מדד המחירים ליצרן בארה"ב עלה במאי ב-10.8%, קרוב לקצב שיא שנתי
המחירים הסיטונאיים עלו בקצב מהיר בחודש מאי, כאשר ההשפעה של לחצי האינפלציה על כלכלת ארה"ב מתגברת, כך דיווחה הלשכה לסטטיסטיקה של העבודה בארצות הברית היום. משמעות המדד בכך שהמחירים ברמה הסיטונאית מזינים את המחירים לצרכן, וכל עלייה במחירים הסיטונאיים משפיעה בהכרח על המחיר הסופי שאותו משלם הצרכן.
מדד המחירים ליצרן, מדד הליבה וההשפעה שלהם על המחירים לצרכן
מדד המחירים ליצרן (Producer Price Index), הוא למעשה מדד המחירים הסיטונאיים בארצות הברית. מדובר במדד הבוחן את המחירים המשולמים ליצרני הסחורות והשירותים, והוא מתפרסם בכל חודש בתאריך הקרוב ביותר ל-11 בחודש. העלייה החודשית שנרשמה החודש עולה בקנה אחד עם הערכות הדאו ג'ונס, אך היא כפולה מקצב העלייה החודשי של 0.4%, שנרשם באפריל.
המדד בניכוי מזון, אנרגיה ומסחר ("מדד הליבה"), עלה החודש ב-0.5%, מעט מתחת להערכה שעמדה על 0.6%, אך מנגד מהווה עלייה לעומת העלייה המתונה יותר של 0.4% בחודש הקודם. על בסיס שנתי, מדד הליבה עלה ב-6.8%, בדומה לעלייה של אפריל.
שני מדדי ה-PPI, הן מדד המחירים הסיטונאים והן מדד הליבה, נותרו קרובים לשיאים ההיסטוריים שלהם - 11.5% למחירים הסיטונאיים ו-7.1% למדד הליבה. שני השיאים נרשמו בחודש מרץ.
הנתונים משמעותיים, משום שהמחירים ברמה הסיטונאית מזינים את המחירים לצרכן ומשפיעים עליהם. המחירים הללו נמצאים ברמה הגבוהה ביותר שלהם מאז דצמבר 1981. מדד המחירים לצרכן עלה החודש ב-8.6%, וניפץ את התקוות שהאינפלציה כבר הגיעה לשיאה באביב.
פקידי הפדרל ריזרב עוקבים מקרוב אחר נתוני האינפלציה. השווקים מצפים כעת שהבנק המרכזי יעלה את שיעור ההלוואות לטווח קצר, אחרי פגישת הריבית שתסתיים ביום רביעי.
כשמדובר במחירים הסיטונאיים, האנרגיה היוותה חלק ניכר מההשפעה עליהם במאי. מדד הביקוש לאנרגיה עלה ב-5% ויש לו חלק משמעותי בזינוק של 1.4% של מדד המחירים לצרכן. חוסר האיזון בין הסחורות לשירותים היה בליבת לחצי האינפלציה, שכן הביקוש הצרכני השתנה מאוד בכלכלה האמריקאית, שבדרך כלל תלויה יותר בשירותים ופחות בסחורות.
מדד השירותים עלה ב-0.4%, כאשר שירותי ההובלה והאחסון אחראים ליותר ממחצית העלייה הזאת. העליות התרככו על ידי ירידות מסוימות בדלקים ובחומרי סיכה, ניהול תיקים והשכרת חדרי אירוח.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה