ממשל ביידן מציג: חוסר אונים לנוכח האינפלציה המשתוללת

האינפלציה הגלומה ל-10 שנים שברה בשבוע החולף לראשונה מזה עשרות שנים את רמת ה-3%, והממשל בוחן שוב שחרור נפט ממאגרי החירום; ובזמן שהאינפלציה בסטרטוספירה המשקיעים בשוק האג"ח לא מוצאים על מה להישען
 | 
telegram
(3)

נראה שממשל ביידן חסר אונים מול המשך השתוללות האינפלציה, כשהוא בוחן שוב שחרור נפט ממאגרי החירום, פעולה שכבר בוצעה בשנה שעברה אך הובילה כזכור להשפעות מדודות וזמניות בלבד. האינפלציה הגלומה ל-10 שנים שברה בשבוע החולף לראשונה מזה עשרות שנים את רמת ה-3%, ונתמכת ע"י זינוק במחירי הסחורות, והנפט בראשן, לאחר שרוסיה הודיעה על אספקת נפט בחלק מהעסקאות תמורת רובלים, ועל ניתוק צפוי של צינור הנפט המרכזי שלה בים הכספי לצורך "תיקונים" של שישה חודשים.

אם זה לא מספיק אז החותים מתימן תקפו מתקני נפט בסעודיה והקצינו את הלחץ על המחיר. כך, הכלכלה העולמית עומדת לא רק מול מחירים גבוהים אלא גם בפני חוסר וודאות בדבר קיום חוזים. בנק ההשקעות רבובנק מסביר שהדרישה הרוסית לקבלת רובלים אומנם לא עומדת בחוזים עליהם חתמה, אבל גם הרג של אלפי בני אדם לא עומד בשום חוזה. אירופה מתקשה, כמו ארה"ב, להתנתק מהגז הרוסי, גרמניה הסבירה שהתנתקות כזאת תהיה מבחינתה התאבדות כלכלית. ארה"ב טוענת שתעזור לה להתנתק מהגז הרוסי, אבל פרשנים סקפטיים כיוון שהיא בקושי מצליחה לעזור לעצמה.

בינתיים נתונים על נסועה בעולם מראים שהמחיר הגבוה של הנפט לא פגע בביקוש של האמריקאים (אבל בהחלט עיצבן אותם), פגע מעט בביקוש באירופה, אבל זיעזע את הפעילות במדינות עניות כמו הודו וסין והקריס את הביקוש ברוסיה ואוקראינה. עזרה אמריקאית למחיר הנפט עשויה אולי להגיע באמצעות סבסוד למדינות אירופה, בקרת מחירים, ביטול מגבלות זיהום (בעיקר פצלים) או השלמה עם הממשל הקומוניסטי בוונצואלה ופיתוח מאגרי הנפט שלה. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

העלאת ריבית אחת בכל החלטה, שתיים?... גם שלוש יכול להיות מספר זוכה! - אי הוודאות בשוק האג"ח עצומה, המשקיעים לא מוצאים על מה להישען, כשהאינפלציה בסטרטוספירה. בשבוע האחרון נפתחה הדלת למתווה של העלאות ריבית כפולות בכל החלטה, זאת לאחר שיו"ר הפד, פאוול, אמר ביום שני שהפד יהיה מוכן במידת הצורך לבצע העלאות ריבית גדולות יותר בפגישות הקרובות. בעקבות ההתפתחויות גולדמן עדכנו את תחזית מתווה הריבית שלהם להעלאת ריבית כפולה בשתי ההחלטות הקרובות וסיטי עדכנו להעלאה כפולה בארבע ההחלטות הקרובות. התשואה לעשר שנים קפצה ל-2.5%, והחוזים מגלמים העלאה מצטברת של 200 נ"ב (2%) בשש הפגישות הבאות. ככל ששוק ההון יצלח את המדרגה החדשה עשויה להיפתח גם דלת למדרגה של שלוש העלאות בהחלטה.

ג'יימס בולארד, נשיא שלוחת הפד בסנט לואיס, אמר שהוא מסתכל על תבנית העלאות הריבית מ-1994, אז הפד התנסה כבר בהעלאה משולשת (של 75 נקודות) בהחלטה אחת. בראייה קדימה היסטורית השיא של עליית התשואות התרחש קרוב למועד העלאת הריבית האחרונה, כך שהוא נראה עוד לפנינו, מצד שני העלייה נעצרה מעט אחרי ששיפוע העקום הפך לשלילי, שגם הוא קרוב מאד. 

החשש מסטגפלציה (אינפלציה ומיתון) מתפוגג - למרות זעזועי מחירי הסחורות והידוק הריביות, הנתונים החדשים מלמדים כי כלכלת ארה"ב שוב דוהרת קדימה. מדד הפתעות המאקרו של סיטי זינק בחודש האחרון, כשהמפעלים מדווחים על התרחבות מהירה, שוק העבודה ממשיך להתהדק ותוצאות החברות חזקות מאד. לפי תחזיות האנליסטים בבלומברג רווחי החברות יצמחו ב-10% בשנה, כל שנה עד לפחות 2024 והתמ"ג יתרחב ב-2% כל רבעון בשישה רבעונים הקרובים. אפילו חברות הטכנולוגיה הלא רווחיות, אלה שהובילו את הירידות בוול-סטריט בחודשיים הראשונים של השנה, שינו כיוון ורשמו מהשפל עליות של כ-30%! אפילו באירופה החשש מסטגפלציה הולך ונעלם.

נשיאת הבנק המרכזי בגוש, כריסטין לגארד, אמרה בסוף השבוע כי "עד כה, הנתונים הנכנסים אינם מצביעים על סיכון מהותי לסטגפלציה", ומסבירה כי התפוקה של גוש האירו מתאוששת, חזרה לרמתה טרום המשבר, ונמשכת, וכן הנתונים משוק העבודה נותרו חזקים. גם מהאינפלציה לגארד לא מראה ממש מתרגשת, לטענתה הזינוק באינפלציה נובע מגורמים הקשורים למגיפה, וע"י שיבושים במחירי האנרגיה העולמיים שקשורים למלחמה, אירועים שהשפעתם בעיקר בטווח הקצר. 

הכותב הוא כלכלן ראשי, הפניקס-אקסלנס

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    אז מה כהנוביץ. הזחיחות שלךהתפוגגה?
    משקיע 28/03/2022 17:29
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כמה חפרת ולגלגת על הציפיות לאינפלציה. אתה כותב נחמד אבל אתה מסוכן בהשקעות
    סגור
  • 2.
    לקהל הרחב
    יובל 27/03/2022 11:40
    הגב לתגובה זו
    8 1
    ההבדל בנינו לבינם שהם לא מבלפים והכל נימצא בתוך המסלולים הנהוגים בכלכלה ומה אצלינו , חחח , הכל עולה מחירים שרותים אינפלציה מגורים ועוד אבל כל זה לא כלול בקביעת השערים , ובנק ישראל קובע חודש חודש כי הכל אפס , מדד אינפלציה מחירים ריבית ועוד כאילו אין קשר בין הדברים ואיך אמרו הגששים בזמנו , ישראבלופ
    סגור
  • 1.
    ממשל ביידן מציג: חוסר אונים נקודה (ל"ת)
    אלי 27/03/2022 11:11
    הגב לתגובה זו
    6 3
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות