כצפוי: גם הבנק המרכזי האירופאי נכנע לאינפלציה ומעלה את הריבית ב-0.5%

מדובר בהעלאת הריבית הראשונה מזה 11 שנים, כאשר בשוק ציפו להעלאה שבין 0.25% ל-0.5%; האירו מתחזק מול הדולר
 | 
telegram
(1)

גם הבנק המרכזי האירופאי של 19 מדינות מטבע האירו לא יכול לנצח את האינפלציה הגבוהה שכבר עומדת על 8.6%, ולמרות המורכבות הגדולה ביבשת הישנה וההבדלים הכלכליים בין המדינות השונות וביכולת שלהן להתמודד עם העלאת ריבית, גם הוא נאלץ היום להעלות את הריבית ב-0.5%, וזאת כאשר בשוק ציפו להעלאה שבין 0.25% ל-0.5%. במקביל, הוא העלה גם את שיעור הריבית על ההפקדות בבנק המרכזי לרמה של 0%, לעומת רמה שלילית של 0.25%, לראשונה מאז 2014. 

האמת שזה כבר היה באוויר וכולם צפו שהבנק יעשה זאת - השאלה רק הייתה בכמה, וכעת מדובר פשוט באישרור של התחזיות. השאלה היא כמובן באיזה קצב הוא ימשיך להעלות את הריבית. בינתיים ביפן, הבנק המרכזי הותיר השבוע שוב את הריבית ברמתה הנוכחית, והוא למעשה האחרון במערב שנשאר בריבית האפסית. 

כמו שקרה לפד' - גם נשיאת הבנק האירופאי, כריסטין לגארד דיברה רק לאחרונה על כך שהבנק יעלה את הריבית ב-0.25%, אבל לבסוף השוק ניצח והיא התיישרה בהתאם. במילים דיפלומטיות אמרו ב-ECB: "המועצה קבעה כי ראוי לנקוט צעד ראשון גדול יותר במסלול הנורמליזציה של ריבית המדיניות שלה ממה שאותת בישיבתה הקודמת". בבנק צופים שהשנה שיעור אינפלציה באיחוד האירופי יעמוד על 6.8%, ובשנה הבאה (2023) צופים בבנק אינפלציה שנתית של 3.5%. בבנק גם מעריכים צמיחה של 2.1% בשנה הנוכחית ובשנה הבאה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בשעה זו גם האירו מתחזק מול הדולר בשיעור של 0.77% ונסחר תמורת 1.026 דולר. הדולר נחלש מול סל המטבעות ב-0.41%.

הגורם המרכזי לאינפלציה בגוש האירו הוא מחירי האנרגיה שזינקו במיוחד באירופה התלויה בגז הרוסי. מחירי הגז באירופה ממשיכים להיות תנודתיים על רקע החששות מעצירת הגז הרוסי, אם כי השבוע חודשה לבסוף אספקת הגז מצינור נורד סטרים 1. גם מחירי המזון הגבוהים תורמים לאינפלציה יוצאת הדופן.

במובן זה האינפלציה באירופה שונה ברמה מסוימת מזו שבארצות הברית. בעוד בארצות הברית היא נובעת גם מלחצים חיצוניים כמו מחירי האנרגיה שמשפיעים על צד ההיצע, אך גם מלחצים מקומיים שנובעים מעליית שכר ומשפיעים על צד הביקוש, באירופה האינפלציה ברובה המוחלט "מיובאת", ולכן כלי הריבית מסוכן יותר, שכן הכלכלה לא "לוהטת" כמו זו שבארצות הברית. "הבנק המרכזי האירופי (ECB) נמצא בין הפטיש לסדן. האינפלציה שהם מתמודדים איתה היא ברובה מיובאת, שלא כמו הפד בארצות הברית שבה ישנה אינפלציה אמיתית תוצרת בית" אומר סדריק ג'מהל, אנליסט אירופה בחברת Gavkal Research. 

זו הסיבה ככל הנראה שהבנק האירופאי חיכה עד כה. בעוד הבנק האמריקאי החל במתווה העלאת הריבית לפני מספר חודשים, ובחודש הבא צפוי להעלות שוב את הריבית בלפחות 0.75%, בבנק האירופאי מתחילים רק כעת, יש שיאמרו באיחור מסוים, להעלות את הריבית. הבדלי הריביות שנוצרו בין המטבעות האמריקאי והאירופי הביאו לירידה דרמטית בשער האירו אל מול הדולר, ולראשונה זה 20 שנה שווי הדולר עקף לזמן קצר את שווי האירו. כעת אירו אחד שווה 1.02 דולר - קרוב מאד לשוויון. 

הבנק המרכזי נדרש לטפל בפער התשואות כאשר ריבית האירו ל-10 שנים באיטליה גבוהה ביותר מ-2% מריבית האירו בגרמניה. זוהי אחת מהבעיות הכרוניות באיחוד שמורכב בעצם מכלכלות רבות ושונות בתכלית, אך צריך להתמודד בכולן עם אותה מדיניות מוניטרית. העלאת הריבית למעשה פוגעת יותר במדינות מסוימות מאשר באחרות. כך לדוגמה הריבית האפקטיבית ללקוחות באיטליה גבוהה באופן משמעותי מזו שבגרמניה, מכאן שהעלאת ריבית תשפיע יותר על האיטלקים מאשר על  הגרמנים. הנושא הזה כמעט גרם לפירוד במדינות האיחוד בתקופת העלאתה ריבית הקודמת לפני 11 שנה. לגארד תנסה להתמודד עם הבעייתיות המובנית הזו בכך שתפעיל מכניזם שיקנה אגרות חוב במדינות בהן התשואות גבוהות כדי לשמור אותם תחת שליטה. כך תוכל להיות משוחררת יותר במדיניות הריבית בעוד היא נמנעת מהכבדה לא פרופורציונית על המדינות השונות. בכל מקרה, אין החלטות קלות לאיחוד בסוגיית האינפלציה והריבית.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    חשוב להדגיש כרגע הריבית באירופה היא 0
    נ.ש. 21/07/2022 15:31
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כי הייתה מינוס חצי אחוז. אתרים אחרים לא הבינו את ההבדל.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות