טוויטר רשת חברתית אפליקצייה פלאפון
צילום: Istock

המהפכה שמתכנן מאסק והחשש של חובבי סתימת פיות

מאסק לא קנה את טוויטר רק כדי להוסיף עוד חברה לאוסף אלא כי, לדבריו, היא חיונית לשמירת חופש הביטוי. זו בדיוק הסיבה שממשטרי השיח חוששים מהאפשרות שאנשים יוכלו להתבטא שוב בחופשיות ברשת החברתית
גיא טל | (11)

אלון מאסק מבהיר חזור והבהר שהוא בא לטוויטר כדי לשנות, שלא לאמר לנער את הרשת החברתית מכמה פגמים שדבקו בה לשיטתו.

טוויטר אולי לא מצליחה כל כך להרוויח כסף, אך היא הפכה בשנים האחרונות לרשת החברתית המשפיעה ביותר על השיח הציבורי. ככל שפייסבוק הופכת להיות פחות רלוונטית, ורשתות כמו אינסטגרם או טיק טוק מתמקדות יותר בבידור ובדור הצעיר, הרשת בה מתנהל השיח הציבורי, הפוליטי והתרבותי האמיתי היא הרשת עם הלוגו של הציפור הכחולה, או כפי שמאסק קרא לה: "כיכר השוק הדיגיטלית". 

מאסק הסתכל על הכיכר הזאת ולא אהב את מה שראה, כך לפחות לפי הציוצים שלו שכבר נתנו כיוון כללי לשינויים שהוא רוצה לעשות. הוא ראה בכיכר הזו צנזורה וחסימות סלקטיביות, כשנשיא ארצות הברית לשעבר, שמעל 70 מיליון אמריקאים הצביעו לו בבחירות האחרונות, נחסם באופן קבוע, בעוד נשיא אירן יכול להפיץ רעל אנטישמי ואנטי מערבי באופן חופשי.

"השקעתי בטוויטר" כתב מאסק במסמכים שהגיש ל-SEC לצורך הצעת הרכישה שלו, "ואני מאמין בפוטנציאל שלה להיות פלטפורמה לחופש הביטוי ברחבי העולם, ואני מאמין שחופש הביטוי הוא מרכיב הכרחי לדמוקרטיה מתפקדת". בהתבטאות אחרת הוא אמר כי טוויטר היא כיכר העיר הדיגיטלית היכן שנידונים נושאים חיוניים לעתיד האנושית, ולכן הכרחי לשמור שם על חופש הביטוי, שלא כמו המדיניות הנוכחית עם הצנזורה הסלקטיבית. 

ספקולציות שונות דיברו על כך שמאסק עתיד להחזיר לתחיה את החשבון המיתולוגי של טראמפ (כולל הקאפס לוק), אך הנשיא לשעבר הבהיר שאין לו שום כוונה לחזור לטוויטר, ושהוא יפעל מהרשת החברתית החדשה שהוא מייסד - Truth. בינתיים, DWACU, הספאק המיועד לאותה רשת חברתית, התרסק במסחר אמש ב-9% וממשיך במגמה השלילית המאפיין אותו לאחרונה לאור הקשיים בה נתקלת הרשת החברתית החדשה. 

המדיניות החד צדדית של טוויטר מצאה חן בעיני כמה חובבי מישטור השיח והנדסת תודעה מהצד הפרוגרסיבי. ג'ף גאבריס, פורפסור באוניברסיטת ניו יורק אמר שטוויטר נאבקה מזה זמן ארוך לבנות נוסחה שתאפשר למשתמשים להתבטא בחופשיות בעוד היא מגבילה את התוקפנות, דיסאינפורמציה ודיבור רעיל. מאסק, לדעתו, עלול לפגוע ב"הישג" הזה. כמה נוח לסמן כל דיבור של יריב פליטי, נציגה של כמעט חצי אומה, כ"רעיל" וכך לסתום לו את הפה. כנגד אותם "אדוני הארץ" סותמי פיות חסרי מודעות עצמית יוצא מאסק. 

איתן צוקרמן, מנהל יוזמה לתשתיות דיגיטליות ציבוריות באוניברסיטת מסצ'וסטס מצטער על כך שפלטפורמה כה חשובה נמצאת בידי "מיליארדי אינטרנט צעירים", כשהוא מציין גם את פייסבוק, אינסטגרם ווואטסאפ בהם שולט מארק צוקרברג (לא ברור עד איזה גיל יחשב מאסק בן ה-50 כצעיר בעיניו). "אני חושב שאנשים צריכים להרגיש מודאגים מאד מכך שהרעיון שלשני אנשים כאלה, שעשירים באופן בלתי נתפס ויש להם דעות ואמביציות מורכבות יש השפעה כה משמעותית על מה שאנו אומרים או לא אומרים ברשת ואיך הסביבה הזו פעולת".

קיראו עוד ב"גלובל"

גם פה הצביעות כמובן חוגגת. עד כה בעל מניות משפיע מאד בטוויטר היה בית המלוכה הסעודית, שפחות ידוע בערכים דמוקרטיים המושרשים בתרבות השלטונית שלו, והדבר פחות הפריע לצוקרמן. בנוסף, מיליונרים ששולטים בגופי תקשורת אינם דבר חדש בנוף הציבורי, כך לדוגמה רשת סי אן אן הייתה בבעלות המיליארדר טד טרנר. אז למה זה שהוא צעיר (?) או בא מהאינטרנט אמור ליצור בעיה מיוחדת. זו הרי בדיוק כוונת מאסק, שזהות הבעלים לא תשפיע על התוכן שיוצג במערכת. 

מאסק מעוניין בשינויים נוספים. הרשת החברתית מלאה בבוטים וסובלת גם ממשק בעייתי ולא מושך. הוא רוצה, על פי ציוציו, ליישם מנגנונים שיוודאו שהתוכן מגיע ממשתמשים אמיתיים ולא מבוטים, וכן להפוך את הממשק לידידותי ונוח יותר. הוא הצהיר גם שיהפוך את הקוד עליו בנויה הרשת לפתוח כך שתהיה שקיפות לגבי הדרך בו האלוגריתם מציג בפנינו את הציוצים שהוא מוצא לנכון. 

מאסק הצהיר בראיון קצת לאחר הגשת ההצעה כי אין לו עניין עסקי בטוויטר וכי "זו אינה דרך לעשות כסף". אך בכל זאת, קרוב לוודאי שהוא לא יתעצב על ליבו אם העסק יכניס סוף סוף קצת מזומן. מאסק, על פי ציוציו, חושב על שינוי המודל העסקי באופן שיתבסס יותר על מינויים מאשר על פרסומות, ובכך ינסה להפוך את הרשת לקצת יותר רווחית. 

אחרים מפקפקים בטהרת הכוונות של מאסק. הארי קראמר מבית הספר לניהול Kellogg אמר בהקשר הזה: "אתה לא מבזבז 50 מיליארד דולר על משהו שאתה לא חושב שהוא יהיה כלכלי. הוא בחור מבריק, אז אולי הוא ימצא דרך לעשות דברים שיתאימו לדרך בה הוא רוצה להפעיל את זה. אני לא חושב שמישהו עושה מהלך של צדקה בגובה 50 מיליארד דולר בגלל שהוא אוהב את חופש הביטוי". 

ייתכן שהדרך להפוך את החברה לרווחית יותר עובר דרך מודל המנויים. לאחר שרכש 9% מהחברה, וחשב להצטרף לצוות הניהול, מאסק צייץ על האפשרת לשפר את הגירסה בתשלום של טוויטר שעולה כיום 2.99 דולר לחודש עם תוספת של פיצ'רים מסוימים, דבר שייתכן שייצור הכנסות במקום מודל הפרסומות עליו מבוססת כיום טוויטר. "היכולת של תאגידים להכתיב מדיניות תלויה מאד כשטוויטר תלויה בפרסומות כדי לשרוד".

כך או כך, נראה שהתקופה הקרובה תהיה מעניינת מאד בהקשר של טוויטר. אם יש משהו שיש קונצנזוס לגביו זה שמאסק יודע לעשות כותרות ולעורר רעשים. בתוך כל הרעש שהוא עוד ייצור, טוויטר תעבור באופן כמעט וודאי מספר שינויים חשובים, החל מהרחבת חופש הביטוי ועד שינוי ממשק המשתמש והמודל העסקי, ומי יודע, אולי אפילו תתווסף סוף סוף היכולת לערוך ציוצים.

 

תגובות לכתבה(11):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    טארמפ :לשתות אקונומיקה נגד קורונה (ל"ת)
    חופש ביטוי לגבלס 26/04/2022 15:53
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    שרה 26/04/2022 15:10
    הגב לתגובה זו
    אמנם לא בטוח שתפרסמו אבל, אולי סוף כל סוף תהיה רשת שאפשר להביע דיעות שלא בעד השמאל, אולי אפשר יהיה לקרוא דעות יותר אמיתיות של דיעות שונות, אני בכל אופן שמחה בשביל מצביעי דמוקרטיה אמיתית ולא משבחת רק דיעות שמאל.........
  • 5.
    כל הכבוד למאסק נמאס לנו הפרוגרסיביות הבולשביקית רוצים ח (ל"ת)
    משה ראשל"צ 26/04/2022 14:54
    הגב לתגובה זו
  • מאסק גאון (ל"ת)
    1 בדור 26/04/2022 16:20
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    הפוך 26/04/2022 14:03
    הגב לתגובה זו
    שיח אלים ומניפולטיבי.
  • 3.
    ירושלמי 26/04/2022 13:50
    הגב לתגובה זו
    חופש ביטוי בלתי מוגבל זה חופש להסית, חופש לגזענות ולאנטישמיות ולתיאוריות קונספירציה אינסופיות, חופש להונאה ולראמאות ולאחיזת עינים, חופש להכפשה והשמצה ודיבה, חופש להפעלת לחצים חברתיים וחרמות שגורמים לצעירים להתאבד, חופש לשיימינג, להפצת מידע אישי ודיסקרטי ותמונות פרטיות מביכות
  • 8 26/04/2022 23:02
    הגב לתגובה זו
    בפועל, התקשורת הפכה לשחקן ולמעצב תודעה על פי אינטרסים ושיוך פוליטי.
  • 2.
    לרון 26/04/2022 13:47
    הגב לתגובה זו
    "נשיא העולם",סליחה נשיא ארה"ב,הכל התחיל באובמה שניצל את האינטרנט להיבחר,טראמפ ראה כי טוב.....וממשיך,מטרתו נשיאות ארה"ב ותו לא,מעבר לזה הכל אמצעים המשרתים מטרת על זו
  • 1.
    בקשב 26/04/2022 12:43
    הגב לתגובה זו
    לא סביר שאדם ישקיע 40 מיליארד דולר רק בשביל חופש הביטוי. חושש מהכוונות הנסתרות של מאסק. האם גם הוא רוצה כלי תקשורת לכופף אותו לאינטרסים שלו?
  • משה ראשל"צ 26/04/2022 15:00
    הגב לתגובה זו
    ואני נחסם בושה לטוויטר
  • שוקי 26/04/2022 12:55
    הגב לתגובה זו
    מה בעיה? נוני מוזס לא משפיע בעיתון שלו?