האינפלציה בארה"ב – יש אור בקצה המנהרה? מחירי הנדל"ן מתקררים

האינפלציה ממשיכה לעלות ומנפצת את התקוות שהיא כבר עברה את השיא. אבל יש שלוש סיבות לאופטימיות
 | 
telegram
(2)

עוד חודש חולף, ושוב מתנפצות התקוות כי הגענו לשיא האינפלציה בארה"ב (peak inflation). יחד עם זאת, יש בכל זאת מקום למעט אופטימיות אשר הולכת לאיבוד בתוך כל הפאניקה המתחדשת סביב עליות המחירים החדות.

ביום ששי שעבר, ובתחילת השבוע הזה, השווקים הגלובליים ירדו חדות עם פרסום מדד המחירים לצרכן (ה-CPI) בארה"ב לחודש מאי, אשר עמד על 8.6% לעומת אשתקד, שוב שיא חדש בן 40 שנה. הציפיות בוול סטריט היו דווקא שתהיה האטה באינפלציה, גם אם קלה, לעומת נתון ה-8.3% אשר פורסם ביחס לחודש אפריל. טוב, אז מסתבר כי אותן תחזיות לשיא האינפלציה עדיין מוקדמות מדי, בהינתן מה שקורה כיום בשוקי האנרגיה, המזון והדיור. מוצרים חיוניים בעלי ביקושים קשיחים יחסית, ביקושים אשר מדיניות מוניטרית מוגבלת מאוד ביכולתה לצנן – המחירים של מוצרים אלו ממשיכים לטפס בחדות. ובאופן ספציפי יותר, הלחימה באוקראינה ממשיכה לתמוך ברמות המחירים הגבוהות מאוד של מזון ואנרגיה.

ניתן להבין מדוע השווקים כל כך חוששים: ההיסטוריה מלמדת, כי הפד מתקשה מאוד בביצוע "נחיתות רכות", דהיינו צינון לחצים אינפלציוניים מבלי להטות את הכלכלה האמריקנית למיתון בסופו של דבר. למעשה, מאז שנת 1945 הצליח הפד שלוש פעמים בלבד לבצע נחיתות רכות, ומעולם לא הצליח לעשות כן כאשר הוא מנסה להילחם באינפלציה גבוהה כל כך כמו שיש היום.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קצת מפתיע לגלות שאין עדיין רגיעה בלחצים האינפלציוניים בצד המוצרים/סחורות של הכלכלה. התזה לפיה הצרכנים יסיטו ביקושים ממוצרים/סחורות, שבהם קיימים כידוע מחסורים אקוטיים בהיצע, אל שירותים – דווקא נוצר הרושם כי תזה זו אכן מתגשמת במציאות. אך לאמיתו של דבר נתוני ה-CPI לחודש מאי, שכאמור פורסמו ביום ששי שעבר, לא הציגו שום הקלה בלחצים האינפלציוניים במחירי המוצרים/סחורות.

אז ממה כן אפשר להיות קצת אופטימיים?
ראשית, נתוני האינפלציה שמתפרסמים הינם היסטוריים, כלומר מציגים את מה שהיה ולא צופים פני עתיד. מה כן צופה פני עתיד? קחו את המקרה של טארגט (סימולNYSE: TGT), אחת מענקיות הקמעונאות בארה"ב. טארגט כבר הצליחה לפרסם שתי אזהרות רווח בחודש האחרון, על רקע בעיה לא פשוטה של מלאי עודף שנוצר בחברה אשר תיאלץ אותה להוריד מחירים (טארגט דיווחה על קפיצה של 43% במלאי שלה במהלך הרבעון האחרון המדווח).

הסיפור המעניין של טארגט כנראה מייצג: השיבושים הקשים והמתמשכים בשרשראות האספקה גרמו לחברות קמעונאיות רבות לצבור מלאים על מנת לעמוד בביקושים. כעת, כאשר ברור כי המגמה החדה של העלאת ריביות גורמת לזהירות יתר בהתנהגות הצרכנים, אותן קמעונאיות עלולות להיתקע עם מלאים עודפים משמעותיים, מה שייאלץ אותן להוריד במחירי המכירה. לפי נתונים של חברת בלומברג מסוף חודש מאי האחרון, רמות המלאי עלו בשיעור של 26%, או בכ-45 מיליארד דולר, בקרב חברות בתחום מוצרי הצריכה אשר נכללות במדד S&P 500 ובעלות שווי שוק של 1 מיליארד דולר ומעלה. ברור כי קיים סיכון מוגבר למלאים עודפים במוצרי מותרות ובמוצרי צריכה לא חיוניים (discretionary) – גם טארגט ציינה כי המשמעות של ההתייקרות המשמעותית במוצרי הצריכה הבסיסיים היא התכווצות בהוצאות על מוצרי צריכה לא חיוניים (discretionary). אבל ייקח כנראה מספר חודשים עד אשר הורדות המחירים מצד קמעונאיות הצריכה יחלחלו לתוך נתוני האינפלציה הרשמיים.

שנית, האטת הפעילות הכלכלית בסין כיום, בין היתר נוכח הגבלות הקורונה המחמירות, יוצרת השפעה דפלציונית. כך, למשל, לפי חישובים שעשו בחברת בלומברג, האטה בסדר גודל של 1% בתפוקה התעשייתית הסינית עלולה להוריד את מחירי הנפט הגלובליים בשיעור של 5%.

שלישית, ישנן אינדיקציות לכך שמחירי הנדל"ן, בארה"ב ובעולם כולו, מתקררים. לפי נתוני הבנק הבינלאומי להסדרי סליקה (BIS), העלייה במחירי הבתים בעולם האטה כבר במהלך הרבעון הרביעי של שנת 2021, לכדי קצב שנתי של 4.6% "בלבד", לעומת 5.4% ברבעון שלפני כן.

בשורה התחתונה, למרות שנתוני האינפלציה האחרונים אשר פורסמו ביום ששי שעבר מעידים כי האינפלציה הגבוהה בארה"ב עדיין "דביקה", נותר תרחיש סביר לפיו כן תהיה בעתיד הנראה לעין נפילה משמעותית בשיעור האינפלציה בארה"ב, מה שייתפס מן הסתם על ידי המשקיעים כחדשות מצוינות. הקלה מסוימת בלחצים האינפלציוניים בארה"ב בהחלט צפויה, השאלה הגדולה היא רק מתי בדיוק...

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    זה הרבה יותר פשוט
    Z 19/06/2022 13:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מעולם לא עלתה הריבית כ"כ הרבה יחסית לחוב הרוחבי של המדינות והקונצרנים..כאן תמונה הבעיה!
    סגור
  • 1.
    אופטימיות מיותרת
    לרון 16/06/2022 11:55
    הגב לתגובה זו
    4 2
    זה האור של הרכבת ממול,מה לא ברור?????כל גיהוק של השוק הוא בר התייחסות???אל תיטעו ותטעו
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות