מה הקשר בין הירידה בצמיחה העולמית לבין כיוון הבורסות?
ההודעה של ארגון הסחר העולמי היא משמעותית - הארגון הפחית את תחזית הצמיחה השנתית בעולם ל-2.5%, לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 4.7%. מדובר בצמיחה בסחר העולמי שהיא במתאם לצמיחה של המדינות עצמן. כלומר, ירידה בסחר העולמי משמעה ירידה בקצב הצמיחה בכלל בעולם.
בארגון מתריעים ומזהירים מפני השלכות של הפלישה הרוסית לאוקראינה, גם בהיבט מחירי הסחורות העולים ובמיוחד מחיר הנפט העולה שצפוי להשליך לרעה על הסחר וגם מכך שהלחימה תגביר את הלחצים הקיימים על שרשראות האספקה. להערכת כלכלני הארגון החשש הוא ממשבר מזון כתוצאה מקשיים בייצוא חיטה, תירס ודשנים.
הלחימה באוקראינה כבר גרמה לעלייה של עשרות אחוזים במחירי החיטה, השמנים ולייקור מוצרי בסיס בעשרות אחוזים. המקומות שנפגעים מכך בצורה הקשה ביותר הן המדינות העניות וכמובן שאוקראינה עצמה.
השאלה הגדולה היא האם לירידה בסחר העולמי ולמצב באוקראינה על השלכותיו יש השלכה על שוקי המניות. ככלל, מחירי המניות מבטאים את ההערכות השוק לגבי הרווחים והתזרימיים העתידיים של החברות. אם יש ירידה בצמיחה, ירידה ברווחים העתידיים אזי כמובן שהשוק אמור לתמחר את זה במחירי המניות. בשלב זה, קשה מאוד להעריך אם מדובר באירוע מתמשך שעלול לקחת את הכלכלה העולמית לשנים של האטה או אירוע נקודתי של ירידה בצמיחה כשלאחריו המצב יחזור להיות כפי שהיה - חזרה לקצב צמיחה של 4% ומעלה.
אם מדובר באירוע שיתגברו עליו בחודשים ואפילו תוך שנה-שנתיים, אזי יכול מאוד להיות שהשווקים יתייחסו אליו כמו לקורונה. כלומר, השלכתו קצרה יחסית והמניות שכאמור מתמחרים את העתיד, יתייחסו בעיקר לשנים שאחרי המשבר. אם מדובר על אירוע שישפיע במהלך מספר שנים, אז זה יהיה כואב לשוקי המניות. בינתיים, שוק המניות לא מתרגש מהלחימה באוקראינה. המדדים נמצאים במקומות גבוהים יותר מאז שהחלה הלחימה, ובכלל, הירידות החדות של החודשיים האחרונים, התחלפו בחודש טוב במיוחד בשווקים.
עם זאת, ירידה בסחר העולמי ובצמיחה, לצד האיום הגדול ביותר - עלייה בריבית וכן האינפלציה העולה, בהחלט משפיעים על השווקים. הריבית העולה הופכת את המניות לפחות אטרקטיביות ולצד ירידה בצמיחה ושקלול האינפלציה, עשויה לדרבן מעבר לנכסים חסרי סיכון על נכסי המניות. זה החשש הגדול של המשקיעים כשבינתיים, בעיקר על רקע הכסף הזול, המחירים מושפעים, אבל לא כדי נפילות משמעותיות בשווקים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.הביקוש לחקלאות ולאשלג צורך הכרחי לקיוםחקלאות 02/04/2022 16:12הגב לתגובה זו0 0כיל צריכה לעלות והרבה גם בגלל מחירי הסחורות והחרם על ביאלרוס. בישראל רק רואים ירידות כבר עשורסגור
-
1.לכתבעידן 02/04/2022 11:49הגב לתגובה זו0 0אין קשר בין הדברים ואם אתה לא מאמין לי תישאל את נגיש בנק ישראל ויסביר לךסגור