהתה כבר ארבעים שנה ומזכירה את שנות השבעים והשמונים, כשנשיא הפד ג'רום פאואל אף העלת אתמול את הריבית לראשונה מזה זמן רב, ואמר שהוא אינו צופה שהאינפלציה תרד לפני אמצע השנה. גם באירופה האינפלציה נמצאת הרבה מעבר ליעד, ואפילו בישראל היא החלה לעבור את היעד הרשמי של בנק ישראל

הסיבות לאינפלציה ידועות ורובן בצד ההיצע. הבעיות בהיצע החלו בשנה שעברה עם משבר שרשראות האספקה וקיבלו תאוצה משמעותית עם פרוץ הקרבות באוקראינה ומשבר האנרגיה והתבואה שבא בעקבותיו. המשבר הוא כלל עולמי כשנראה שכל מדינות העולם סובלות מעליות מחירים משמעותיות. יחד עם זאת, ישנן שתי מדינות שנראה שהמשבר עובר לידן ולא מתבטא במדד המחירים שלהן.

שוויץ
הראשונה היא שוויץ. בעוד אירופה כולה נאבקת במחירים הגואים האינפלציה בשוויץ נשארה כמעט באותה רמה כמו לפני המשבר. מדד המחירים לצרכן השוויצרי עלה בפברואר בשיעור שנתי של 2.2%, אמנם הנתון הגבוה ביותר מאז 2008, אך עדיין נמוך בהרבה משאר העולם. ישנן אף קטגוריות מסוימות בהן המחירים דווקא יורדים. כך לדוגמה מחירי סקטור הבריאות, שנוגס חלק גדול מתקציב הוצאות הבית של השוויצרים, ומהווה 17% ממדד המחירים לצרכן בהשוואה ל-7% בארצות הברית ו-5% בגרמניה, ירד ב-0.5% בשיעור שנתי. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה הסיבה לאינפלציה המתונה בשוויץ?
גורם אחד הוא העובדה שהמדינה סומכת על מקורות אנרגיה אחרים מאשר בשאר אירופה. הנחלים וההרים במדינה מנוצלים ליצירת 57% מהאנרגיה באמצעות מפעלים הידראולים, ובכך שוויץ חשופה הרבה פחות למחירי הגז שפוגעים קשות ביבשת הישנה בכלל, ובשכנה גרמניה בפרט, מה שגורם לכך שהאנרגיה מהווה רק 5% מהמדד בשוויץ בהשוואה ל-7% בגרמניה ו-10% בארצות הברית. "אנו מעריכים שהאינפלציה בשנת 2022 תהיה 1.8%" אמרה נאנט הכלר-פידהרבה, מנהלת מחלקת הכלכלה והמחקר של בנק קרדיט סוויס, "למרות שמחירי הנפט יכולים לגרום לשיעורים מעט גבוהים יותר. לשנת 2023 אנו חושבים שהאינפלציה תהיה 1%" - מספרים שהם מושא קנאה בכל העולם בימים אלו.  

אך נראה שהגורם המרכזי הוא אחר. המחירים פשוט גם ככה גבוהים מדי עוד מלפני המשבר, ברמה שבלתי נסבל לחשוב על העלאות מחירים נוספת. הצרכנים הפכו לבררנים מאד ופשוט לא מוכנים לשלם יותר. דרישות הצרכנים לעסקאות טובות יותר מאד חזקות והמוכרים לא מסוגלים להעלות יותר מחירים. "אחד מהמאפיינים של שוויץ הוא שיש לנו גם ככה מחירים גבוהים באופן מיוחד בהשוואה לכל שכנותינו האירופאיות" אמרה הכלר. הנתונים משנת 2020 מראים כי יוקר המחיה בשוויץ גבוה ב-60% מהממוצע באזור האירו. 

למעשה המחירים בשוויץ כה גבוהים עד כדי כך שהשוויצרים עושים לעיתים קניות בגרמניה השכנה. במרחק שעה נסיעה מציריך ליד הגבול עם גרמניה ישנם חברות שמאפשרות לצרכנים השוויצרים לאחסן דברים שנקנים בגרמניה ולאסוף יותר מאוחר. "אנשים באים לכאן כיון שהם יכולים לקנות מוצרים במחירים טובים יותר" אומרת מנדי קליין, גרמניה שהתחילה עסק כזה בשנת 2009 וכבר מנהלת שני מחסנים מלאים סחורות. 

המחירים הגבוהים הובילו ללחץ אזרחי על המחוקקים שהוביל לשני שינויים מרכזיים שהחלו בתחילת שנת 2022, והשפיעו אף הם על האינפלציה הנמוכה יחסית. הראשון מחמיר מאד את חוקי הקרטלים כדי למנוע מהעסקים לעלות מחירים בצורה מתואמת.

השני מתייחס לתופעה הנקראית "חסימה גיאוגרפית". הקמעונאים חוסמים לקוחות מגישה לאתרי אינטרנט במדינות סמוכות בהן ניתן לרכוש מוצרים בזול יותר, ומפנים אותם באופן אטומטי לאתרים שוויצרים. החוק החדש מונע את התופעה. פריסקה בירר הימו, חברת המפלגה הסוציאל דמוקרטית שפעלה למען החוק אמרה שיש עוד הרבה מה לעשות אך כבר רואים תוצאות בשטח "יש עוד פוטנציאל, אך שמנו לב שפערי המחירים העצומים (עם מדינות אחרות) כבר אינם כה גדולים". 

הממשלה פעילה בעוד דרכים. בסקטור הבריאות אותו הזכרנו קודם לכן, הממשלה אסרה על חברות ביטוח פרטיות להעלות את הפרמיות "זהו תחום שבמקום ליצור אינפלציה גרם ההיפך הודות ללחץ פוליטי" אמרה הכלר. כך פעילות הממשלה מסייעת להורדת יוקר המחיה הקיצוני בשוויץ. 

גורמים נוספים שמשפיעים על האינפלציה הנמוכה בשוויץ הן המשכורות הגבוהות והפרנק החזק. המשכורות הגבוהות מאד גם ככה בהשוואה לכמעט כל מדינה אירופאית אחרת גורמות לכך שאין כל כך לחץ להעלאת משכורות נוספת. כך היצע הכסף לא גדל וצד הביקוש מחפה על צד ההיצע ושומר על המחירים ברמתם הגבוהה הנוכחית מבלי שיעלו אף יותר.

הפרנק החזק גם עוזר למיתון בעליות המחירים. רבים רואים בפרנק השוויצרי, בדומה לדולר ולזהב, חוף מבטחים בעיתות משבר, מה שמחזק אותו בזמנים כמו אלו אותם אנו עוברים כעת. השבוע עקף הפרנק את שוויו של האירו במעט, והוא נסחר ברמה הגבוהה בשבע שנים האחרונות. הפרנק החזק מעניק לשוויצרים כוח קניה חזק יותר והגנה מסוימת מפני האינפלציה. 

לסיכום ניתן לומר שצרכנים מודעים וממשלה שנדחפת להילחם ביוקר המחיה בשילוב מחירי אנרגיה נמוכים כמו גם מטבע חזק הם הגורמים החיוביים לאינפלציה הנמוכה בשוויץ, בעוד המחירים הגבוהים מאד גם כך, כך שאין להם לאן לעלות יותר הם הגורם השלילי יותר. 

יפן
מדד המחירים לצרכן שפורסם ביפן לחודש פברואר עלה ב-0.2% לאחר עליה של 0.1% חודש קודם לכן, כשמדד הליבה דווקא ירד ב-0.4% בשיעור שנתי. שוב מספרים רחוקים מאד מהמקובל בעולם בימים אלו, מתחת לציפיות האנליסטים בקשר לינואר, ואפילו הרבה פחות משוויץ. ביפן פשוט אין אינפלציה בכלל מזה שנים, והבנק המרכזי היפני עדיין רחוק מאד מלהשיג את היעד של אינפלציה שנתית של 2% אליה הוא לא מצליח להתקרב כבר הרבה שנים למרות מדיניות מרחיבה מאד, הן מונטירית והן פיסקלית.

יהושע האוסמן, פרופסור לכלכלה באוניבריטת מישיגן שמתמחה בכלכלת יפן אומר שזה סימן אזהרה לפד: "רוב הכלכלנים, כולל אני, די בטוחים שהפד יודע איך להוריד את האינפלציה. הרבה פחות ברור לנו, גם בגלל הניסיון ביפן, שנהיה טובים גם בלהעלות את האינפלציה בחזרה". למרות שמחירים יורדים נשמע כמו דבר טוב, הכלכלנים רואים בכך בעיה, שכן אינפלציה ברמה נמוכה ונשלטת ממריצה את הכלכלה ומסייעת לצמיחה. בנוסף היא שוחקת ברמה מסוימת חובות ארוכי טוח כמו הלוואת לצורך לימודים או משכנתאות. 

למה ביפן אין אינפלציה?
סיבה אחת אותה מונים הכלכלנים לאינפלציה הנמוכה באופן מסורתי ביפן היא הציפיות של היפנים עצמם למחירים נמוכים, לאחר שנים ארוכות מאד בהן לא עלו המחירים. הדבר הופך את נושא העלאת המחירים לרגיש מאד וכמעט בלתי אפשרי במדינה. הלקוח היפני הוא חסר סבלנות באופן קיצוני להעלאת מחירים, אפילו יותר מהשוויצרי, ומגיב מיד לכל העלאה כזו בהורדת הצריכה מאותם מוצרים כמחאה, לפחות לזמן מה. לפני מספר שנים עלו מחירי המוניות ביפן, ומיד החל מן חרם טבעי כשנהגי המוניות הסתובבו בערים חסרי תעסוקה מבלי שאף אחד השתמש בשרותיהם. 

גם הגלובליזציה מאפשרת שמירה על מחירים נמוכים כשהצרכן היפני קונה ממקורות מחוץ למדינה במדינות מתפתחות מהאזור במחירים נמוכים בהרבה, ובכך נשמרים המחירים במדינה נמוכים יחסית. 

צעדים ממשלתיים אף הם תרמו לאינפלציה הנמוכה. בחודשים האחרונים היו ירידות חדות במחירי השימוש בסלולרי עקב לחץ ממשלתי על ספקי השרותים הסלולרים. צעדים ממשלתיים נוספים הם סבסוד החינוך ומחירי תיירות הפנים.

גורם נוסף, בעייתי בהרבה, הוא התכווצות והזדקנות האוכלוסיה היפנית שפוגעת קשות בביקושים. יפנים מבוגרים חיים מקצבה או מחסכונות וכמעט לא צורכים. אין גם לחץ להעלאת משכורות ביפן, כך שאין עליה בביקוש גם בשכבות גיל אחרות. הזקנות והתכווצות האוכלוסיה פוגעת אף בשוק הדיור, בו לא עלו המחירים כבר שנים ארוכות. 

גם פה בדומה לשוויץ אם כן ניתן למנות את מודעות הצרכנים הגבוהה יחד עם הצעדים הממשלתיים כגורמים החיוביים לאינפלציה הנמוכה, ומצד שני הזדקנות והתכווצות האוכלוסיה הם הגורמים השליליים. 

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    סקירה מעניינת. תפרסמו עוד חומרים כאלה. תודה! (ל"ת)
    אוקי דוקי 18/03/2022 12:48
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 3.
    וכאן צריך לקחת הלוואה כדי לקנות פירוק וירקות (ל"ת)
    סניר 18/03/2022 12:29
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    יש גם את גורם הדפסת הכסף
    8 18/03/2022 12:19
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שהפך למגיפה בארצות הברית.
    סגור
  • 1.
    שאפו
    ג'וש 18/03/2022 09:49
    הגב לתגובה זו
    3 0
    טקסט ענייני , מועיל ומשכיל.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות