חתן פרס נובל רוברט שילר: החשש ממיתון יגרום למיתון בפועל

להערכת הכלכלן ישנו סיכוי של 50% למיתון בשנתיים הקרובות עקב "נבואה שמגשימה את עצמה" כשהחשש יגרום לצרכנים ולחברות להפחית הוצאות ולהגדיל את החסכון ובכך לגרום למיתון בפועל; גורם סיכון נוסף הוא שוק הדיור שעלול להעצר עקב עליית הריבית
 | 
telegram
(9)

רוברט שילר הוא פרופסור מוערך לכלכלה באוניברסיטת ייל, חתן פרס נובל לכלכלה לשנת 2013 ועל שמו קרוי מדד הנדל"ן האמריקאי קייס-שילר. הוא גם פירסם מספר ספרים שהפכו לרבי מכר בנושאי כלכלה. 

בראיון עם רשת בלומברג אומר הכלכלן שישנה סבירות גבוהה שהמיתון בארצות הברית יתרחש בסוף באופן של "נבואה שמגשימה את עצמה", כלומר, שעצם הציפיה והחשש של המשקיעים, החברות והצרכנים מפני מיתון יגרום לשינוי התנהגותי שבסופו של דבר אכן יביא למיתון. "פחד יכול לשנות את המציאות" אומר הכלכלן שהתמחה בין השאר בתופעות פסיכולוגיות שמשפיעות על המציאות בשווקים.

הדאגה מפני מיתון התגברה לאחרונה עקב האינפלציה הגבוהה והתחלת העלאות הריבית של הבנק המרכזי. נתוני התמ"ג האמריקאים לרבעון הראשון שהעידו על התכווצות מפתיעה נתנו אישור ראשוני לדאגות הללו. התוצאות החלשות בדוחות הרבעון הראשון של הקמעונאיות הגדולות בארצות הברית, ואזהרות הרווח שבאו בעקבותיהן הגבירו את החשש. הקמעונאיות מהוות מעין ברומטר שנותן תמונת עומק על המתרחש בכיס של הצרכן האמריקאי, והתמונה שהתקבלה לא מבשרת טובות. אל החדשות הללו הצטרף לאחרונה שינוי המגמה בענף התובלה שמצביע על ירידה חדה בביקוש ליבוא בארצות הברית, ככל הנראה עקב העליה במלאים עליה הזהירו הקמעונאיות. גם סקרי דעת הקהל מעידים על כך שיותר ויותר אזרחים אמריקאים סבורים שהכלכלה הולכת בכיוון שלילי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כל הסימנים הללו מצביעים על כיוון ברור: גלגלי המנוע של הכלכלה האמריקאית - הצריכה הפרטית - מתחילים לחרוק, והתוצאה הסבירה של זה היא מיתון. לדברי שילר, הנתונים האלה מחלחלים למוחם של הצרכנים ושל היצרנים, ואלו מתחילים להפחית הוצאות ולחסוך יותר, מה שמוריד את נתוני המכירות שוב ומעלה את הציפיות למיתון בתנועה מעגלית. המגמה הזו עצמה מגדילה מאד את הסיכויים להתפתחות המיתון. שילר מעריך את הסיכויים למיתון בשנתיים הקרובים ב-50% - "הרבה יותר גבוה מהשיעור הנורמלי". 

זוכה פרס הנובל התייחס גם לשוק הדיור כגורם סיכון מרכזי. הציפיה של משקי הבית להמשך העלאת הריבית גורם בהתחלה לריצה לקניית בתים כדי לקבע את הריבית הנמוכה על המשכנתא ברמה נמוכה, אך מרגע שהריבית החלה לעלות והיא מגיעה לרמות גבוהות מספיק הקניות נעצרות כמעט באחת ושוק הדיור יתחיל להראות סימנים של לחץ. ייתכן שהשלב הזה כבר הגיע. הביקוש למשכנתאות ירד לשפל של 22 שנה והריבית למשכנתא של 30 שנה זינקה ל-5.5%. 

שוק הדיור כידוע היה גורם מרכזי למשבר של שנת 2008. ירידת מחירי הדיור עלול לגרום לגל של חילוט נכסים כשמחיר הנכס נמוך יותר ממחיר ההלואה, והאנשים מעדיפים פשוט לוותר על הנכס, או שהם לא עומדים בתשלומי הריבית והבנק מממש את הבטוחה להלוואה - הנכס עצמו. תופעה רחבת היקף מן הסוג הזה עלולה לגרום להפסדים גדולים לבנקים ולערער את יציבותם, ומכאן מגיעה השפעה רוחבית על כל השוק. "עדיין לא מדברים כל כך על בועה בשוק הדיור, אך נראה שהיא כבר חוזרת" אמר שילר. 

שילר גם סבור שארצות הברית סובלת מ"הפרעה פוסט טארומטית" לאחר מגיפת הקורונה. השסע החברתי בולט מאד עם פערים משמעותיים בין שתי המפלגות הגודלות והתחושה הגוברת מצד כל אחד מהצדדים הפוליטיים שהתומכים במפלגה היריבה הם "רשעים ואויבי המולדת". המתח הזה, לדעתו, נמנה בין גורמי סיכון לכלכלה. 

האסטרטגים הפוליטיים של הנשיא ביידן התלוננו לאחרונה שהפסימיות הכלכלית מוגזמת לאור העוצמה של שוק העבודה, שרבים מחשיבים כחזק ביותר בהיסטוריה. אך לדברי שילר, עליית האינפלציה מהווה גורם פסיכולוגי חזק יותר בקרב אזרחי ארצות הברית ממצב שוק העבודה. "האינפלציה משפיעה על כולם. כל פעם שהאזרח הולך לקניות הוא רואה מחירים גבוהים יותר וזה מכעיס אותו". 

שילר, אם כן, לא אופטימי במיוחד, האזהרות שלו מצטרפות לאלו של הבנק העולמי שחושש אף הוא ממיתון, אך נתקלות מן הצד השני בניסיונות הרגעה של כלכלנים כמו בן ברננקי, נגיד הבנק האמרקאי לשעבר, שלדעתו אנו רחוקים מתרחישי האימה של שנות ה-70. חוסר ההסכמה בין הכלכלנים מדגיש עד כמה המצב סבוך וקשה להערכה ותלוי בגורמים רבים שקשה לחזות בשלב זה.

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    הערה שלי
    אורי 09/06/2022 20:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המיתון אמור להגיע כי האוכלוסיה בעולם ובמיוחד במדינות המערב גדלה עקב הגירה המונית אליהם המזון נישאר בכמותו הקיימת והעוני גדל , הדפסת כסף ללא גבול מיצתה את עצמה המחירים מאמירים ללא הפסקה ראו מה קורה אצלינו למשל אז נישאר לאזרחים ובמיוחד במדינה שלנו לחשוב נכון מה צריך לעשות ואיך לנהוג כדי לעבור את המסוכה הזו מה שכן מדאיג שמיתון גורם לתיסכול ולמילחמות
    סגור
  • 8.
    פשוט וחכם (ל"ת)
    דנידן 09/06/2022 14:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 7.
    נכנסים לבונקר
    דרור 09/06/2022 13:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ציפיות למיתון מכניס צרכנים לבונקר והכלכלה מתכווצת . לא טוב .
    סגור
  • 6.
    כן מיתן לא מיתון בטוח אולי מיתון (ל"ת)
    לילי 09/06/2022 13:08
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 5.
    כל סטודנט לכלכלה שנה א' יודע כלל זה
    ysyholdings@gmail.com 09/06/2022 13:04
    הגב לתגובה זו
    4 1
    לא צריך להיות זוכה פרס נובל לכותרת כזאת
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    יש שרה
    לרון 09/06/2022 12:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בממשלתנו הלובשת ר ק שחורים.....מעניין
    סגור
  • 3.
    ועוד דבר
    לרון 09/06/2022 12:32
    הגב לתגובה זו
    0 2
    העם "החוטא" עורך "מצעדים" רחמנא ליצלן,הבנתם? הבינותם? הבינותן?
    סגור
  • 2.
    בכ"ז
    לרון 09/06/2022 12:30
    הגב לתגובה זו
    1 2
    בלשון המקרא "העם חטאו לפני" .....ואתם תחליטו במה "חטאנו" אך יש מספיק חטאים וחוטאים,למה לפיכך לא תתחיל ותמשיך מגפה???
    סגור
  • 1.
    אינני דתי
    לרון 09/06/2022 12:28
    הגב לתגובה זו
    0 2
    ואינני מאמין אך זהו "סדום ועמורה" מודרניים,או במילים כלכליות "סערה מושלמת" יהיה מיתון וסטגפלציה אך השווקים מגמתם תתהפך כרגיל טרם סיום התהליך שציינתי
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות