לאור מבחני הלחץ: איזה בנקים יעלו דיב' ואילו זקוקים לחזק את ההון?
אתמול פורסמו תוצאות מבחני הלחץ בארצות הברית וכל 34 הבנקים שנבדקו עמדו במבחנים בהצלחה, אם כי לא באותה רמת הצלחה, מה שמשליך על יכולתם להעלות את הדיבידנד שהם מחלקים למשקיעים.
מבחני לחץ נועדו לבדוק את יכולת הבנק לעמוד במצבי משבר כגון כאלה הגורמים ל"ריצה אל הבנקים", מצב בו ישנה דרישה חריגה של הציבור לפדות פקדונות ונכסים שנמצאים בידי הבנקים, והבנק נדרש לנזילות מספיקה על מנת לעמוד בדרישה החריגה. מצב של ריצה אל הבנקים הוא מסוכן ועלול להחמיר מצב של משבר פיננסי ואף להביא לקריסה של כלכלה של מדינה. מצבים כאלו נרשמו בעבר בארגנטינה וגם יוון הייתה קרובה לכך לפני שנים אחדות. יון וארגנטינה ידועות כמדינות לא יציבות פיננסית, אך מצב כזה עלול לקרות גם בכלכלות חזקות יותר.
כדי למנוע מצב של קריסה כזו נערכים לבנקים מבחנים תקופתיים שבהם נבחן מצב ההון הנזיל שלהפ, והיכולת לענות על דרישות פדיון גבוהות מהרגיל תוך זמן קצר. במידה והבנק לא עומד במבחן הוא נדרש לחזק את ההון העצמי הנזיל שלו, במידה ומתברר שיש לו מספיק הון נזיל, או אף עודף מסוים הרי שהוא יכול לשחרר כסף מהרזרבות הנשמרות ככרית ביטחון ולבצע השקעות נוספות או לחלק את הכסף למשקיעים בצורה של דיבידנד או תוכנית ביי בק.
במבחני הלחץ שנערכו בארצות הברית עמדו כל הבנקים במבחן בהצלחה, אך בכל זאת מכמה מהם נדרש לחזק עוד יותר את ההון בהמשך, ואלו לא יוכלו להעלות את הדיבידנד השנתי. בנקים אחרים גילו יתרות גבוהות יותר והם מעלים את הדיבידנד ברמה כזו או אחרת.
- רובינהוד רוצה להפוך לבנק: מה זה אומר והאם זו תחרות עם הבנקים הישראליים?
- עקב הריבית והמלחמה: ירידה ברווחי הבנקים ממשכנתאות
הבנקים ג'יי פי מורגן JP MORGAN וסיטיגרופ CITIGROUP יאלצו להמתין עם העלאת הדיבידנד שכן דרישות ההון של הרשויות מחייבות אותן לשמר את רמת ההון הנוכחית. בנק אוף אמריקה BANK OF AMERICA לעומת זאת יוכל להעלות את הדיבידנד ב-5% ל-22 סנט למניה. מורגן סטנלי MORGAN STANLEY יוכל להעלות את הדיבידנד ב-11% ל-77.5 סנט למניה. בשנה שעברה מורגן סטנלי הכפיל את הדיבידנד לאחר מבחני הלחץ, והשנה יסתפק בהעלאה צנועה יותר. ווולס פרגו WELLS FARGO & CO יהנה מהאפשרות להעלות את הדיבידנד בצורה חדה יותר - ב-20% ל-30 סנט למניה. גולדמן זאקס GOLDMAN SACHS הוא כוכב העלאת הדיבידנד של הרבעון עם עליה אפשרית של 25% ל-2.5 דולר למניה.
מטעם ג'יי פי מורגן נמסר כי דרישות הון גבוהות יותר בעתיד לא מאפשרות לבנק להעלות דיבידנד ולכן זה ישאר על דולר אחד למניה. סיטיגרופ מסר מיד לאחר מכן הודעה דומה ובה קבע כי הדיבידנד יישאר ברמה של 51 סנט למניה.
"נמשיך להשתמש בהון שלנו כדי להשקיע ולהגדיל את העסק מוביל השוק שלנו, לשלם דיבידנד בר קיימא ואנו נחזק את ההון כדי למלא בצורה מלאה את דרישות הרגולציה העתידיות" אמר מנכ"ל ג'יי פי מורגן ג'יימי דימון. הוא הוסיף כי מבחני הפד הראו כי התעשיה משמשת כ"מקור של חוזק לכל הכלכלה".
- המכסים של טראמפ מורידים את צים; ממה המשקיעים מודאגים?
- הנאסד"ק נופל 4% - האם מתקרבים לשוק דובי?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
למרות האכזבה מחסור היכולת של ג'יי פי מורגן וסיטיגרופ להעלות את הריבית, החששות הגרועים יותר של האנליסטים לא התממשו. בשבוע שעבר הזהירה בטסי גרייסק, אנליסטית בבנק מורגן סטנלי כי ג'יי פי מורגן וסיטיגרופ עלולים להאלץ להפסיק לחלוטין את תוכנית הביי בק שלהם כדי להשאר מעל דרישות ההון המינמליות.
באפריל האחרון ג'יי פי מורגן הכריז על תוכנית ביי בק בגובה 30 מיליארד דולר. דובר בהנק מסר כי התוכנית תמשך כמתוכנן.