הבנקים בארה"ב נסחרים בזול לעומת הבנקים הישראליים; וגם - מדוע הרווחים ברבעון השני לא עומדים בציפיות

הבנקים בארה"ב חזקים פיננסית, אז מדוע התוצאות חלשות? וגם מה מכפיל הרווח של הבנקים בארה"ב ושל הבנקים המקומיים?
משה כסיף | (6)

סיטיגרופ אומנם הצליח לעמוד בציפיות, אבל ג'יי פי מורגן, מורגן סטנלי, וולס פארגו אכזבו ופספסו את התחזיות של הרבעון השני. מה מבטאת החולשה הזו? לא בטוח שהיא אמורה לסמן משהו משמעותי. 

הבנקים בארה"ב חזקים פיננסית, אבל התוצאות ברבעון השני לא משקפות זאת. למעשה, הרווחים של הבנקים בירידה בשנים האחרונות וזה בשעה שיש להם הון משמעותי ורזרבות גדולות. במילים פשוטות, - מצבם הפיננסי של הבנקים הוא טוב, אבל הרווחים שלהם ברבעון האחרון חלשים. התוצאות חלשות משמעותית מאשר של השנה שעברה ובמקרים רבים גם חלשות מהתחזיות של האנליסטים.

כאשר בנק אחד מחמיץ את התחזיות, צריכה להתעורר השאלה לגבי הביצועים שלו. אבל כשכמה בנקים משמעותיים אינם עומדים בתחזיות, ייתכן שיש בעיה בתחום ויש מקום לפקפק בהערכות האנליסטים. לא תמיד ירידה רוחבית ברווחים מצביעה על חולשה בפירמות ו-או המשך ירידה ברווחים. הפעילות של הבנקים היו צפויים לרדת על רקע ירידה דרמטית בפעילות בשוקי ההון וכן לאור הסימנים לחולשת הכלכלה. 

אבל מה שאולי לא נלקח בחשבון הוא הרווחים הגבוהים ברבעון השני אשתקד על רקע שחרור של עשרות מיליארדי דולרים לציבור כהלוואות במקביל להוראות הרגולטור לשחרר הלוואות לציבור על רקע משבר הקורונה. ההלוואות האלו ניתנו כבר ב-2020 והבנקים הפרישו עליהן הפסדי אשראי תיאורטיים גבוהים. בפועל ההפסדים היו נמוכים יותר וכך במשך מספר רבעונים נרשמו רווחים גדולים בשל ביטול הפסדי האשראי.

אז האנליסטים העריכו ביתר את תוצאות הבנקים ברבעון השני, אבל נראה שהתוצאות בפועל אינן אכזבה. בכל מקרה, התהליך הזה של ביטול הפרשות מוכר לנו מהשוק המקומי - הבנקים המקומיים דיווחו על רווחי עתק בשנה שעברה גם בזכות ביטול הפסדי אשראי. זה לא יחזור השנה ולכן צפויה ירידה ברווחים. 

ההפרשה להפסדי אשראי נעשית בהסתמך על תקינה חשבונאית, כאשר הרעיון הוא לנסות ולהעריך את סיכון האשראי בהינתן ההיסטוריה של הלווה ושל הבנק בכלל, בהינתן נתונים מאקרו כלכליים וכך לקבוע שיעור הפרשה. המטרה לייצר כרית הפרשות אמינה עד כמה שיותר, הבעיה היא שזו כרית ביטחון תנודתית מדי. יכול להיות שאפילו שמרנית מדי.

ייתכן שלא היה מקום להפרשות כה גבוהות בשנת 2020 אבל גם אם כן (כדי להיות בצד הבטוח), אין סיבה שההכרה בביטול הפסדי אשראי תהיה כה מהירה. זה תקף גם לבנקים בארה"ב וגם אצלנו.

קיראו עוד ב"גלובל"

האנליסטים בארה"ב מסבירים שהם לא העריכו נכונה את תוצאות הבנקים בשל חוסר היכרות עם התקינה החשבונאית החדשה (התקינה הזו נכנסה לדוחות הבנקים בדיוק ב-2020). ונראה שאלמלא העניין המלאכותי הזה, התוצאות של הבנקים היו עומדות ביעדי האנליסטים.

מכל מקום, מעניין להסתכל על הבנקים בארה"ב במונחי תמחור לעומת הבנקים המקומיים. הבנקים הגדולים בארה"ב נסחרים במכפילי רווח של 8-10 לשנה הנוכחית ופחות מ-9 לשנה הבאה. אצלנו הם במכפיל 11-12 לשנה הזו ולשנה הנוכחית.

אצלנו יקר יותר. האם זה אומר שהכלכלה שלנו חזקה יותר, אחרי הכל בנקים הם הראי של הכלכלה? המקומית, או שאולי פשוט - אצלנו יקר ושם זול יחסית?  

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    Sassi6 19/07/2022 03:51
    הגב לתגובה זו
    זה מסביר את פוזיציות השורט הגבוהות על הבנקים שלנו, מזרחי -575- מיליון, דיסקונט -507- מיליון, פועלים -438- מיליון, כיל -354- מיליון, לאומי -312- מיליון, בינלאומי -282- מיליון
  • 5.
    אני הילד 18/07/2022 19:46
    הגב לתגובה זו
    לבנקים בארץ בעיקר לפועלים ולאומי יש יתרון אחד חשוב מאד על בנקים אמריקאים. הם באמת "גדולים מדי מכדי לפול". בנק אמריקאי ענק יכול גם יכול כמו שראינו ב2008. בארהב יש הרבה בנקים בדולים ואלפי בנקים קטנים. בארץ כל עסק. כל עסק שתחפור במבנה הבעלות שלו תגלה שפועלים ולאומי מחזיקים לפחות 10% ממנו בדרך כזו או אחרת. זו אבחנה מלפני 30 שנה בערך אבל היא תקפה גם היום אם כי לא בהכרח קשורה לכתבה. כנראה אני הופך לגרינברג....
  • 4.
    אליעזר כרמל 18/07/2022 12:17
    הגב לתגובה זו
    תשואת הבנקים על ההון בשנה זו תפוייה להיות כ 12--13%זאת כאשר לא מתייחסים לעובדה שמכפילי ההון והרווח לא לוקחים בחשבון כי 2-3% תוספת לרווח מהרבעון שהסתיים נוטים בטעות לחשב מכפיל על סמך שווי הדוק הונכחי אבל הון עצמי של סוף הרביע הראשון!
  • 3.
    לרון 18/07/2022 09:36
    הגב לתגובה זו
    נסחרו זמן ארוך במכפיל ממוצע 0.7 אז מה????זה אומר שלא הרוויחו?? איפכא מיסתברא,ובדרך אגב אין לי "מסר" אני לא פוליטיקאי,סתם שולח מחשבות לאוויר, "ירצו יאכלו".....
  • 2.
    אני חושב שבודקים תוצאות של בנקים לפי מכפילי הון ול 18/07/2022 08:56
    הגב לתגובה זו
    אני חושב שבודקים תוצאות של בנקים לפי מכפילי הון ולא לפי מכפילי רווח
  • 1.
    עמיחי 18/07/2022 08:41
    הגב לתגובה זו
    כשימך כן אתה הכל בזול תשעים אחוז הנחה וכשאתה קונה מהם מגלה שאין הנחה ולא בטיח , נוכלים בריויירה רק תסתכל עד כמה המכפילים גבוהים ותבין אבל עליהם ולא על חברות הזבל שגייסו כספים