יצרניות השבבים: לא נבנה מפעלים חדשים בארה"ב ללא תמיכת הממשל
המחסור בשבבים ששרר בעולם בחודשים האחרונים הבהיר שכוח הייצור בתחום חלש מדי בשלב זה, ושצריך לבנות מפעלים חדשים שיענו על הביקוש הגואה בתחום ההולך ומתרחב לכל תחומי החיים. חברות רבות הכריזו על תוכניות השקעה גרנדיוזיות כשגם הממשל האמריקאי שהבין את חשיבות התחום, וכן את החשיבות האסטרטגית בכך שהמפעלים יהיו בארצות הברית דווקא כדי לא לפתח תלות במדינות עליהן לא ניתן לסמוך הבטיח לתמוך. אולם הממשל לא ממהר למלא את הבטחתו וכעת מאיימות חברות השבבים שאף הן לא ייבנו את המפעלים הנדרשים אם לא תתקבל התמיכה המצופה.
כך לדוגמה יצרנית השבבים השלישית בגודלה בעולם גלובל וייפרס מטוויאן הודיעה כי תבנה מפעל בארצות הברית בעלות של 5 מילארד דולר, אך זאת רק אם ממשלת ארצות הברית תשתתף בעלויות. "ההשקעה שהם עושים תלויה בכך שהקונגרס יעביר את החוק בנוגע לשבבים. מנכלי"ת החברה אמרה לי זאת בעצמה, והם חזרו על כך היום" כך אמרה שרת התעשייה האמריקאית ג'ינה ריימונדו ל-CNBC באותו יום שגלובל וויפרס הכריזה על התוכנית.
הקונגרס למעשה העביר את החוק לתמיכה בתעשיית השבבים המקומית בגובה 52 מיליארד דולר כבר בינואר 2021, אולם יותר משנה לאחר מכן הקונגרס עדיין לא הקציב את הכסף לתוכנית. ריימנדו אומרת כי "זה חייב להיעשות לפני שהקונגרס יוצא לחופשת אוגוסט. אני לא יודעת איך לומר זאת בצורה ברורה יותר. העיסקה תתבטל, אני חושבת, אם הקונגרס לא יפעל".
החוק מיועד לסייע בפיתוח תעשיית השבבים האמריקאית, בין השאר כהגנה מפני פיתוח דומיננטיות סינית בתחום, ובמטרה להרחיק את הייצור העולמי מחופי סין. כיום טיוואן שנמצאת תחת איום סיני היא מוקד הייצור המרכזי של התעשייה. התלקחות בין סין לטיוואן עלולה להיות הרת אסון לכל התעשייות התלויות כיום בשבבים, למעשה כמעט כל התעשיות הקיימות.
באופן טכני החוק אמור לתמוך דווקא בחברות מקומיות ולא זרות, אך בדצמבר האחרון ארגון יצור השבבים ESMI הפציר בקונגרס להרחיב את התוכנית לכל החברות.
גם חברת טיוואן סמיקנדקטור TAIWAN SEMICOND MNFCG CO -1.32% TAIWAN... 186.01 -1.32% סגירה:0 פתיחה:188.18 גבוה:188.8 נמוך:184.81 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הכריזה על תוכנית השקעה של 12 מיליארד דולר במפעל בפניקס, אריזונה על מנת לייצר את השבבים המתקדמים ביותר שלה. אך מנכ"ל החברה הבהיר שהפיתוח יתבצע רק במידה שהממשל האמריקאי יפצה את החברה על הפרשי העלויות בין טיוואן לארצות הברית. מדינת אריזונה אישרה לפחות 200 מיליון דולר במימון תשתיות על מנת לתמוך בבניית המפעל בפניקס, כולל מערכת כבישים, אולם החודש הודיעה החברה כי עלויות הבניה יקרות יותר ממה שחשבו קודם לכן וקראה לעזרת הממשל.
גם אינטל INTEL CORPORATION -2.72% INTEL... 24.35 -2.72% סגירה:0 פתיחה:24.76 גבוה:24.82 נמוך:24.23 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , חברה אמריקאית למהדרין, הקפיאה את התוכנית לבניית מפעל בשווי 20 מיליארד דולר באוהיו עד שיאושר התקציב המחויב לפי חוק השבבים. "לרוע המזל מימון חוק השבבים נע בקצב איטי יותר ממה שציפינו, ואנחנו עדיין לא יודעים מתי הוא יעשה" אמר דובר אינטל וויל מוס לוול סטריט ג'ורנל. הוא קרא לקונגרס לפעול על מנת שאינטל תוכל להתקדם במהירות בחזון שלה לגבי אוהיו.
תעשיית השבבים ידועה כתעשייה מחזורית. בניית מפעלים היא יקרה ונמשכת זמן רב וחברות לרוב מתעכבות בבניית מפעלים כאלה. ככל שעובר הזמן הצורך בשבבים עולה והמפעלים מגיעים לתפוקה מקסימלית, וכך נוצר מחסור שמקפיץ את מחירי השבבים, עד שהחברות מתחילות שוב לבנות מפעלים בהשקעה גדולה, אולם לאחר זמן כשהמפעלים מגיעים לתפוקה נוצר בבת אחת עודף היצע ומחירי השבבים יורדים מחדש, לעיתים בצורה שמכבידה מאד על החברות. תכנון המשכיות הייצור לאורך זמן באופן שישמור על איזון בין הביקוש להיצע הוא לא משימה קלה, אולם לאור המשבר האחרון מדוגש ביתר שאת הצורך באיזון כזה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.האם זו לא הזדמנות לישראל לקפוץ על הרכבת ? (ל"ת)אנונימי 29/06/2022 08:29הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.טווארמיכה 29/06/2022 07:47הגב לתגובה זו0 0מה הסיכוי שעיסקת טוור אינטל לא תמומש?סגור
-
1.נסדק ומדד 35שלי 29/06/2022 00:20הגב לתגובה זו0 1שוב צניחות עד 11300 מדד 35 1840סגור