פינק הזהיר מפני סוף הגלובליזציה, אך אחרים סבורים שזה כלל לא אפשרי
בשבוע שעבר כתב לארי פינק לבעלי המניות של בית ההשקעות הגדול בעולם בלאקרוק כי העולם מתקדם לקראת קץ הגלובליזציה כפי שאנו מכירים אותה, שכן מעתה מדינות וממשלות ינסו להימנע מלהסתמך על מדינות אחרות עד כמה שניתן.
פינק כתב למשקיעים שהוא מאמין בחשיבות הגלובליזציה שכן "גישה להון בינלאומי מאפשר לחברות לממן את הצמיחה ולמדינות להאיץ את הפיתוח הכלכלי וליותר אנשים לשפר את איכות חייהם", אבל למרות היתרונות הגדולים שמביאה בכנפיה הגלובליזציה היא נמצאת כעת בסכנה, לדבריו.
התהליך החל בתקופת הקורונה כשהחלו לצוץ הבעיות בשרשראות האספקה שגרמו לאינפלציה ולבעיות יצור בגלל מחסור ברכיבים שהגיעו מממדינות אחרות. הרתיעה מתלות במדינות אחרות קיבלה דחיפה עם המלחמה באוקראינה והסנקציות על רוסיה, כמו גם יציאה של מדינות וחברות פרטיות מהמדינה ששיבשה את שוקי הייצוא הבנלאומיים. ייתכן שניתן להקדים את תחילת התהליך עוד לכוהנתו של נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ ולמלחמת הסחר שפתח עם סין בעיקר אך גם לחיכוכים מול אירופה ביחס למוצרים מסוימים, שהביאו להגבלות על ייבוא, העלאת מכסים וניסיון לעודד ייצור מקומי אמריקאי.
בתגובה לדברי פינק אמר כריס רופקי, כלכלן ראשי ב-FWDBONDS כי התהליך הזה לא ממש אפשרי: "יש דיבור על כך שמדינות יחזור לאחור לייצור מקומי, ושתקופת הגלובליזציה ושרשראות אספקה ארוכות מעבר לים הגיעה לקיצה. אבל המודל הכלכלי מציב מכשול גדול בפני זה בארצות הברית, כיון אף אחד לא רוצה לעבוד במפעלים כדי לייצר את הסחורות על אדמת אמריקה". הדברים נאמרו על רקע הפרסום בשבוע שעבר על ירידה בדרישות העבודה למספר הנמוך ביותר מאז שנת 1968.
לדבריו מצטרף אד קהון, אסטרטג השקעות מפירמת QMA שמדבר על התחרות שתגרום לחברות לחזור לגלובליזציה, שכן מה יקרה אם המתחרה שלך יתחיל לעבוד עם אנשים ממדינות אחרות? "האם תחזור למודל הישן (כלומר של ייצור עצמי)? זוהי לא נקודת מבט תחרותית" אמר. כוחות התחרות קרוב לוודאי ישמרו "לכל הפחות על רמת מסויימת של גלובליזציה" למרות ההתפתחויות האחרונות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה