אם לא לנצח באוקראינה אז לנצח במטבע

בזמן שפוטין מסתבך באוקראינה וטרם קיבל את הניצחון ששאף להשיג, הרובל הרוסי רושם ביצועים טובים בהרבה משאר המטבעות ולא מפסיק לנסוק; אבל - הכלכלה הרוסית בשפל

 | 
telegram
(6)

הפלישה לאוקראינה הנחיתה כצפוי סנקציות רבות על רוסיה שיערערו את כלכלתה במטרה להפעיל לחץ על השלטון במוסקבה – וכך אכן קרה. ב-29 השנים האחרונות שקע הרובל הרוסי בספירלה מסחררת. משוויון מול הדולר האמריקאי ב-1993, הוא הפך כמעט חסר ערך ונסחר ב-1/4 סנט כאשר רוסיה פלשה לאוקראינה ב-24 בפברואר. פחות משבועיים לאחר מכן, ב-7 במרץ, ירד הרובל ל-2/3 סנט בלבד. מאז, הוא שילש את עצמו ל-2 סנט -  הערך הגבוה ביותר מול הדולר האמריקאי ב-8 השנים האחרונות. איך זה ייתכן? מלחמה, סנקציות והרובל מזנק?

המערב לא באמת הצליח להלום בכלכלה הרוסית כפי שרצה – אירופה ממשיכה לרכוש נפט וגז טבעי מהרוסים במידה מוגבלת, ובתחומים אחרים בהם אירופה מחרימה את רוסיה, הצליחה רוסיה להגדיל את מכירות הנפט שלה אצל מדינות אחרות – רובן באסיה – כדי להחזיר את ההכנסות. אם לא די בכך, הרוסים ראו את המחזור העולמי בחיטה שנגרם כתוצאה מהמלחמה והחלו למכור את חיטה אוקראינית גנובה.

האנליסטים מעריכים כי הרובל יזנק ב-60% עד סוף 2023. להערכתם, זהו תחילתו של שוק שוורי רב שנתי שעשוי בהחלט להכפיל את הרמות הנוכחיות - ולהחזיר את הרובל לשיא של 2008. ויש אפילו אפשרות שהוא יכול לטפס עד לרמות של 1998, מה שיעמיד אותו על 35 סנט. כמובן שכל עוד המלחמה ממשיכה להתנהל אין לדעת מה יקרה בפועל, ויתרה מכך, אם היא תסתיים הרובל יכול לזנק אפילו ביותר.
 

למה הרובל מזנק?
למעשה, ערך המטבע, התחזק עד כדי כך שהבנק המרכזי של רוסיה החל לנקוט בצעדים אקטיביים כדי לנסות להחליש אותו, מחשש שהדבר יהפוך את היצוא של המדינה לפחות תחרותי. המנוע המרכזי מאחורי העלייה בערכו של המטבע הוא בראש ובראשונה, הכנסות השיא אותן רושמת המדינה מנפט וגז, באופן מעט פרדוקסלי, בשל העלייה במחירי באנרגיה בין היתר בשל הסנקציות שהוטלו עליה.

אלא שחוזקו של המטבע משקר לגבי מצב הכלכלה הרוסית. זו נמצאת בירידה דרמטית בשל הירידה בייצוא וכן הירידה בייבוא. הסחר העולמי נפל, רווחתם התושבים התכווצה כאשר יש מוצרים רבים שיובאו בעבר שאינם נמצאים כיום על המדפים. המטבע החזק הוא תולדה של עלייה במחיר הנפט, אבל בשבועיים האחרונים הנפט תיקן וירד כ-15%. חוץ מזה, המלחמה עולה הרבה כסף וזה יתגלגל לתקציב.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אז בינתיים פוטין מנפנף במטבע החזק, אבל זה לא מעיד על כלכלה חזקה. לקריאה נוספת: אחרי 4 חודשי לחימה: הרובל בשיא אך הכלכלה הרוסית בשפל ומחפשת פתרונות 

 

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    מטבע חזק פירושו כלכלה חזקה
    יצחק 26/06/2022 13:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סך הכל ההכנסות מנפט וגז עולות על ההכנסות שהיו לרוסיה קודם, פירושו של דבר הסנקציות נכשלו. מי שנפגע קשות מהסנקציות הן ארצות המערב.
    סגור
  • 5.
    אף אחד לא מצליח להוציא את הכסף חחח (ל"ת)
    פז 25/06/2022 13:44
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 4.
    ניצחון פירוס
    bardaat 25/06/2022 13:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בטווח הבינוני והארוך חיזוק המטבע יהרוס את כלכלת רוסיה וישיב אותה להיותה מדינת עולם שלישי
    סגור
  • 3.
    תפנימו, העולם
    לרון 25/06/2022 12:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נמצא במלחמת עולם 3,רק לאור הכשלונות הצבאיים דוגמת וויטנאם וכד' המלחמה הזו נטולת צבאות והיא כלכלית בעיקרה ותימשך זמן ארוך
    סגור
  • 2.
    ההפסד של הרוסים מלא הרוגים לרוסים
    ברוך 25/06/2022 11:55
    הגב לתגובה זו
    1 3
    את זה הם ירגישו שנים ומאמין שיש אלוהים בשמיים ימות ממש בקרוב הוא יותר גרוע מהיטלר
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    עם רובל חזק יקנו הכל בסין, וגם באוקראינה מצליח לו
    שמוליק 25/06/2022 09:15
    הגב לתגובה זו
    4 4
    עם רובל חזק ידפיסו רובן ויקנו הכל בסין. המלחמה תסתיים עד החורף בניצחון של הרוסים, כששליש עד חצי מאוקראינה תחת שליטה רוסית. אירופה לא מסוגלת לשרוד את החורף ללא גז רוסי.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות