השוואות לשנות ה-70? יותר בכיוון של "שנות ה-20 הרועמות"

חלק מהאנליסטים והכלכלנים משווים את העשור הנוכחי, לשנות ה-70 של המאה הקודמת בהן נרשמה סטגפלציה ממושכת. יש מי שסבורים שההשוואה המתבקשת היא דווקא לעשור השלישי במהלכו נרשמה צמיחה כלכלית מואצת לאחר היציאה מהמלחמה; והמניות? יש כאלו שחושבים ששנה הבאה הן ישברו שיאים
 | 
telegram
(4)

האינפלציה הגואה שרושמת לאחרונה שיאים חדשים, המדיניות הניצית מצד הבנק הפדראלי ומחירי האנרגיה המאמירים על רקע המלחמה הרוסית באוקראינה, מביאים לאחרונה את האנליסטים לייצר השוואות עם שנות ה-70, ולתקופה בה נרשמה הסטגפלציה הממושכת. עם זאת, ישנם גם מי שמציגים זווית אופטימית יותר וסבורים, כי ההשוואה הנכונה ביותר היא דווקא ל"שנות ה-20 הסוערות", בהן נרשמה צמיחה כלכלית ושגשוג נרחב, בצל ההתאוששות ממלחמת העולם הראשונה.

כך, אד ירדני, נשיא ירדני ריסרץ' כתב אתמול "דוח מדד המחירים לצרכן של מאי שכנע את המשקיעים שהפד נשאר הרבה מאחורי עקומת האינפלציה, שעדיין לא מראה סימנים משמעותיים לשיא. בהתאם, ירדני העלה את תחזיותיו למיתון קל ל-45% (מ-40%), אך שב על טענתו, כי העשור השלישי של המאה הנוכחית, יתברר כדומה יותר לשנות ה-20 מאשר לשנות ה-70, על אף ההתפתחויות האחרונות.

לפי ירדני, מחירי האנרגיה נעים כיום קרוב לנקודה הגבוהה ביותר מזה עשרות שנים בתגובה למלחמה באוקראינה, באופן דומה למשבר האנרגיה של שנות ה-70. שנים אלו, התאפיינו גם בספירלת שכר-מחיר-שכירות, שבה עליית מחירי המזון והאנרגיה הגדילה את השכר ובעקבות כך את מחירי השכירות. אלא שהפעם, נראה שהספירלה "מסתובבת אפילו מהר יותר" מבעבר, ואילו הפד נשאר מאחורי העקומה, כפי שהיה בשנות ה-70.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עם זאת, ירדני טוען, כי למרות קווי הדמיון, ישנם כמה הבדלים עיקריים שיכולים להעלות את כלכלת ארה"ב על המסלול להתקדם דרך האתגרים שפקדו את שנות ה-70, ובמקום זאת בסופו של דבר להתקדם לעבר תקופה הדומה ל"שנות ה-20 הרועמות". לדבריו, "מה ששונה הפעם הוא שהדולר האמריקני חזק. בנוסף, צמיחת הפריון, שנמצאת במגמת עלייה מאז סוף 2015, קרסה במהלך שנות ה-70".

על רקע הדברים, מעריך ירדני כי הסיכויים עומדים על 60/40 לכך שהעשור ידמה יותר לשנות ה-20, כאשר שוק המניות עשוי להגיע לשיאים חדשים בשנה הבאה. עם זאת, ירדני הודה שתרחיש של ראלי בשווקים עשוי להתעכב, כשבינתיים, התוצאה בפועל עשויה להיות שילוב של שני התרחישים. "בינתיים, למרות שבהחלט יש הרבה הזדמנויות רכישה אטרקטיביות למשקיעים לטווח ארוך, אין מה למהר לקנות אותן. עלינו לחכות שהאינפלציה תגיע לשיא ושהפד ישלים את מחזור ההידוק שלו לחידוש השוק השורי הנוכחי", סיכם.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    הכל תלוי במחירי הנפט והאנרגיה
    ברק 14/06/2022 09:53
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כל עוד לא תיהיה אספקה נוספת של נפט וגז טבעי לא תיהיה יציאה מהמיתון. אחרי שהמחירים ירדו מסיבות של יצירת אספקה חדשה הבורסה תחזור לרמות יותר סבירות, גם אם יפתחו מאגרים חדשים, יש כרגע יותר מידי חובות במערכת על מנת שתיהיה עליה מהירה במניות כמו בעבר.
    סגור
  • 2.
    נו באמת
    אפשר ללכת ל פותחת בקפה נקבל תחזיות לא פחות טובות 14/06/2022 09:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אפשר ללכת ל פותחת בקפה נקבל תחזיות לא פחות טובות
    סגור
  • זה מר ירדני מירדני ריסרצ' :) (ל"ת)
    למה אתה סתם אומר? 14/06/2022 10:11
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    נו באמת
    אפשר ללכת ל פותחת בקפה נקבל תחזיות לא פחות טובות 14/06/2022 09:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אפשר ללכת ל פותחת בקפה נקבל תחזיות לא פחות טובות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות