אחרי 4 חודשי לחימה: הרובל בשיא אך הכלכלה הרוסית בשפל ומחפשת פתרונות
אתמול, עמד מחיר הרובל הרוסי על 52.3 לדולר, רמתו החזקה ביותר מאז מאי 2015, ורחוק בהרבה מהשפל אותו רשם המטבע בתחילת חודש מרץ, על רקע הסנקציות כלפי המדינה מצדן של ארה"ב והאיחוד האירופי בתגובה לפלישת הצבא לאוקראינה. היום הספיק המטבע לרדת במעט והוא נסחר כעת במחיר של 54.3 דולר, עדיין בסמיכות לשיא אותו רשם אמש.
בסוף חודש פברואר, לאחר הנפילה הראשונית של הרובל וארבעה ימים לאחר שהחלה הפלישה הרוסית לאוקראינה, החליטה רוסיה להכפיל את הריבית במדינה לרמה של 20% לעומת 9.5% עד אז. בתגובה למהלך, ערכו של המטבע השתפר באופן עקבי, והביא לכך שהמדינה החליטה להוריד את הריבית בשלוש פעימות כדי להגיע לריבית של 11% בסוף מאי. ערך המטבע, התחזק עד כדי כך שהבנק המרכזי של רוסיה החל לנקוט בצעדים אקטיביים כדי לנסות להחליש אותו, מחשש שהדבר יהפוך את היצוא של המדינה לפחות תחרותי.
המנוע המרכזי מאחורי העלייה בערכו של המטבע הוא בראש ובראשונה, הכנסות השיא אותן רושמת המדינה מנפט וגז, באופן מעט פרדוקסלי, בשל העלייה במחירי באנרגיה בין היתר בשל הסנקציות שהוטלו עליה. מחירי אנרגיה גבוהים, תורמים כמובן ליצואנית הגז הגדולה בעולם והיצואנית השנייה בגודלה של נפט. למרות שמדינות מערביות רבות עצרו את קניית הנפט הרוסי שלהן, העובדה שמחירי הנפט הגולמי מסוג ברנט גבוהים ב-60% ממה שהם היו הפעם בשנה שעברה, מספיקה לכך שבמוסקבה רואים רווחי שיא.
ואם האבסורד לא מספיק הרי שהלקוח העיקרי של מגזר הנפט והגז של המדינה הוא לא אחר מהאיחוד האירופי, שקונה אנרגיה רוסית בשווי מיליארדי דולרים בשבוע. בכדי להמחיש את גודל האבסורד, די להביט בעבודה שהאיחוד מעביר כעת יותר כסף לרוסיה עבור רכישות נפט, גז ופחם, מאשר הכספים אותם הוא שולח לאוקראינה עבור סיוע למדינה שנלחמת בצבא הרוסי.
האם מדובר בעלייה אמיתית?
הזינוק של הרובל בחודשים האחרונים משמש את הקרמלין כהוכחה ניצחת לכישלון הסנקציות המערביות. בנאום שנשא בשבוע שעבר במהלך הפורום הכלכלי הבינלאומי השנתי של סנט פטרבורג נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, אמר כי "הרעיון היה ברור: לרסק את הכלכלה הרוסית באלימות. הם לא הצליחו. ברור שזה לא קרה".
אם זאת, במערב סבורים שהחגיגות מצדו של פוטין מעט מוגזמות, כמו גם מחיר הרובל, ולא מלמדים על המצב האמיתי במדינה. זאת, מכיוון שהרובל אמנם נראה חזק, אך הדבר נשען בין היתר על העובדה שהייבוא הרוסי מרוסק, בגלל הסנקציות המערביות. מה שהביא לכך שרוסיה מחזיקה העתודות מט"ח מבלי יכולת לקנות דברים מחוץ לגבולותיה. רוסיה, שמנותקת ממערכת הבנקאות הבינלאומית SWIFT וחסומה ממסחר בינלאומי בדולרים ובאירו, נותרה לסחור בעצם עם עצמה. המשמעות היא שבעוד שרוסיה בנתה נפח אדיר של יתרות מטבע חוץ, שמחזקים את המטבע שלה, היא לא יכולה להשתמש ברזרבות האלה כדי לשרת את צורכי היבוא שלה.
לכך מצטרפת העובדה שרובל חזק אינו מעיד בהכרח על איתנות הכלכלה הרוסית נוכח הסנקציות. כך למשל, משרד הכלכלה הרוסי הודיע באמצע חודש מאי, כי הוא צופה שהאבטלה תגיע לכמעט 7% השנה, וכי חזרה לרמות של 2021 לא צפויה עד 2025 לכל הפחות. בנוסף, העובדה שאלפי חברות בינלאומיות יצאו מרוסיה, הביאה למספר עצום של מובטלים רוסים, כמו גם לקיטון משמעותי בהשקעות הזרות במדינה.
ניסיון לחזק קשרים עם הודו וסין
בינתיים בניסיון להתמודד עם הסנקציות הקשות, פוטין פועל להדק את הקשרים בותך BRICS, גוש חמש המדינות המתפתחות הכולל את ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה. במסגרת המפגש השנתי ה-14 של הקבוצה, גינה אתמול פוטין את הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו נגד ארצו, וכינה אותן "מניעים פוליטיים".
מי שהצטרף לתחושות הוא נשיא סין שי ג'ינפינג שתקף את השימוש בסנקציות, בנאום המרכזי שלו אתמול. "לעשות פוליטיזציה של הכלכלה העולמית ולהפוך אותה לכלי נשק, ולהטיל סנקציות בכוונה על ידי שימוש בעמדה העיקרית במערכות הפיננסיות והמוניטריות הבינלאומיות, רק יפגע בסופו של דבר באינטרסים של מי שהפעיל אותן ויגרום לו לסבל", תוך שהוא נמנע מלהזכיר את שמה של ארה"ב בדבריו.
בנאומוו טען פוטין שכלכלות הBRICS בוחנות את האפשרות ליצור מטבע רזרבה בינלאומי תוך שימוש בסל המטבעות שלהן. "מערכת המסרים הפיננסיים הרוסית פתוחה לחיבור עם הבנקים של מדינות ה-BRICS. מערכת התשלומים הרוסית MIR מרחיבה את נוכחותה. אנו בוחנים את האפשרות ליצור מטבע רזרבה בינלאומי המבוסס על סל מטבעות ה-BRICS", אמר.
הנשיא הרוסי גם אמר שיש תוכניות "לפתח תשתית תחבורה, לבנות מחדש מסלולים לוגיסטיים וליצור שרשראות ייצור חדשות". כמו כן הוא אמר שיש דיונים מתמשכים על פתיחת חנויות של רשתות הודיות ברוסיה, כמו גם הגדלת נתח המכוניות הסיניות וכלי הרכב האחרים בשוק הרוסי. "הנוכחות של רוסיה במדינות ה-BRICS הולכת וגדלה. חלה עלייה ניכרת בייצוא הנפט הרוסי לסין והודו. שיתוף הפעולה החקלאי מתפתח באופן דינמי", אמר פוטין.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.עכשיו אני מבין למהנזדני 24/06/2022 12:13הגב לתגובה זו0 1באמת בזמן האחרון יוצא לילראות לא מעט עולים מרוסיה שמצלמים מודעות לדירות איכותיות במרכז העיר שבבניה או לפני ואחרי הבניה והם קונים פוטנציאלים וכל הכבוד להם עושים זאת בדיסקרטיות ורק בינהם מעבירים מידעסגור
-
5.האירופים והאמריקאים מזרימים דולרים לרוסיהלילי 24/06/2022 10:01הגב לתגובה זו1 0אירופה קונה את כל חומרי הגלם מרוסיה ולא רק אנרגיה .מוצרים שחלים עליהם סנקציות עוברים דרך יד שלישית. כך גם ארה"ב . לכן זו צביעות לבקש מישראל להחרים את רוסיה .סגור
-
4.הרובל לא בשיא סתם לתפוס כותרת ? הרובל בשיא היה 10-20 $קש 24/06/2022 06:43הגב לתגובה זו1 0המחיר הגבוה ביותר עבור דולר/רובל 158 רובל ל-$ והיום הוא 54 רובל ל-$ ואני מאמין שהוא יגיע ל-20 רובל ל$ כי פוטין מוכר סחורות ברובל בלבד חכם הבחורסגור
-
3.מעתיק את המהלך של נתניהו הגאוןדוד 24/06/2022 04:09הגב לתגובה זו0 0נתניהו שחזה סנקציות של אירופה עלינו עוד לפני 14 שנים בגלל מהלכים נגד האנטישמיות להרס מדינת ישראל כמדינת היהודים. כי אז הבין נתניהו שחייבים להגדיל את פלח השוק מבלי להפסיד את הקיים. המהלך של פוטין מחזקת את המהלך של נתניהו וקורא לאיזון של הכוח הכלכלי של המערב שמשתמש בנשק הכלכלי ומאיים על כל מדינה שירצה.סגור
-
2.פוטין שכח או לא רוצה לזכור שהחלק הארופאי של רוסיהינשוף 24/06/2022 00:41הגב לתגובה זו1 0שזה מרכז הכח שלה. קרוב הרבה יותר לתרבות ומנטליות ארופאית. השתלבותם בתרבויות המזרח כגון הוד וסין תסתיים בכשלון חרוץ עם בריחת רוב המוחות הטובים במדינה שעדיין נשארוסגור
- טען עוד
-
1.ציר הרשע (ל"ת)אלמוני 23/06/2022 22:16הגב לתגובה זו3 2סגור