האם הירידה במחירי הסחורות צפויה למנוע מיתון ולקרר את האינפלציה?
היציאה ממשבר הקורונה הובילה לדהירת מחירים בכל רחבי העולם. הסחורות והנפט מזנקים, האינפלציה עולה, ולכן מעלים הבנקים המרכזיים את הריבית. הכוונה היא לטפל בצד הביקוש מצד הלקוחות. ריבית גבוהה פוגעת בלקיחת הלוואות ומצמצמת צריכה. זה אמור לעזור, בינתיים לא רואים את זה, ובינתיים גם יש כיוונים סותרים בשוק הסחורות. הנפט ירד, החיטה דווקא עלתה.
כלכלה עולמית חלשה יותר צפויה להוריד בתיאוריה את הביקוש לסחורות הללו. נחושת לדוגמא, צפויה להיות מושפעת מהירידה בביקושים אליה. זה כמובן לא מפתיע, שכן המתכת נמצאת בשימוש של קבלני הדירות, עובדי הביוב ותעשיות הרכב, כאשר גם שם צפויה ירידה בביקושים.
מנגד, כלל לא בטוח כמה זמן ירידות המחירים הללו ימשכו, וכמה יכולת והשפעה תהיה לירידה זו על קצב עליית המחירים. מומחים רבים מאמינים כי הירידה שחווים מחירי הסחורות בשלב זה מעלה חששות אמיתיות כי הנחיתה תהיה קשה יותר ממה שהיו"רים בבנקים המרכזיים מאמינים כעת. הכיצד? הירידה בסחורות היא ביטוי לירידה בביקושים, מדובר ברמז גדול לירידה בביקושים וירידה בצריכה שעלול להביא לירידה בצמיחה ולהאטה ואף מיתון. האופטימיים יכולים להעריך שהסימן הזה יביא את הבנקים המרכזיים דווקא להפחית את עליית הריבית, אבל זה רק ממחיש את הבלגן וחוסר הוודאות לגבי הכיוון.
יהבלגן כל כך גדול וזה מתבטא רק לשם המחשה בכך שבעוד הביקוש למתכות קטן יותר מהצפי, בייחוד כשענף הבניה הסיני מאט, כלומר יש קיטון בצריכת מתכות, יש מנגד המשך ביקוש גדול למזון ולאנרגיה גם מכיוון סין.
המחסור באנרגיה
מחירי הנפט והגז מושפעים כמעט באופן ישיר מהלחימה הרוסית באוקראינה. כמובן שזה לא הדבר היחיד שמשפיע על המחירים, כאשר לא ניתן לשמור נפט לאחר שזוקק. הדבר הוביל לכך שכל הנפט שהוצא במהלך משבר הקורונה ירד לטמיון. היציאה המהירה מהמשבר הובילה לגידול בביקושים איתו התקשו להתמודד בארגון המדינות המייצאות נפט (אופ"ק) ואלו נאלצו לסבול עליה במחירי המשאב.
הלחימה הרוסית השפיעה בצורה ישירה יותר כאשר גופים רבים, כולל בריטניה, ארצות הברית והאיחוד האירופאי מסרבות כעת לרכוש גז ונפט מרוסיה. החזרה הסינית לסגרים הקלה מעט בביקושים למשאב, אך כשזה נגמר הביקושים חזרו לעלות ושמו את הנפט והגז במקום בעייתי מאוד.
המצב הגאופוליטי הרגיש מקשה על היכולת לקבוע כמה רחוק אל העתיד ימשיכו עליות המחירים וכמה חמורות אלו יהיו, אם כי לאחרונה דווח כי ייצור הנפט האמריקאי החל לעלות בתקופה האחרונה ובכך מעכב את המשך עליית המחירים.
מחירי חבית הנפט מסוג ברנט צנח בשיעור של 3.5% במהלך השבוע שעבר ובשיעור של 5.6% במהלך החודש האחרון. מחירי הנפט הגולמי ירדו בעת האחרונה, אך על פי המדד החוזים העתידיים על המשאב מראים כי מחירי הנפט נמצאים ב-25% מעל מחירי השיא של המשאב.
השווקים העולמיים נסקו בעת האחרונה, דבר שגרם למשקיעים רבים להאמין כי הם מהווים תמונת מצב עדכנית לגבי הסיכויים להמשך האינפלציה. מניות רבות נסקו בשבוע שעבר, אם כי מדד ה-S&P 500 המשיך לרדת והינו בדרכו לחצי השנה הגרועה ביותר ב-50 שנה האחרונות.
מחירי המתכות
מחירי הנחושת איבדו כ-12% במהלך החודש האחרון, דבר אשר יתכן ומצביע על האטה כלכלית ברחבי העולם. מנגד, מחירי הזהב דווקא שמרו על יציבות מסויימת. יציבות זו נובעת בעיקר מהעובדה כי בעיקר יצרני השעונים רואים את המשאב כמקלט בטוח, בייחוד כאשר האינפלציה החלה לגאות ברחבי העולם.
לעומתם, רבים מניחים כי מחירי הזהב צפויים לרדת בעתיד הקרוב, בייחוד בעקבות העלאת הריבית של הבנק הפדרלי.
מזון וחקלאות
אוקראינה היא אחת מיצרניות ומיצאניות החיטה הגדולות ביותר בעולם. ייצור וייצוא חיטה זה נפגע קשות מאז פלשה רוסיה אל תוך גבולות המדינה. ייצוא הדגנים מגבולות המדינה צנח גם הוא.
החוזים העתידיים על הבקר החי היו סדירים יותר, ועלו ב-2% במהלך החודש האחרון. מנגד, החוזים העתידיים על פולי הסויה צנחו בקרוב ל-15% באותה תקופה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה