השלדים יצאו מהארון: כיצד התרסקו מיזוגי ה-SPAC ונעלמו מהשווקים?

מה יכול משקיע ללמוד מהמשבר הנוכחי ולמה מה שנראה טוב מדי מכדי להיות אמיתי הוא לא אמיתי?
 | 
telegram
(2)

משבר הקורונה, העלה לכותרות מושגים ומילים רבות, החל מזום וכלה בחסינות עדר, שעד אז היו שייכות לקבוצה קטנה של מומחים או יודעי סוד והפכו בחסות המשבר לשגורים בפיהם של רבים. אחד מאותם מושגים, הוא חברות הרכישה למטרה מיוחדת, או בשמם היותר מוכר SPAC, שפרצו לסערה לחיינו במהלך שנת 2021, בחסות גל הנפקות ששטף את וול סטריט.

אלא שעתה עם דעיכתה של המגפה (גם אם באופן זמני), כל אותם מושגים מתחילים להתפוגג להם לאיטם מחיינו. וכך נדמה שגם קרנן של ה-SPAC ירד, ויש מי שממהרים לקבוע שהן סיימו את תפקידן ההיסטורי. מה שהותיר חלק מהחברות עם קושי למצוא יעדים, כמו גם משקיעים מתוסכלים רבים.

את סימני המשבר בתחום ניתן היה לזהות כבר בשנה שעברה, אך עם תחילת שנת 2022 הבינו גם התומכים הנלהבים ביותר, שהתחום בצרות. הירידות בשוק המניות מתחילת השנה, ההתקררות של שוק ההנפקות והרגולציה המוגברת מעבר לפינה, הביא לכך שמספר חברות מטרה בעלות פרופיל גבוה ויתרו לאחרונה על תוכניות המיזוג שלהן. כך, מתחילת שנת 2022 ביטלו 19 חברות את המיזוגים שלהם עם חברות מטרה, כשרק בשבועיים האחרונים בוטלו עסקאות בשווי של כמעט 18 מיליארד דולר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כך למשל, ה-SPAC {REDBALL ACQUISITION CORP} המנוהל על ידי בילי בין, בן דמותו של בראד פיט בסרט מאניבול, הודיעה החודש כי היא מפסיקה את ההסכם שלה לרכישת אפליקציית הכרטיסים SeatGeek, תוך שהיא מציינת "תנאי שוק נוכחיים לא נוחים". חברת ה-SPAC {PERSHING SQUARE TONTINE HOLDINGS} של אחד המשקיעים הבולטים בוול סטריט, ביל אקמן, עדיין לא מצאה חברה לרכישה לאחר שעסקה לרכישת 10% ממניות יוניברסל מיוזיק גרופ נפלה זמן קצר לאחר הודעתה בשנה שעברה. בתחום התקשורת, המגזין פורבס הודיע גם הוא כי אין בכוונתו לסחור במניותיו באמצעות SPAC, וכי החליט לסיים את שיחות המיזוג שלו עם חברת המטרה Magnum Opus.

רוח הבלהות לא פסחה גם על החברות הישראליות כשרק השבוע דווח, כי המיזוג של רשת האירוח סלינה עם ה-SPAC BOA Acquisition מתעכב. המיזוג שהיה אמור להיות משולם עד סוף המחצית הראשונה של 2022, נדחה לרבעון השלישי של השנה, כשעל בסיס ההיסטוריה ייתכן מאד שתתבצע דחייה נוספת, או אפילו שיבוטל לגמרי.

מי שחוותה על בשרה דחיות רבות עד שהחליטה לגנוז את חלום המיזוג עם חברת מטרה, היא פלטפורמת המסחר בניירות ערך וקריפטו איטורו (eToro) שניסתה להתמזג עם ספאק בוול סטריט לפי שווי של 10.4 מיליארד דולר. אלא שכפי שניתן היה להעריך השווי של החברה התכווץ בתחילת השנה ל-8.8 מיליארד, מה שהביא לדחייה בהנפקה, ולבסוף להודעה של החברה, בחודש שעבר, כי המיזוג עם חברת המטרה בוטל. ואלו רק שתי דוגמאות קטנות, מתוך מעל לעשר חברות ישראליות שהודיעו על עיכוב או ביטול הכניסה שלהן לשוק המניות האמריקאי באמצעות SPAC.

האינפלציה הגואה והעיכובים בשרשרת האספקה כמו גם שאר הגורמים שהשפיעו על שוק המניות מתחילת  השנה הם רק חלק מההסבר מאחורי הקריסה המוחלטת של התחום. מי שאחראים לכך לא פחות, מכל גורמי המאקרו, הם אלו שהעלו את קרנן של חברות המטרה ונהנו מההייפ העצום סביבן. על פי נתוני PitchBook, מניות של חברות שהוצעו לציבור בשנתיים האחרונות באמצעות מיזוג עם SPAC  ירדו מתחילת השנה בממוצע ב-45%.

בלטו לרעה כמה חברות בעלות פרופיל גבוה, שנכנסו לשוק בקול תרועה רמה ומאז איבדו גובה והציגו ביצועים חלשים מאד. אחת הדוגמאות הבולטות היא מניית חברת המדיה הדיגיטלית BuzzFeed שצנחה מתחילת ביותר מ-55% לאחר שהשלימה בדצמבר מיזוג עם SPAC. דוגמא נוספת היא מניית חברת הטכנולוגיה הענקית Grab מדרום מזרח אסיה שצנחה בכמעט 65% מתחילת השנה.

בין החברות הישראליות ניתן למנות את מניית {איירון סורס} שמנייתה צנחה בכ-63.5% מתחילת השנה ונסחרת בשווי נמוך בהרבה מזה בו היא הונפקה. תשואה דומה רשמה חברת טאבולה -1.88% טאבולה 3.14 -1.88% טאבולה סגירה:0 פתיחה:3.18 גבוה:3.18 נמוך:3.1 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שמנייתה ירדה בכ-61% מאז תחילת השנה. אליהן מצטרפות החברות פיוניר +0.39% פיוניר 10.37 +0.39% פיוניר סגירה:0 פתיחה:10.26 גבוה:10.44 נמוך:10.17 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ו אינוויז -2.6% אינוויז 0.49 -2.6% אינוויז סגירה:0 פתיחה:0.52 גבוה:0.53 נמוך:0.45 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: עם תשואה שלילית של 30.5% ו-32% בהתאמה.

מוקדם להעריך לאן הולך שוק חברות המטרה והאם הוא יעלם מחיינו באותה מהירות בה הוא נכנס. דבר אשר תלוי במידה רבה בכל אותם גורמי מאקרו והכיוון אליו ילך השוק בתקופה הקרובה. עם זאת, די ברור שהנפקות בסדרי גודל של סוף שנת 2020 וכל שנת 2021 לא ישובו על עצמם. בכל אופן כדאי לשוב ולחזור אל המקרה של הנפקות החלום וה-SPAC בפעם הבאה שטרנד כזה או אחר ישטוף את השוק.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    לא רק הספאק הכל בוולסטריט הפך לקזינו.מאוחר לברוח.
    H 12/06/2022 10:14
    הגב לתגובה זו
    0 1
    הפסדנו תתחתונים .ושוב אף אחד לא ידע לצאת בזמן . במילים פשוטות .א כ ל נ ו א ו ת ה
    סגור
  • 1.
    ברור היה
    לרון 11/06/2022 18:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ש SPAC הוא טרנד של כסף זול,הפעם הטרנד היה בולט לעין,בפעם הבאה הטרנד ילבש צורה שונה ובלי תנאי ריבית אפסיים הטרנד יהיה קשה יותר לגילוי
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות