יפתיע לרעה? סקטור השבבים מעורר דאגה לאור הירידה במחירים
המחסור בשבבים שנכנס לתודעה מתחילת משבר הקורונה העסיק את השוק רבות. המחסור הדגיש את החוסר בכח הייצור החלש בתחום, שמשפיע על כל ענף הטכנולוגיה. ממשלת ארה"ב הבינה את החשיבות של התחום והחלה בקידום בניית מפעלי ייצור שבבים על מנת להתמודד עם הביקוש הגואה בתחום שנתקל בהיצע נמוך, חברות השבבים רתומות למהלך אך הממשל עוד חושב על כך. ביקוש הגבוה העלה את מחירי השבבים.
אולם לאחרונה נרשם שינוי מגמה גם בסקטור הזה. החששות ממיתון יחדע עם הסגרים בסין ורגיעה מסוימת בשרשרת האספקה הורידו את הביקוש לשבבים. גם הירידות החדות בשוק הקריפטו שדורש משאבי חישוב חזקים ונתן עד כה דחיפה לביקוש לשבבים מתקדמים תרם לירידה בביקוש. כתוצאה מזה נרשמת לאחרונה ירידה חדה במחירים, ירידה שתבוא לידי ביטוי, קרוב לוודאי, בדוחות הקרובים של ענקיות השבבים. קרוב לוודאי שחברות השבבים יפגעו. יתכן ונראה את ההשפעה של הירידה בביקוש בחציון הראשון של 2022 כבר בדוחות הקרובים (אם כי בדוחות ענקית השבבים טייוואן סמיקונדקטור TSM שפורסמו היום הדבר לא בא לידי ביטוי - הרחבה בהמשך הכתבה). חברות השבבים נהנו מהחוסר בביקוש המחירים היו גבוהים והשורה התחתונה הציגה מספרים מרשימים, כעת שהמחירים צונחים והסביבה המאקרו כלכלית משפיעה לרעה על התחום, החברות הללו הן הראשונות לחטוף.
האנליסטים בוול-סטריט חוזים, תקופה קשה לתעשיית השבבים, "אנו מאמינים שזו תהיה הירידה החמורה ביותר מזה עשור לפחות במוליכים למחצה בגלל שלושה היבטים שלא היו קיימים כבר עשר שנים - הערכת שווי מופרזת, בניית מלאי מוגזמת ומיתון".
הערכות שווי מוגזמות מתייסת לעליות החדות בשווקים בסקטור השבבים בשנים האחרונות שהביאו אותם למכפילים חסרי תקדים. בסוף 2021 היה מכפיל הרווח אנבידיה NVIDIA COR 78 אהמכפילים אומנם ירדו מאז בחדות אך אנחנו עדיין נמצאים בסביבה של מכפיל של מעל 40 לאנבידיה.
- החוזים העתידיים בירידה; אנבידיה יורדת 1.7%
- החוזים העתידיים על האפס, ועל המניה הכי טובה והכי גרועה ב-S&P 500 ברבעון האחרון
ניהול מלאי הוא סוגיה מורכבת. המוכרים לא רוצים להיתפס עם מחסור שיביא לפגיעה במכירות, ומצד שני עודף מלאים גורם להפסדים. עלויות איחסון, ירידת ערך, מוצרים שהופכים ללא רלוונטים וכדו'. בתקופה של מחסור ישנה בהלה לצבור מלאי שיאפשר המשך אספקה סדירה, אולי כשנגמר המחסור לעיתים קרובות נוצר עודף מלאי. זה מה שקרה לחברות השבבים בעקבות תקופת המחסור החריפה שחווה השוק.
המיתון כמובן מוריד צריכה, גורם לירידה בייצור של החברות הנזקקות לשבבים וממילא מוריד את מחירי השבבים. לאור נתוני האינפלציה הגבוהים נגידי הבנקים המרכזיים בעולם מעלים את הריבית באופן שהולך ונהיה יותר אגרסיבי. אתמול העלה הנגיד הקנדי את הריבית בארצו באחוז שלם באופן חסר תקדים, והערכות בשוק שגם המקבילים בארצות הברית ינקטו בדרך דומה. העלאות הריבית נועדה לצנן את השוק, וממילא עלולה לגרום למיתון.
שלושת הגורמים הללו אם כן, עלולים לפגוע בתעשייה. האנליסטים החלו כבר להוריד מחירי יעד. אנליסט בתחום המוליכים למחצה כריסטופר רולנד הוריד את מחירי היעד עבור מניות השבבים הבאות: אנבידיה, ADVANCED MICRO DEVICES ואינטל INTEL CORPORATION , במעל ל-15%.
- שר האוצר בסנט על המכסים: "אין סיבה לפאניקה, יש מקום למשא ומתן"
- מכת שבבים: האם טראמפ יחריג את טייוואן ממס השבבים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ישנם גורמים נוספים, יותר ייחודיים לתעשיה שמשפיעים לרעה, ובראשם שוק הקריפטו והביקוש למחשבים האישיים. ההתרסקות של שוק הקריפטו בחציון הראשון של השנה משפיע גם הוא באופן ישיר על אנבידיה כאשר כורי המטבעות מסוג איתריום משתמשים בכרטיסי המסך של החברה. כורי המטבעות קריפטוגרפיים כעת מוכרים את הכרטיסים הגרפיים של אנבידיה בשווקים כציוד משומש, מה שדוחף עוד את ירידת המחירים. עוד באפריל הזהירו בבארונס שהדבר עלול לקרות, על רקע החשיפה של החברה למטבעות קריפטוגרפיים שיובילו לצלילתה בחציון הראשון של השנה. גם תחום המחשבים האישיים, שנהנה מפריחה בתקופת הקורונה ונתן דחיפה לסקטור מתחיל לזייף. חברת המחקר IDC דיווחה כי המשלוחים ברחבי העולם למחשבים אישיים ירדו ב-15% לעומת שנה קודם חודש יוני אשתקד, כתוצאה מירידה בביקוש מצד צרכנים ואתגרי שרשרת האספקה.
וכמו תמיד בשוק ההון, המשקיעים מקדימים את הדוחות, ומניית אנבידה, שהייתה להיט הסקטור בשנים האחרונות, מחקה כבר 50% מתחילת השנה. האנליסט של Citi Research, עטיף מליק, הוריד את מחיר היעד שלו למניה ל-285 דולר מ-315 דולר, תוך ציון היחלשות הביקוש לכרטיסי מסך למשחקים של אנבידיה.
יחד עם זאת, דוחות טאיוואן סמיקונדקטור (TSM), יצרנית השבבים הגדולה בעולם שפורסמו היום מראים תמונה אחרת לחלוטין מכל הנאמר לעיל. הכנסות החברה זינקו בשיעור חד של 43.5% מבלי לפגוע כלל ברווחיות שהגיעה ל-60% - מעל תחזיות האנליסטים. התוצאות הטובות ירדו כל הדרך עד השורה התחתונה שקפצה ב-76% והסתכמה ב-8 מיליארד דולר. גם תזרים המזומנים החופשי היה גבוה מאד ועמד על 7.7 מיליארד דולר. לא זו בלבד, אלא שענקית השבבים אף העלתה תחזיות להמשך השנה, ובזה ביטלה את חששות האנליסטים לפגיעה בתוצאות מכל הסיבות שהוזכרו לעיל. אם הבהלה הייתה מוגזמת?
עוד פורסם היום באתר האינטרנט ניקיי כי חברת השבבים אינטל הודיעה ללקוחותיה כי תעלה את מחירי מרבית מוצריה ברחבי העולם. ייתכן, אם כן, שלא מדובר במשבר ענק כפי שחזו האנליסטים אלא מיני משבר שאנו כבר לקראת סיומו.
- 9.דודו 14/07/2022 13:32הגב לתגובה זובקיצור, כל החיים מעוררי דאגה.
- 8.אז יהיה מיתון? יש חוסר או עודף, מזכיר את נבואות האורקל (ל"ת)ביאליק 14/07/2022 11:47הגב לתגובה זו
- 7.צחי 14/07/2022 11:46הגב לתגובה זוהמחירים מאד מצחיקים, מי שלא יקנה כעת אחכ יצטער
- 6.לרון 14/07/2022 11:43הגב לתגובה זוהעולם הפך בעייתי מכל בחינה,ברור שישתפר כי זה טבע האדם אך יקח ז מ ן
- 5.מחסור בשבבים לא טוב, יותר מידיי שבבים לא טוב, מה י 14/07/2022 11:13הגב לתגובה זומחסור בשבבים לא טוב, יותר מידיי שבבים לא טוב, מה יהיה?
- 4.תמשיכו להפחיד. אני מחזק בכל תחתית חדשה (ל"ת)טריידר 14/07/2022 11:08הגב לתגובה זו
- 3.אולד ניוז - השוק כבר תמחר הירידות מזמן (ל"ת)יואב 14/07/2022 10:52הגב לתגובה זו
- 2.Paz 14/07/2022 10:40הגב לתגובה זואבל מה עם הניידים דור 5 הרכבים החשמליים.ובעצם כל המוצרים החשמליים והאלקטרוניים עובדים עם שבבים.
- 1.שולתתתת1 14/07/2022 10:38הגב לתגובה זובהסברים בדיעבד...תנו לנו צפי לעתיד כמובן עם ספקות אבל צפי.לדוגמא איך תשפיע ירידת מחירי הנפט על רווחיות חברות ההובלה הימית וכד'