פאואל אמר שלא יעלה את הריבית ב-0.75%, אבל אולי לא תהיה לו ברירה

ככל הנראה לפני שנה פאואל לא היה מאמין שיעלה את הריבית ב-0.5%, לכן, אחד החששות הגדולים של המשקיעים הוא שהמשך לחצי האינפלציה המסתמנים יחייבו אותו להיות יותר אגרסיבי ממה שהוא רוצה
 | 

אחר מרגעי המניה בתקופת המניה דפרסיה שעובר על השוק היה הודעתו של נשיא הפדרל רזרב ג'רום פאוול כי העלאת ריבית של 0.75% לא נמצאת על הפרק. השוק הגיב באותו יום בעליות חדות, רק כדי להתרסק בשלושת ימי המסחר הבאים ב-10%, כשהמשקיעים הפנימו שהולכות להיות כמה העלאות ריבית של 0.5%, ושבעצם שום דבר טוב לא התחדש וכל העננים השחורים עדיין נמצאים בשמי שווקי המניות. 

כמה העלאות ריבית של 0.5% ואחרות של 0.25% בהמשך הדרך מפחידות מספיק, אך ייתכן גם שהשוק מבין שההבטחה הזו של פאוול עלולה להתגלות כצ'ק ללא כיסוי כיון שהיא תלויה גם בגורמים שלא תמיד נמצאים בשליטתו של האיש, שרק לפני כמה חודשים הגדיר את האינפלציה כ"זמנית". 

איזה גורמים יקח הפד בחשבון בהחלטות הקרובות וממה הוא יתעלם? 
בעבר היה נראה שהפד נבהל מירידות בשווקים וממהר להגיב בדרך כלשהי של הרחבה מוניטרית כל פעם שהשווקים איימו להיכנס לשוק דובי. אך כעת נראה שהפד הפך להיות אדיש לחלוטין לירידות ולא מראה שום כוונה להתערב לטובת השוק. האינפלציה ושוק העבודה. אלו שני המושגים שחוזרים על עצמם במסיבות העיתונאים של יו"ר הפד לאחר הכרזות החלטות הריבית של וועדת הנגידים, ונראה שהשוק לא נמצא כלל לנגד עיניו. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אז הירידות, ככל הנראה, לא יהיו גורם לכאן או לכאן בהחלטות הפד בישיבות הקרובות. התעסוקה והכלכלה הריאלית הן כן גורמים בעלי חשיבות, אך נראה שהן מחזיקות מעמד יפות ואפילו מפגינות עוצמה מסוימת. הגורם היחידי שנראה כרגע על השולחן בנוגע להחלטות הבאות היא האינפלציה. לאחרונה מתרבות ההערכות על כך שהאינפלציה עברה את השיא ומכאן תתחיל לרדת. התהליך הזה צריך להיות מלווה בהעלאות הריבית של הפד והציפיה לפעולה כזו שיתמכו במגמה, ולמעשה כבר אמורות לפעול על האינפלציה. אך מה אם קצב הירידה לא מספיק מהיר? מה אם ניכנס ל"ספירלת שכר" (דרישה להעלאת שכר בעקבות עליית המחירים, שבתורה גורמת לעליית מחירים ושוב דרישות העלאת שכר וחוזר חלילה) או ברבור שחור אחר? בעולם של מלחמה באירופה וסגר בסין, כבר אין תרחיש בלתי אפשרי. 

קריאת נתון האינפלציה האחרון הראה עליה שנתית של 8.3%. נמוך יותר בשתי עשיריות אחוז מהחודש הקודם. האם זו תחילת מגמת ירידת האינפלציה לה כולם מחכים? לא כל כך מהר. ראשית, הוא היה מעל הציפיות ל-8.1%, וגרוע מכך, מדד הליבה הפתיע לרעה. השינויים עדיין מינוריים מדי כדי לקבוע מגמה על סמך הנתון הזה. 

כלכלני בנק אוף אמריקה הצביעו על כך שגורם מרכזי בעלית מדד הליבה היה זינוק חודשי של 18% במחירי הטיסות שברובו לא משקף לחץ אינפלציוני קבוע. ייתכן אם כן שכבר בחודש הקרוב נראה הקלה. מצד שני אולי יהיה "מחירי הטיסות" אחר, איזה ברבור שחור אחר שיקפיץ את האינפלציה בחודש שאחריו, אולי השכר, אולי מחירי הרכב וכדו', ובחודש שלאחר מכן יצוץ גורם אחר וכו' האווירה הכללית היא של העלאת מחירים, ולכן כל פעם יכולה להיות הפתעה בסקטור אחר. מלבד הפתעות לא רצויות כאלה, נשארים עימנו גם הגורמים האחרים הכלליים יותר שגורמים לאינפלציה, ונראה שהם לא הולכים לשום מקום בזמן הקרוב: הסגרים בסין, שיבושי שרשראות האספקה, המלחמה באוקראינה, המחסור בעובדים ולחצי העלאות השכר. כל אלו לא נעלמו וימשיכו להשפיע על המחירים, ויתכן שאת רוב ההשפעה שלהם עדיין לא ראינו. 

לכן, פאוול אמנם רוצה להסתפק בשתי העלאות ריבית של חצי אחוז בשתי הישיבות הקרובות, אך לא תמיד מקבלים מה שרוצים. פאוול לפחות גילה קצת גמישות מחשבתית ויכולת לשנות מדיניות, קצת באיחור אמנם, אולי מחוסר ברירה, אבל הוא הבין בסוף שהאינפלציה לא זמנית ומחייבת נקיטת צעדים, ואפילו צעדים קשים. במידה והאינפלציה תמשיך להיות מעל 7.5% או אפילו 8%, יתכן שהוא יצטרך שוב לשנות גישה ולהיות אפילו אגריסיבי יותר ממה שהיה עד כה. 

נראה שהחלטות הפד הם הדבר המרכזי שפועל על השווקים בימים אלו. חברות שמפרסמות דוחות לא רעים, או לכל הפחות לא ממש גרועים, נחתכות בעשרות אחוזים. אם אתה סמנכ"ל כספים של חברה שנסחרת בארצות הברית, לאף אחד כמעט לא אכפת מה הביצועים שהצגת ברבעון האחרון (אלא אם כן אתה מאכזב ואז מגיעים עם סכינים שלופות), אלא רק מה תעשה ברבעון הבא, וזה בעצם לא לגמרי תלוי בך. בחלק מהמקרים לפחות לפאוול יש הרבה יותר השפעה על זה. לכן כל העיניים ימשיכו להיות נעוצות בפאוול, בנחישות שלו במאבק באינפלציה ובגמישות המחשבתית שיציג.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    לא נתן לרסן אינפלציה של 8.5% עם ריבית שלילית
    לילי 16/05/2022 08:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש מצב שנראה ריבית ריאלית כלומר ריבית מעל האינפלציה . כמובן שהממשלה יכולה לקצץ בתקציב . כמובן שאפשר גם להגדיל את ההיצע ע"י עידוד היצור . כלומר הפניית תקציבים מצריכה לצמיחה . בשיטה זו ידרשו כמה שנים עד שההיצע ידביק את הביקוש .
    סגור
  • 8.
    התייחסות במצב "נורמלי"
    לרון 16/05/2022 08:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לריבית זה פשוט יחסית,הבעיה האמיתית היא הסטגפלציה שיתכן ואנחנו כבר בתוכה
    סגור
  • 7.
    נגררת אחרי ארה"ב רק בירידות (ל"ת)
    תל אביב 16/05/2022 07:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    השוראיזים ניכנע נעלמו בקרוב (ל"ת)
    מוטי 16/05/2022 03:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    פאוול שקרן מעונב, אמר גם שהאינפלציה היא עניין זמני
    אז אמר 16/05/2022 02:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האיש משקר ללא הרף, האינפלציה עולה ותעלה עוד ולא תהיה לשקרן ברירה אלא להעלות את הריבית לפחות לרמה של 3-4% וקרוב לוודאי שיותר !!!
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    השווקים סיימו דרכם (ל"ת)
    שגית 16/05/2022 01:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    יש חוזים ירוקים (ל"ת)
    יוסי 16/05/2022 01:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    הכלכלנים הרוסים של פוטין יותר חכמים מכווווולם,כל העולם מטיל סנקציות ומעקל יאכטות בכמה מיליארדים והוא כנגד ממשיך במלחמה ורק מדבר ומפיל את העולם ה"מערבי" בטריליארדים. (ל"ת)
    יוסף 15/05/2022 19:58
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • ליוסף(סטלין?)
    לרון 16/05/2022 08:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לי זה נראה יותר כ "כריתת הענף עליו אתה ,כלומר "הכלכלנים לדבריך" יושב/ים"
    סגור
  • 1.
    ממליץ לך בחום להרגע! (ל"ת)
    משקיע. 15/05/2022 19:41
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות