קאנו וול מארט
צילום: קאנו וול מארט

חברות הרכב החשמלי והקמעונאיות: אמזון וריוויאן נגד וול מארט וקאנו

משלוחי המייל האחרון מדגישים את יתרונות התפעול הזולים של הרכבים החשמליים כשכל הקמעונאיות הגדולות וחברות המשלוחים המרכזיות משחקות במגרש הרכב החשמלי ומעניקות דחיפה נוספת לתעשייה המתפתחת
גיא טל | (1)

אמש פורסמה העסקה בין וול מארט WALMART ליצרנית הרכב החשמלי הקטנה קאנו CANOO INC . העיסקה לפיה יסופקו 4500 רכבים החל משנת 2023 משמעותית מאד ליצרנית הרכב הקטנה שעדיין לא דיווחה על הכנסות, ואולי אף הצילה אותה מפשיטת רגל. אולי העובדה הזו היא מה שאיפשר לוול מארט להכניס סעיף מעניין שעבר קצת מתחת לרדאר של המשקיעים. לפי החוזה, קאנו לא יכולה למכור רכבים למתחרה הגדולה אמזון AMAZON , במה שמסתמן כמאבק הקמעונאיות הגדולות על תחום הרכב החשמלי. 

לאמזון תביעת רגל משלה בתחום הרכב החשמלי. היא חתמה על חוזה לרכישת 100 אלף רכבים מחברת ריוויאן RIVIAN AUTOMOTIVE , בה מחזיקה החברה נתח של 18%. ריוויאן החלה לשלוח רכבים לאמזון, אך כמות המשלוחים אינה ידועה בשלב זה. 

איסור מכירה למתחרה הוא מעט יוצא דופן, אך ההתמקדות של שתי קמעונאיות הענק ברכבים חשמליים מראה על קצת מהפוטנציאל העצום של תחום הרכב החשמלי ומדגיש את היתרונות הייחודיים שלו. רכב חשמלי אמנם נוטה להיות יקר יותר לקניה, אך הוא זול בהרבה לתפעול מבחינת עלויות האנרגיה וגם מבחינת עלויות הטיפולים השוטפים, כיון שהאנרגיה נוצרת במערכת החשמל הכללית ונשמרת בבטריה שאינה דורשת טיפולים מיוחדים, זאת לעומת מנוע בעירה פנימי ברכבים החשמליים שדורש הרבה יותר טיפולים יקרים. 

זהו סגמנט חדש לשוק המתפתח של הרכב החשמלי בו המכוניות היוקרתיות של טסלה TESLA INC , לוסיד LUCID GROUP  או ניו (NIO) תופסות את מירב תשומת הלב התקשורתית, אולם נראה שעל פי רוב מי שיש לו מספיק כסף לקנות טסלה יוקרתית פחות מוטרד ממחירי הדלק, אך לציי רכב שצריכים לתפעל שעות נסיעה רבות מעבר לרכב חשמלי יכולות לחתוך מאד בעלויות התפעול ולסייע לחברות שמתמודדות עם עליית מחירי התשומות ופגיעה ברווחיות. 

חברות משלוחים נוספים נכנסות לשוק הרכבים החשמליים. חברת UPS UNITED PARCEL SERVICE השקיעה בסטארט אפ הרכב החשמלי Arrival ARRIVAL ואילו המתחרה פדקס FEDEX הוסיפה 600 רכבים חשמליים מייצור ג'נרל מוטרוס GENERAL MOTORS לצי הרכב שלה. 

חברת קאנו זינקה ב-53% לאחר היוודע דבר העיסקה לפיה היא תמכור 4500 רכבים לוול מארט, כמות שעשויה שעשוי לטפס ל-5500 רכבים נוספים, אך היום היא מתמששת בכ9%. מטרת הרכישה היא משלוחי "המייל האחרון" (לבית הלקוח), במטרה לסייע להתרחבות עסקי האונליין של וול מארט, ולעמוד ביעדי הפחתת פליטות הפחמן ל-0 עד שנת 2040. 

דויד גוגינה, סמנכ"ל וול מארט לענייני יזמות ואוטמציה אמר כי "אנו נלהבים להמשיך בגיוון צי משלוחי המייל האחרון שלנו עם הטכנולוגיה החשמלית הייחודית הממוקדת בקיימות של חברת קאנון. על ידי הרחבת צי המייל האחרון שלנו אנו יכולים להמשיך לספק ללקוחתינו ולחברי וולמארט+ (השרות המקביל לאמזון פריים) יותר נגישות למשלוחים תוך יום בעוד אנו שומרים על המחירים נמוכים". 

קיראו עוד ב"גלובל"

וול מארט היא עדיין המלכה הבלתי מעורערת של שוק הקמעונאות עם מכירות של 141 מיליארד דולר ברבעון האחרון לעומת 81 מיליארד דולר של אמזון, אך בתחום האונליין אמזון מכה את וול מארט שוק על ירך עם מכירות של 76 מיליארד דולר לעומת 11.4 מיליארד בלבד של וול מארט.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    לוקו 14/07/2022 09:51
    הגב לתגובה זו
    למה אתם חושבים שיש כאן אחד נגד השני? לא נכון. אין קשר. התחרות היא להספקת סחורה לא יקרה