למה ירדה מניית MSCI והאם היא מעניינת, איך היא הפכה למובילה בדירוגי ESG ולמה שיטת מכפילי הרווח כבר פחות רלבנטית?
על תעשיית "ההשקעות האחראיות", על MSCI INC -0.11% MSCI INC 581.34 -0.11% סגירה:0 פתיחה:587.44 גבוה:587.44 נמוך:580.03 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: והשינוי בהערכת חברות: השימוש שעושים משקיעים במדדים החשבונאים הפופולריים להערכת שווי חברה הולך ופוחת. מדדי הערכה מהסוג של P/E (price-to-earnings, מחיר המניה ביחס לרווח למניה), B/P (price-to-book, מחיר המניה לערכה החשבונאי), PEG (price-to-earnings growth, מחיר המניה ביחס לקצב הצמיחה), תשואת הדיווידנד (dividend yield), ROCE ( Return on Capital Employed), תזרים מזומנים, יכולות פירעון ועוד, אלו שמבוססים על עובדות העבר, פחות מעניינים את משקיעי המאה ה-21 ואין הוכחה טובה מזו להערכות המטורפות שראינו בעשור האחרון.
זה לא שהמשקיעים לא מאמינים במדדים האלו ששיטות ההערכה החשבונאיות אינן נכונות יותר אלא שבעשורים האחרונים ובמיוחד מאז תחילת המיזוג בין כלכלת המיינסטרים ומהפכת הטכנולוגיה, בסביבות 2008-9, אימצו המשקיעים, במיוחד בני הדור הצעיר, מדדים אחרים, מבוססי הערכות לגבי העתיד (כמו הרהורי לב, חלומות או פלטפורמות AI שמעריכות התפתחויות כלכליות בעתיד) שהתפתחו כתוצאה מהמהפכה, במיוחד מהפכת האינפורמציה. המדדים "הישנים" עדיין חשובים, בטח בלימודי הכלכלה, החשבונאות ובמנהל העסקים באקדמיה אבל בעולם החלטות ההשקעה הריאלי, בוול סטריט, הם מתקשים להתמודד מול הפרמטרים החדשים להערכה.
והאמת היא שיש לא מעט הסברים להעברת הדגש בהערכת חברה מהשענות על נתוני עבר עובדתיים להערכות עתידיות. הראשונה כלכלית שהתבטאה ביצירת נישות תעשייתיות חדשות שצמחו במהירות ואפשרו לחברות שבתוכן, רובן ללא היסטוריה עסקית רצינית, להציג נתוני צמיחה ורווחיות מהירים מהמקובל שהערכה על סמך המדדים הישנים אינה רלוונטית. השנייה, חברתית. מהפכת האינפורמציה אפשרה הצטרפות מאות מיליוני משקיעים צעירים, חסרי ניסיון בהשקעה ושפלטפורמות ההערכה שלהם שונה לחלוטין מזו של דור המשקיעים של המאה ה-20 (הבייבי-בומרס).
השלישית, פסיכולוגית. קצב הצמיחה והרווחיות המהיר בעשור האחרון מחד והצריכה הגלובלית שהתפשטה במהירות מאידך יצרו "אשליית המשכיות" ותמכו למעשה בהעדפת ההערכה על בסיס העתיד לעומת ההישענות על נתוני העבר. הרביעית קשורה בשלישית ומדובר בתרומת תקשורת הרשת והרשתות החברתיות והחמישית שהמעבר נעשה בעידודה של וול סטריט וכאן הקשר לתעשיית ה ESG שצומחת במהירות.
ה-ESG (Environmental, Social, and Governance) הן השקעות שהערכתן קשורה בשיקולים חברתיים, סביבתיים וניהוליים ופחות בשיקוליי המדדים החשבונאים המקובלים, בהתאמתן/ביכולת ההסתגלות שלהן להתפתחויות שקשורות באקלים, במצב חברתי, ביכולות ניהול לא פחות משהן קשורות במדדים החשבונאים ובמקרים רבים יותר. השקעות אלו הופכות, בקצב הולך ומתגבר, לכלי משמעותי בקביעת הרכב תיקי השקעות ברחבי העולם. מדובר באסטרטגית השקעות שפותחה במתכוון ושגורמת למשקיע להעדיף, לצורך ההערכת מניות ואגחי"ם, מדדי הערכה שלא בהכרח משקפים מציאות כלכלית.
עולם ההשקעות המערבי-קפיטליסטי מנסה, כתוצאה מהתקדמות המהפכה, ההתפתחויות בנושא האקלים ויכולת ההתאמה של החברות לתנאים המשתנים לבצע חישוב מחדש של הדרכים להערכת החברות או "איך מחברים/מתאמים בין ביצועי החברות (הרווחיות) לחדשנות הטכנולוגית ולמצבו המתדרדר של כדור הארץ (משבר האקלים)" והשקעות ה ESG מתימרות לעשות זאת. הרעיון בנוי על ההנחה שהשקעה בחברות שעומדות בקריטריונים של ESG תהיה רווחית למשקיע אבל גם תעזור בשפור מצב כדור הארץ וכיוון שהטכנולוגיה עוזרת גם לפתרון בעיית האקלים וגם להתייעלות החברות זה יבטיח למשקיע גם את "המעורבות" הטכנולוגית.
וול סטריט (בנקאי ההשקעות והברוקרים) הבינה שדור המשקיעים של המאה -21 יאהב השקעות מסוג זה לא פחות משאהב את סלי ההשקעה ולכן התפתחה תעשיית ה ESG. בוול סטריט הבינו שהקמת תעשייה כזו בסביבה הנוכחית יהיה מצב של Win-win ומסתבר שצדקו, זה מצליח בגדול שהרי ההערכות הן שלמעלה מ 35 טריליון דולרים (כן, טריליון) כבר עברו במהלך 3 השנים האחרונות להשקעות מסוג זה, כשליש מכול כספי ההשקעה הגלובליים ואליבא בלומברג יגיעו ל 53 טריליון ב 2025.
זה מצליח לא רק בגלל העניין של המשקיעים בנושא אלא גם בשל ההצלחה ביצירת רייטינג (דירוג) בתחום. דירוג דומה לדירוג שמעניקות חברות הדירוג מהסוג של מודי או P&S, לחברות הציבוריות, AAA ומטה. את הדירוג פיתחה חברה אחת, Inc. MSCI (סימול:MSCI) וזה אומץ בהתלהבות ע"י החברות, מוכרי ההשקעות והמשקיעים. MSCI שולטת בלעדית כמעט על מתן דירוג ESG ומסתבר שמשקיעים שרוכשים סל ESG סומכים בעיקר על דירוג ה ESG של הסל או החברות שנכללות בו וזאת למרות שלרוב המשקיעים אין מושג איך החברה מגיעה לדירוג שחשיבותו להחלטת ההשקעה שלהם כול כך חשובה.
מי את MSCI? הספור מתחיל עם חברת ניהול הנכסים הפרטית הוותיקה Capital International שבשנות ה-60 התחילה לפרסם מדדי מניות ואגרות חוב שנסחרו מחוץ לארה"ב. בשנות ה-80 הבינו מנהלי בנק ההשקעות מורגן סטנלי שמשקיעי ארה"ב מוכנים להשקיע גם מחוץ לארה"ב (מה שקודם לכן כמעט ולא היה קיים) ורכשו מ-Capital את רישיון ההפעלה של המדדים והקימו את חטיבת Morgan Stanley Capital International (MSCI) indexes. הם היו הראשונים לפרסם מדדי הניקיי. ה-DAX, ה-FTSE ושאר הבורסות שמחוץ לארה"ב.
ב-2004 רכשה מורגן את חברת התכנה הייחודית דאז, Barra, Inc (אז בסימול:BARZ) שהובילה גלובלית בפתוח פלטפורמות ליצירת קריטריונים (בנצ'מרק) למדדים ולניתוח של ניהול סיכונים ומיזגה אותה לתוך חטיבת MSCI. מורגן הנפיקה את החטיבה בשתי הנפקות ציבוריות, ב-2007 וב-2010 וכיום החברה ציבורית ומפרסמת מידי יום 120,000 מדדים ביותר מ-70 מדינות ומאפשרת שימוש בפלטפורמות ניתוח הסיכונים.
האיש שאחראי לכל הסיפור, כולל הפתוח של מנגנוני הדירוג להשקעות ב-ESG, הוא הנרי פרננדז, מבכירי מורגן בעבר שיזם את הקמת MSCI כחטיבה במורגן. פרננדז, בעל עבר עשיר כנהל חטיבות שונות בענקית ההשקעות, עזב את מורגן בהנפקה ומשמש כיו"ר ומנכ"ל MSCI. יצא לנו להשתתף בעבר בסמינר שנתן האיש בניו יורק ולא פלא שנבחר, ב-2021, ע"י המגזין בארונס, כאחד מ-30 המנהלים הטובים בעולם.
החברה, שבעת ההנפקה הציגה מכירות של 900 מיליון ורווח נקי של 173.5 מיליון או 1.41 דולר למניה סיימה את 2021 עם הכנסות של 2.044 מיליארד, רווח נקי של 726 מיליון או 9.95 דולר למניה. הקונצנזוס צופה הכנסות של 2.34 ו-2.7 מיליארד ל 2022-3 ורווח למניה של 11.5 ו-13.3 דולר למניה בהתאמה. המניה, שבנובמבר האחרון הגיעה לשיא של 680 דולרים מכה בגדול את הנאסד"ק וה-S&P בחמש השנים האחרונות אבל מאז נובמבר נפלה ב-31%, לא חלילה בגלל משבר בעסקיה היא ממשיכה בהכאת הקונצנזוס אבל האנליסטים, בהובלת מורגן סטנלי, הורידו מאז תחילת השנה את מחירי היעד.
אבל הנכס החשוב של החברה הוא השליטה בדירוג ה-ESG, מהלך שפרננדז התחיל מיד לאחר הנפקת החברה. הוא הבין שיותר ויותר משקיעים, במיוחד דורות ה X,Y,Z (ילידי 1965-2000 שמחליפים כמשקיעים את דור הבייבי בומרס) לוקחים ברצינות את משבר האקלים וצדק סוציאלי, לא פחות מאשר את הקריטריונים החשבונאים וחיים את הטכנולוגיה ואלו יעדיפו להשקיע בחברות שתורמות לשיפור המצב אם יאמינו שדירוג ה ESG שלהן מבטא את איכות ההשקעה בנושאים הנ"ל. לכן, מאז ההנפקה התחיל לרכוש חברות תכנה שיכולות לעזור בהמשך הפתוח של פלטפורמות בניית וניהול מדדים ופלטפורמות ניהול סיכונים והתמקד בפתוח דירוג ESG (ESG rating).
פרננדז גם הבין שההצלחה למשוך משקיעים תלויה באמון שיהיה להם בהשקעה וכדי לייצר אמון חייבים ליצר דירוג אמין וממוקד ESG וכאשר וול סטריט זיהתה את נושא ה ESG MSCI הייתה שם. לפי בלומברג 60% מכול הכספים של "משקיעים קטנים" (הציבור) שעברו לסלי וקרנות ESG הופנו לכאלו שמדורגות באמצעות MSCI (יו"ר החברה פרננדז טוען שהרבה יותר). 40 סנט מכול דולר שמשלמות קרנות וסלים בעבור הרייטינג מגיע ל MSCI, הדירוג שמעניקה MSCI לחברה ציבורית הוא בעל חשיבות עליונה בתחום ההשקעות בה. אתר הבלומברג, תחת הכותרת, "המיראז' של ESG", מסביר כיצד הרייטינג נקבע ועד כמה גדולה חשיבותו למשקיעים ולחברות שמעוניינות להעלות הרייטינג.
מחקר שהוציא ביה"ס למנהל בהרווארד לאחרונה קובע שהעלייה הדרמטית בהצטרפות חברות לדירוג ה-ESG תימשך כי חשיבות הדירוג לחברות הולך וגדל ויישאר בעדיפות להנהלה,מהו הדירוג שלפיו מוערכות השקעות ESG? וול סטריט, בשלב הנוכחי, רואה בהשקעות ESG את "מנוע הרווחיות החדש של וול סטריט". תעשיית ניהול הנכסים רואה גם היא בהשקעות ה-ESG מנוף לגידול משמעותי בעסקיהם וכך גם חברות מובילות (מסתבר שהעלאת דירוג של ESG תורם משמעותית לחברה אפילו יותר מדירוג סוכנויות הדירוג). הוסיפו את העובדה שהמשקיעים מאמינים בדירוגי ה-ESG והרי לכם מצב של Win-win כאמור שמאפשר לייצר תעשייה שלמה שההמשכיות שלה תלויה למעשה בהמשך האמון ברייטינג שעדיין ניתן ללא שום רגולציה!!. חברת ניהול הנכסים הגדולה והיוקרתית ביותר בעולם, בלקרוק (סימול:BLK) למשל משתמשת ברייטינג של MSCI כתעודת הכשר לכול הקרנות והסלים למניות ואגרות החוב שהיא מנפיקה והיא לא היחידה כמובן, כול חברות ה-S&P מדורגות ESG (כמעט כולן ע"י MSCI).
אבל מי שבכול זאת רוצה לדעת כיצד MSCI מעניקה הדירוג מגלה מוזריות לא מעטות. קחו למשל את העלאת הדירוג לרשת מקדונלד כדוגמה: מקדונלד מייצרת יותר גז חממות מרוב המדינות בעולם, פולטת 54 מיליון טון לשנה (לאורך שרשרת האספקה שלה) וזה בעלייה מתמדת. בשנה שעברה העלתה MSCI את דירוג ה-ESG למקדונלדס כשהיא מציינת את "תרומתה לסביבה". מדוע? כי MSCI קבעה "ששינויי האקלים אינם מסכנים וגם לא עוזרים לשורה התחתונה של דו"ח הרווח והפסד של החברה" ולכן לא כללה פליטות פחמן בהערכה. כלומר הדירוג בדק אם בעיית האקלים פגעה במקדונלד ולא אם מקדונלד פוגעת באקלים.
תוכלו לקרוא הכול במאמר "המיראז' של ESG" שהבאנו. מוזרות כזו יכולה לעבור רק כאשר המשקיעים מאמינים בנושא, בשיטות הדירוג וכשאין רגולציה וזה המצב בתעשיית ה ESG וכיוון שוול סטריט חפצה ביוקרה של התעשייה הזו נראה לנו שהמוזרויות האלו לא יפריעו עד שחלילה יקרה משבר אמון בשיטת הדירוג. הסיכום הוא שמיליוני משקיעים שקנו סלי ETF קונים אותם בשל מעורבות החברות בפעילות ESG לבטח והאמון שלהם ברייטינג ש MSCI מספקת ולא בגלל המכפילים. השקעות ב-ETF ממוקדי ESG עלו מ-78 מיליארד גלובלית ב 2019 ל-391 מיליארד ב-2021 ובחודשיים הראשונים של 2022 הגיעו ל-378 מיליארד.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
17.שלמה, בעניין השבביםעידן 01/05/2022 11:51הגב לתגובה זו3 0מה ההבדל בין שני הסלים: בין הSOXX לבין הSOXQ. אני מודע לזה שזה מנוהל ע"י גופים שונים, ושבאחרון דמי הניהול יחסית משמעותית יותר זולים, כמו"כ האחרון די חדש, וביצועיו משום מה נחותים יותר בייחס לראשון, אם כי לא בפער מאוד משמעותי, אך אין כאן מספיק זמן לבחון באמת, כמו"כ האחרון פחות נסחר ב PRE MARKET ובAFTER. שניהם עוקבים אחר הPHLX SMICONDACTOR, ובכל זאת האלוקציה הפנימית בהחזקות שלהם שונה. מה השוני במדיניות וביעדים של כל אחד מהם? ממה נובעים ההבדלים שציינתי? והאם יש לך תובנה איזה סל מבניהם יותר מעניין\חכם וכו'. כמה שגוללתי, לא יצאה לי בהירות בעניין, אשמח להחכמתך מרובת הניסיון, תודה מראש.סגור
-
קבל תשובה אמיתית לא ממוכר גרעינים....זה נבלה וזו טריפה. (ל"ת)מריו אלכס אמסטרדאם 02/05/2022 15:29הגב לתגובה זו2 1סגור
-
צינת את כול ההבדלים מלבד תקופת הקיימות. ה SOXXשלמה גרינברג 02/05/2022 09:35הגב לתגובה זו4 0מתחילת המאה (ולכן גם העלויות זולות יותר כדי להתחרותסגור
-
שלמה, ציינתי גם את הבדל הקיימותעידן 03/05/2022 14:10הגב לתגובה זו1 0שהרי כתבתי: "כמו"כ האחרון די חדש". אך בכל זאת אני מעיז לשאול שוב: א. ממה נובעים ההבדלים הן בחלוקת הנכסים והן בתשואות (פועל יוצא)- אם שניהם לכאורה עוקבים אחר PHLX SMICONDACTOR. ב. האם יש לך תובנה איזה סל מבניהם יותר מעניין\חכם וכו'? תודה מראשסגור
-
ההשוואה אינה במקומה דווקא בשלשלמה גרינברג 04/05/2022 10:42הגב לתגובה זו5 0הבדלי הזמן. SOXX מושקע כולו בחברות מעגלים מודפסים ומעצבות כאשר SOXQ כולל גם חברות ייצור אבל זו אינה "הבעיה" בהשוואה ועדיף להשוות SOXX עם SMH. מי עדיף? זה עניין שכולו שלך, צריך לבדוק לעומק ולהחליט.סגור
- טען עוד
-
אם מתלבטיםלרון 11/05/2022 07:15הגב לתגובה זו0 0אז מפצלים את סכום ההשקעה ,לא פשוט?סגור
-
שלמה, תודה. החכמתני (ל"ת)עידן 06/05/2022 13:44הגב לתגובה זו1 0סגור
-
16.שלמהעידן 30/04/2022 22:15הגב לתגובה זו1 0בעניין השבבים - אני לא מצליח להבין מה בדיוק ההבדל בין הSOXX לבין הSOXQ. אני מודע לזה שזה מנוהל ע"י גופים שונים, ושבאחרון דמי הניהול יחסית משמעותית יותר זולים, כמו"כ האחרון די חדש, וביצועיו משום מה נחותים יותר בייחס לראשון, אם כי לא בפער מאוד משמעותי, אך אין כאן מספיק זמן לבחון באמת, כמו"כ האחרון פחות נסחר ב PRE MARKET ובAFTER. שניהם עוקבים אחר הPHLX SMICONDACTOR, ובכל זאת האלוקציה הפנימית בהחזקות שלהם שונה. מה השוני במדיניות וביעדים של כל אחד מהם? ממה נובעים ההבדלים שציינתי? והאם יש לך תובנה איזה סל מבניהם יותר מעניין\חכם וכו'. כמה שגוללתי, לא יצאה לי בהירות בעניין, אשמח להחכמתך מרובת הניסיון, תודה מראש.סגור
-
15.מה לגבי טלדוק שירדה מעל 70% מהשיא?האם שווה השקעה עכשיו? (ל"ת)שאלה לשלמה 30/04/2022 18:47הגב לתגובה זו1 0סגור
-
14.מעניין. (ל"ת)הקורא 30/04/2022 08:20הגב לתגובה זו3 0סגור
-
13.המשך: והנזילות הזו כבר מרימה ראש לאינפלציה.יוסי. 29/04/2022 14:06הגב לתגובה זו1 0ואם לא ירגיעו את האינפלציה - נקבל את המיתון. אז, כבר לא יעזור התרגיל הנוכחי(הצפת שווקים בכסף זול) - כי זה יהיה דלק לשרפה.סגור
-
12.שלמה לגבי תחום המיםרועה צאן 29/04/2022 13:58הגב לתגובה זו4 0הי שלמה, 1. אם היה עליך לבחור כיום בתעודת סל אחת בלבד בתחום המים באיזה תעודת סל היית בוחר? 2. האם לדעתך ויולה יכולה לשמש תחליף ראוי? תודה רבה!סגור
-
11.בשנתיים האחרונות הונפקויוסי. 29/04/2022 13:57הגב לתגובה זו1 0באמריקה יותר מ100חברות(ישירות או נכנסו דרך ספאק). תבדקו כמה מהם היום נסחרות במחיר ההנפקה. ניחוש שלי שרובם מופסדות עשרות %. ההבדל עדיין בין 2000 ו2008 לזמן הנוכחי זה ששווקים עדיין נזילים חזק. תבדקו האם מ100 חברות החלום מלבלבות יותר מ10.סגור
-
10.גם עד2000 אמרו שחברות החלום אי אפשר להעריך בכליםיוסי. 29/04/2022 13:49הגב לתגובה זו1 0ה"ישנים" גם עד2008 ה"משדרגים" שידרו גבוה ולמה הכל היה רקוב.סגור
-
9.הטרול לרון, לך תאכל מללפון ולישון. (ל"ת)טוביה 29/04/2022 11:37הגב לתגובה זו1 1סגור
-
ניתוחים לא פחות ממדהימים? ניתוחים של מי ועל מה?--ללארון 29/04/2022 12:44הגב לתגובה זו1 0אם התכוונת לשלמה שאתה משועבד אליו..אזי הוא איש סביר ולא רע..לעיתים טוב........... אינך יכול להיות לפעמים צמוד לרקטומו עם לשונך ולעיתים להכות בו עם סיבה מוצדקת או שלא...(שלמה שלא תעז לא לפרסם) הבע כבר סופית את דעתך כי מעולם לא בהנתי מה היא וגם ספר על גילך והשכלתך שלדעתי שטוחה מאד..סגור
-
"טוביה החולב"?לרון 29/04/2022 12:13הגב לתגובה זו1 0???!!!?סגור
-
8.שלמה לדעתך יהיה תחליף לשבבים בעשור הקרובטלי 29/04/2022 11:36הגב לתגובה זו1 1שלמה, קראתי, לא זוכרת היכן, שיהיה תחליף לשבבים. כיוון שאני משקיעה פאסיבית ב3 etf אחד מהם הוא שבבים שירד 27% לאחרונה.האם יש מה לחשוש מעתיד השבבים ?תודהסגור
-
"קראתי, לא זוכרת היכן, שיהיה תחליף לשבבים"שלמה גרינברג 30/04/2022 10:02הגב לתגובה זו6 0חבל שאינך זוכרת כי הייתי רוצה לדעת מה התחליףסגור
-
לדעתו של שלמה ..הוא לא יכול להיות תחליף לשבבים בעשורלטלי 29/04/2022 14:39הגב לתגובה זו0 1הקרוב..סגור
-
שלמה, גם אני מצטרף לשאלה גם מבחינת התחליף בעת, וגם לגביאבי טננבוים 29/04/2022 12:10הגב לתגובה זו1 0מה באמת הסיבה שהסקטור ירד כ"כ לאחרונה?סגור
-
שלמה, ועוד בעניין השבבים - אני לא מצליח להבין מה בדיוקעידן 29/04/2022 17:18הגב לתגובה זו1 0ההבדל בין הSOXX לבין הSOXQ. אני מודע לזה שזה מנוהל ע"י גופים שונים, ושבאחרון דמי הניהול יחסית משמעותית יותר זולים, כמו"כ האחרון די חדש, וביצועיו משום מה נחותים יותר בייחס לראשון, אם כי לא בפער מאוד משמעותי, אך אין כאן מספיק זמן לבחון באמת, כמו"כ האחרון פחות נסחר ב PRE MARKET ובAFTER. שניהם עוקבים אחר הPHLX SMICONDACTOR, ובכל זאת האלוקציה הפנימית בהחזקות שלהם שונה. מה השוני במדיניות וביעדים של כל אחד מהם? ממה נובעים ההבדלים שציינתי? והאם יש לך תובנה איזה סל מבניהם יותר מעניין\חכם וכו'. כמה שגוללתי, לא יצאה לי בהירות בעניין, אשמח להחכמתך מרובת הניסיון, תודה מראש.סגור
-
7.מעניין מאוד. תודה רבה (ל"ת).עמית 29/04/2022 11:34הגב לתגובה זו7 0סגור
-
6.יש יתרונות וחסרונות גם לשיטה השמרנית וגם לשיטה הספקולריאלי 29/04/2022 10:23הגב לתגובה זו1 0וכל אחד צריך להשקיע לפי יכולות הכלת ההפסד שלו.סגור
-
5.ולא נשכחלרון 29/04/2022 08:51הגב לתגובה זו1 0את השקעותיה ה"אחראיות" של ה"מלכה" קאת'י ווד,ה"תורמת" הגדולה להדרדרות בהתאם לצפיותי לא אחתסגור
-
4.ועוד אחרוןלרון 29/04/2022 08:48הגב לתגובה זו1 1חכמת הESG נחמדה ,אולם באה קורונה קטנה או סלמונלה אחותה ו"מי שישן עם כלבים......."סגור
-
3.ועוד אגב אחדלרון 29/04/2022 08:47הגב לתגובה זו2 1כשהענקיות מתכווצות כל העולם יודע על כך,אך כשמעמד הביניים הופך עני,כמעט ולא יודעים על כך כי זה הרי לא מעניין....סגור
-
אותי זה מעניין..אותך לא?? האא??אני גם תומך בענייםללרון 29/04/2022 14:41הגב לתגובה זו1 1ומסכנים.סגור
-
2.ועוד אגב אחדלרון 29/04/2022 08:46הגב לתגובה זו1 1כשהענקיות מתכווצות כל העולם יודע על כך,אך כשמעמד הביניים הופך עני,כמעט ולא יודעים על כך כי זה הרי לא מעניין....סגור
-
1.ניתוחים לא פחותלרון 29/04/2022 08:42הגב לתגובה זו2 1מ מ ד ה י מ י ם,ותודה על כך,אולם המציאות הכלכלית פחות מסובכת והיא בינארית,יש כסף או אין כסף,וכעת נכנסנו לעידן ה"אין" ויינטש גם ה"יש" בכל היבט אפשריסגור