פוטין ינסה לנקום באירופאים ועל הדרך לשקם את הרובל; ספק אם יצליח
מוקדם יותר היום הודיע נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כי חתם על צו הקובע כי החל מחודש אפריל קונים זרים יחויבו לשלם עבור גז רוסי ברובלים. זאת, כחלק מהתגובה הרוסית לסנקציות הקשות שהוטלו על המדינה, בעיקר מצד ארה"ב ומדינות אירופה, אשר חלקן תלויות בגז הרוסי. אך גם כחלק ממהלך נרחב יותר, שנועד לאושש את הכלכלה הרוסית שניצבת בפני אחד המשברים הגדולים ביותר שידעה.
בהצהרה שנשא לאומה הרוסית אמר פוטין, כי "כדי לרכוש גז טבעי רוסי, עליהם (הרוכשים הזרים) לפתוח חשבונות בבנקים רוסיים. מהחשבונות הללו ישולמו תשלומים עבור גז שנמסר החל ממחר. אם לא יתבצעו תשלומים, אנו רואים בכך ברירת מחדל של הקונים, עם כל ההשלכות הנובעות מכך. אף אחד לא מוכר לנו שום דבר בחינם, וגם אנחנו לא מתכוונים לעשות צדקה".
מנגד, חברות ומדינות רבות במערב דחו את הדרישה של פוטין והודיעו כי לא ירכשו גז רוסי באמצעות רובלים. שר הכלכלה של צרפת, אמר תגובה לדברים כי מדינתו וגרמניה מתכוננות לתרחיש אפשרי לפיו זרימת הגז הרוסי תיעצר - דבר שיכניס את אירופה למשבר אנרגיה מלא. קאנצלר גרמניה אולף שולץ אמר כי מדינתו ערוכה לכל התרחישים, כולל הפסקת זרימת הגז הרוסי לאירופה. זאת, לאחר שאתמול הפעילה המדינה נוהל חירום לפיקוח על יבוא גז ויכולת אחסון, ודחקה בצרכנים וביצרנים להפחית את הצריכה לקראת האפשרות שהזרמת הגז הרוסי תופסק.
על פי רשת בלומברג, במטרה להתמודד עם הפגיעה בביקושים כתוצאה מהמהלך הציעה רוסיה להודו הנחות גבוהות על מכירה ישירה של נפט. יבואנית הנפט השניה בגודלה אסיה היא בין קומץ מדינות שהכפילו את כמות הנפט הגולמי הרוסי, בניגוד ללחץ ולסנקציות הבינלאומיות. בזמן שחביות רוסיות זרמו לאסיה בהיקפים גדולים יותר, בהובלת הודו וסין, בזמן שהקונים ברחבי אירופה וארה"ב נמנעו מכך בעקבות הפלישה לאוקראינה.
לפי המקורות שצוטטו בדיווח, רוסיה הציעה להודים הנחות של עד 35 דולר לחבית על המחירים לפני המלחמה כדי לפתות את הודו להקדים ולרכוש ממנה חביות במחיר מוזל. בנוסף, הציעה רוסה גם תשלומים הנקובים ברופי-רובל באמצעות המערכת להעברת הודעות פיננסיות הרוסית (SPFS), מה שעשוי להפוך את המסחר לאטרקטיבי יותר עבור הודו, נכתב.
מנוף לחץ אבל גם חבל הצלה לרובל
רוסיה מספקת כשליש מהגז של אירופה, כך שהאנרגיה היא המנוף המשמעותי ביותר שעומד לרשותו של פוטין, בניסיונו לפגוע בסנקציות המערביות הגורפות על פלישתו לאוקראינה. המהלך גם נועד לסייע למטבע הרוסי, שירד לשפל היסטורי לאחר הפלישה ב-24 בפברואר, אך מאז התאושש וחזר לרמות בהן נסחר בטרם הפלישה.
מטח הסנקציות שהטיל המערב בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה הפיל את הרובל. הסנקציות מצאו את פוטין ורוסיה לא מוכנים, לאחר שצברו רזרבות מט"ח משמעותיות לאורך השנים, מהן נותקו במהרה על ידי המערב. בתגובה, הבנק המרכזי של רוסיה נקט בשבועות האחרונים שורה של צעדים דרמטיים להתערבות בשוק, תוך יישום מדיניות למנוע ממשקיעים וחברות למכור את המטבע וצעדים נוספים המאלצים אותם לקנות אותו. בין הצעדים, הכפיל הבנק המרכזי את הריבית ל-20%, במטרה לעודד את החוסכים הרוסים לשמור את כספם במטבע מקומי. כמו כן הוא כפה על יצואנים להחליף 80% מהכנסותיהם במטבע חוץ ברובל, ואסר על ברוקרים רוסים למכור ניירות ערך שבידי זרים.
כך, הצליחה מוסקבה, עוד בטרם המהלך לייצר באופן מלאכותי ביקושים לרובל. אלא שהבעיה המרכזית העומדת עתה בפני קובעי המדיניות היא שמדובר כאמור בביקושים מלאכותיים בלבד, ובתרחיש בו ההגבלות יוסרו, בסבירות גבוהה גם הביקוש לרובל ירד, ובהתאם ערכו ירד. זאת, לנוכח העובדה שעל פי חלק מההערכות האינפלציה במדינה צפויה לרשום במהלך השנה שיא מאז 1999. כל זאת, בזמן שהכלכלה תבצע את ההתכווצות המשמעותית ביותר שלה מאז 2009, כך על פי נתונים מסקר שמפרסמת סוכנות הידיעות רויטרס.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.שלוויתן יפרסם את החוזה שלו לטורקיה ואירופהאנונימי 01/04/2022 14:23הגב לתגובה זו0 0יהיה שמח.אני ממשיך לאסוף כל פעם שיש ירידות במניות לוויתן אני לוקח עוד מנה...וחכו למקדח של שברון לנפט מתחת אז בכלל יהיה פה שיגעוןסגור
-
4.פוטין יורה לעצמו ברגל וגורם לרוסיה נזק בלתי הפיךיריב 01/04/2022 11:47הגב לתגובה זו1 1האירופים לא יחזרו לעולם להסתמך על גז ונפט מרוסיה. יהיה קצת לא נח, אבל הם יסתדרו מהר מאד בלי הגז הרוסי ולא יחזרו להסתמך עליו לעולם. גם כיום, בלי 500-600 מיליון יורו ליום רוסיה שוקעת מהר. מישהו צריך לממן את הצבא הגוסס באוקראינה ולהאכיל את תושבי רוסיה לפני שיצאו לרחובות. האמריקאים לא לחצו עד עכשיו על הודו העניה להתנתק מרוסיה והם אולי לא יעשו זאת. אבל ייצוא נפט להודו בהנחות ענק ובכמויות מוגבלות (אין צינור בין המדינות וזה רק במיכליות ובאחוזים בודדים מהצריכה ההודית, היה 2% עכשיו קצת עולה) לא יצילו את כלכלת רוסיה. עכשיו גם ברור שסין לא תציל את רוסיה, לא בנשק ולא בייבוא. אם כבר, הסינים ישמחו להשתלט על כלכלת רוסיה ומשאבי הטבע שלה במחירי סוף עונה.סגור
-
3.המערב מסכן את ההגמוניה שלוא-ב 01/04/2022 08:37הגב לתגובה זו1 2המערב תלוי באופן מחלט באנרגיה ותבואות מרוסיה בייצור סיני ובהודו. המערב דוחף את רוסיה וסין לשלב כוחות ואם ימשיך לשגות הודו תצטרף. רוסיה +סין + הודו והמערב מחוק נופל שדוד לפינוקים ולעצלנות שלו. כדאי למנהיגי המערב להתעשת. אנחנו בישראל צריכים להיות עירניים. השייכות למערב מעניקה לנו בעיקר "כאפות" אירופאיות. גם האמריקאים אינם משענת איתנה. מזון להביא מרוסיה, לממן פיתוחים טכנולוגיים בכסף סיני ולדאוג לבטחון שלנו בעצמנו. נראה לי שזה המתווה אליו אנחנו צועדים.סגור
-
2.יצליח עוד איך המאזן המסחרי של רוסיה חיובישמוליק 31/03/2022 22:56הגב לתגובה זו3 4הם מייצאים הרבה יותר מהיבוא, ורוב היצוא זה גז, נםט וסחורות. אין איך לא להצליח פה במיוחד שסין תעזור להיפטר מהדולר ואירו.סגור
-
1.פוטין דווקא צודק במקרה הזהאלי 31/03/2022 22:41הגב לתגובה זו10 3"What is actually happening, what has already happened? We have supplied European consumers with our resources, in this case gas. They received it, paid us in euros, which they then froze themselves. In this regard, there is every reason to believe that we delivered part of the gas provided to Europe practically free of charge," he said. תקראו, האם מישהו מאיתנו היה עובד בחינם? לא. אז למה שהם יספקו משאבים בחינם? אפשר לשנוא אותו אבל פה 2000% צודק.סגור