ביידן פוטין
צילום: סקיי ניוז

המלחמה הכלכלית מתחממת: הסיוע לאוקראינה והנפט הרוסי במרכז

נשיא ארה"ב פנה לקונגרס שיאשר תוכנית סיוע משמעותית בהיקף של 33 מיליארד דולר לטובת תמיכה באוקראינים ובמלחמתם כנגד הרוסים; מנגד, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אותת למערב כי אין בכוונתו לוותר, וביטל את אספקת הגז לפולין ובולגריה
איתן גרסטנפלד |

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ביקש היום מהקונגרס להקצות 33 מיליארד דולר, לטובת מימון סיוע הומניטרי וצבאי לאוקראינה עד חודש ספטמבר. חבילת הסיוע המאסיבית, לוותה בהצעה לתקן כמה חוקים פליליים ותיקים כדי להקל על ארה"ב למכור את הנכסים של האוליגרכים הרוסים כלפיהם ננקטו סנקציות.

הסכום אות מבקש הנשיא מבית הנבחרים כולל בתוכו סיוע ביטחוני וצבאי נוסף בהיקף של 20.4 מיליארד דולר לטובת אוקראינה, וכן כסף נוסף למימון מאמצי ארה"ב לחיזוק הביטחון האירופאי בשיתוף פעולה עם בעלות ברית נאט"ו. "זה לא זול. אבל ההתעלמות מהתוקפנות תהיה יקרה יותר אם נאפשר לזה לקרות. "או שאנחנו מגבים את העם האוקראיני בזמן שהוא מגן על ארצו, או שאנחנו עומדים בצד כשהרוסים ממשיכים בזוועות ובתוקפנות שלהם באוקראינה מדי יום", אמר ביידן.

הממשל אמר כי הדבר נועד לצייד את קייב ואת שותפי אירופה בארטילריה נוספת, כלי רכב משוריינים ויכולות נגד שריון ואנטי אוויר, להאיץ יכולות סייבר ומערכות הגנה אווירית מתקדמות, ולסייע בפינוי מוקשים ומטעני חבלה מאולתרים. חלק נוסף בתוכנית, הוא סכום של 8.5 מיליארד דולר, שיופנה לסייע בתמיכה בכלכלה האוקראינית. הסכום, יעזור לממן את ממשלת אוקראינה, לתמוך בשירותי מזון, אנרגיה ושירותי בריאות לעם האוקראיני, ולהתמודד עם "נרטיבים של דיסאינפורמציה" ותעמולה רוסיים. חלק ממנו נועד גם לתמוך בעסקים חקלאיים קטנים ובינוניים במהלך קציר הסתיו, ולרכישת גז טבעי.

רוב הסיוע הזר הוא דברים שכבר נרכשו, כמו נשק ומזון. זה יכול לבוא גם בצורה של מומחיות, עובדי סיוע או הלוואות. לעיתים רחוקות ניתנת תמיכה כלכלית ישירה. בהודעתו אמר ביידן כי הסיוע הישיר של ארה"ב לכלכלת אוקראינה "הולך לאפשר תשלום פנסיות ותמיכה חברתית לעם האוקראיני, כדי שיהיה להם משהו בכיס".

עוד 3 מיליארד דולר יסייעו במתן סיוע הומניטרי מסורתי יותר בצורת חיטה וסחורות אחרות לאנשים מחוץ לאוקראינה שנפגעו מהעלייה הדרמטית במחיר המזון שנגרמה כתוצאה מהחסימה של רוסיה על ספינות אוקראיניות שאחרת היו מייצאות מיליוני מדדים. טונות של תבואה ברחבי העולם. בקשת התקציב המשלימה צפויה לזכות בתמיכה רחבה בקרב הרפובליקנים והדמוקרטים, על אף שבכך היא מגדילה את ההוצאה האמריקאית באוקראינה ל-36 מיליארד דולר תוך 9 חודשים בלבד.

הרוסים מאימים בניתוק הגז בינתיים, באיחוד האירופי פועלים למצוא ספקים חלופיים לגז טבעי לאחר שחברת הנפט והגז הרוסית גזפרום עצרה את הזרמת הגז לשתי מדינות האיחוד האירופי, פולין ובולגריה, בתגובה לתמיכתן באוקראינה. מה שעורר חשש שגם בקרב מדינות אחרות, כש-40% מכלל הגז הטבעי של האיחוד מקורו ברוסיה.

פולין ובולגריה יכולות כנראה להסתדר בלי גז רוסי. אך הצעד נתפס בעיני האירופאים כניסיון לייצר מנוף לחץ על מדינות האיחוד. ברקע, ההבנה שאם רוסיה תעצור את משלוחי הגז למדינות אחרות באירופה או לכל היבשת, זה יגרום למחירי האנרגיה להרקיע שחקים מה שעשוי להוביל למיתון ולערער את התמיכה בסיוע לאוקראינה.

קיראו עוד ב"גלובל"

על כן, מדינות אירופה שוקלות כעת חרם מדורג על הנפט הרוסי, שאותו הן יכולות להחליף ממקורות אחרים בקלות רבה יותר מאשר גז רוסי. אך גם בתרחיש זה, האמברגו על הנפט הרוסי יעלה את המחירים העולמיים לכולם ויוסיף לאינפלציה באירופה, בארצות הברית ובמקומות אחרים.

בתגובה להאשמות מצד האיחוד, דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר כי מוסקבה אינה משתמשת באספקת הגז שלה כדי לסחוט את מדינות אירופה פולין ובולגריה, וכי רוסיה היא ספקית אנרגיה אמינה. הוא גם סירב לומר כמה מדינות הסכימו לעבור לתשלום עבור גז ברובל, דיווחה רויטרס.

בזמן שבאיחוד מנסים לצמצם את הנזקים ממהלך אפשרי שכזה, בחברת המחקר הפיננסי Gavekal סבורים, כי "ההשפעות הכלכליות יהיו קטסטרופליות. המהלך של רוסיה לעצור את זרימת הגז לפולין הגיע בעקבות החלטת ברלין - תחת לחץ פוליטי עז - לספק לאוקראינה נשק הגנה אווירית. האיום המרומז הוא שרוסיה תנתק את אספקת הגז של גרמניה אם ברלין תמשיך לשלוח נשק לאוקראינה". 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה