אז מה יקרה עם האינפלציה והצריכה? וולמארט כמשל

כשהמחירים עולים, כוח הקנייה של הצרכנים מצטמצם. יחד עם זאת, רכישות נבונות וחיסכון בקנייה עשויים לסייע לצרכנים להחזיק מעמד עוד כמה חודשים. האם זה מספיק? ומה יהיה בהמשך?
 | 
telegram
(3)

ממשלות שונות בעולם, יחד עם הבנקים המרכזיים, הגיבו למגפת הקורונה ב-2020 באמצעות מדיניות פיסקלית ומוניטרית חסרת תקדים, שנועדה להמריץ את השווקים. הבנקים המרכזיים הזרימו עודפי כסף ואשראי, שעזרו לחזק את הכלכלה הנאבקת. עם זאת, עודפי המזומנים והאשראי גם יצרו בסופו של דבר תופעות לוואי שרק כעת השווקים נערכים להתמודדות איתם. עם תופעות הלוואי הללו ניתן למנות אינפלציה גואה ועליות בשכר, ומנגד מחסור במוצרים בשוק.

תופעות הלוואי הללו החלו לבוא לידי ביטוי כבר בסוף 2021, והן נמשכות אל תוך 2022. הדו"חות הרבעוניים האחרונים, שפורסמו, מצביעים על כך שיותר ויותר חברות מתחילות להרגיש את התוצאות של תופעות הלוואי. בדרך כלל, ההשפעה על התוצאות הכספיות היתה הקטנת הרווחים, למרות העלייה במכירות. מה שמטא עלייה בעלויות המוצרים והשירותים של החברות וחוסר יכולת לגלגל את העלייה לצרכנים. 

המאמצים להחזיר את הכלכלה למסלול יציב פוגעים בצרכנים, שהם הכוח המניע של הכלכלה האמריקאית. מחירים גבוהים יותר של כלל המוצרים, החל ממוצרי יסוד, עבור דרך כרטיסי טיסה וכלה במחירי ממכוניות ומהלבשה, גורמים למשקיעים רבים להיות מודאגים מהתוצאות האפשריות -  שאחת מהן היא מיתון. בהקשר זה, התוצאות הרבעוניות האחרונות של הקמעונאית הגדולה בעולם, וולמארט, עשויות לספק כמה תובנות לגבי ההתפתחות והשינויים בהתנהגות של הצרכנים.         
                  
המחירים עולים מהר יותר מההכנסה
בדו"חות הרבעוניים האחרונים שלה, דיווחה וולמארט על מכירות נטו של 141.6 מיליארד דולר. מדובר בעלייה של 2.4% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. חשוב לזכור כי ברבעון הראשון של 2021, עמדו לרשות צרכנים רבים מזומנים נוספים, לאחר מספר סבבים של תמריצים כספיים ואחרים, כולל זיכויי מס. השנה, במקום תמריצים וזיכויי מס, הצרכנים נפגעו ממחירים גבוהים יותר של רבים מהמוצרים שרכשו. על פי הלשכה לסטטיסטיקה בארצות הברית, מדד המחירים לצרכן זינק באפריל ב-8.3% במונחים שנתיים. במילים אחרות - הצרכנים שילמו בערך 8% יותר כדי להשיג את אותה סחורה שהם קנו באפריל 2021. לרוב, כשהמחירים עולים הביקוש יורד. אבל זה סותר את הגידול במכירות של וולמארט.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מנכ"ל וולמארט, דאג מקמילון, הסביר כיצד הלקוחות מגיבים לעליית המחירים. לדבריו, האינפלציה מעלה את כמות הרכישות ומספר העסקאות בחנויות וולמארט עלה מעט לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. אמנם המחיר של סל הקניות הכולל עלה, אבל מנגד כמות המוצרים בכל קנייה ירדה מעט. התנהגות חסכונית של לקוחות היא חשובה במיוחד כרגע. המשמעות של קניות גדולות לעיתים רחוקות יותר היא הרבה יותר מסתם נוחות. אנשים משלמים מעל 4 דולר לגלון עבור דלק, מה שהופך גם את הוצאות הנסיעה לגורם משמעותי בהחלטה אם ומתי לצאת לקניות.

השינויים האלה אינם מפתיעים. כשמחירי הדלק גבוהים יותר, הצרכנים עושים פחות נסיעות לחנות. מצד שני, הם קונים יותר בכל ביקור. יתר על כן, העלות הכוללת של הרכישות עולה, כי זה עולה לאנשים יותר לקנות את אותה כמות של סחורות. האינפלציה אכן יכולה לגרום לכך שפחות פריטים נרכשים, אך ההכנסות מהמכירות עולות, כיוון שהמחיר של כל פריט הוא גבוה יותר.

כמובן, דפוס כזה של רכישות איננו בר קיימא, אלא אם כן הכנסות הצרכנים עולות לפחות באותו שיעור כמו האינפלציה. עד כה, זה לא מה שקורה. המחירים עולים, אבל ההכנסות של הצרכנים אינן עולות באותה המידה, מה שעלול להשפיע לרעה בטווח הבינוני והארוך.
על פי הנתונים, ההכנסה בארה"ב עלתה ב-0.42% במאי, שזה אומר עלייה של 5% במונחים שנתיים. כשהאינפלציה (8.26% שנתית) היא כל כך בוהה ביחס לעלייה בהכנסה (5% שנתית), הקונים בוולמארט והצרכנים בכלל, צריכים ללוות או לנגוס בחסכונות שלהם על מנת להמשיך לקנות את אותה כמות של מוצרים ושירותים שהם רכשו בשנה שעברה.

מה יכולה להיות התוצאה עבור המשקיעים
עד כה, צרכנים רבים הצליחו לספוג את הפער בין האינפלציה להכנסה. כאמור, חלק מהסיבות לכך הוא שהחסכונות של הצרכנים עלו בצורה חדה בשנתיים האחרונות. זאת הודות לתמריצים, דמי אבטלה מוגדלים וזיכויי מס חודשיים לילדים במהלך שנת 2021. הנתונים לעיל מצביעים על כך שהצרכנים בסך הכל יכולים לשמר את רמת ההוצאות שלהם למשך כמה חודשים נוספים, גם אם האינפלציה הגבוהה תמשיך לנגוס בכוח הקנייה שלהם. אם ניתן יהיה להחזיר את האינפלציה לשליטה במהירות, ייתכן שקמעונאים כמו וולמארט ואחרים לא יספגו פגיעה משמעותית במכירות. אלה אינן בדיוק חדשות נהדרות, אבל בנסיבות הנוכחיות יש בהן פוטנציאל חיובי.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    לפני 30 שנה
    מחיר הדלק בארהב - גרתי שם היה 75 סנט לכלום 11/06/2022 08:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מחיר הדלק בארהב - גרתי שם היה 75 סנט לכלום
    סגור
  • 2.
    ומי שלא קיבל שקל בקורונה ולא היה לו ממה לחסוך?
    חן 06/06/2022 15:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש גם כאלו .. אנשים ישרים וחרוצים
    סגור
  • 1.
    הקהל הישראלי לא מצטיין בצריכה נבונה
    אריק 06/06/2022 08:29
    הגב לתגובה זו
    2 0
    רוכשים מכל הבא ליד ובמחירים מופקעים. כשרואים זול חושבים שמדובר באיכות ירודה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות