מהפכת ה-Data Science כבר כאן: האם וכיצד להשקיע?
בחזרה לסקיינט - הבינה המלאכותית והמכונות הלומדות הן כבר חלק מכלכלת המיינסטרים, והן מספקות תרומה גדולה לכלכלה ולחברה. יש רק בעיה אחת גדולה, אין רגולציה: אין היום חברות רציניות, בכול תחומי העיסוק, שאינן משקיעות בהטמעה של בינה מלאכותית ולימוד מכונה בפעילות שלהן, תהליך שדובר אודותיו רבות לאורך המחצית השנייה של המאה ה-20, אבל שאיש לא חלם שזה יקרה בפועל כבר בתחילת המאה ה-21. זה עדיין לא מושלם, רוב החברות עדיין בשלב הפיילוט אבל התהליך, לפי סקר שנערך בביטאון העסקים של אוניברסיטת הרווארד מתקדם ומהר. הסקר אגב נערך בתחילת 2018 וההתקדמות מאז פנומנלית. לא רק החברות מתקצבות ההטמעה, גם מדינות עושות זאת ושבדיה מובילה לפני ארה"ב ויפן.
למה עושים זאת? מסיבות רבות אבל בעיקר בגלל השפעת הבינה על הפריון, ההתייעלות והצמיחה. ראו למשל מה פוטנציאל ההשפעה על הכלכלה. משקיעים שבודקים אפשרויות השקעה בתחום צריכים לקחת בחשבון שטכנולוגיות בינה מלאכותית עשויות להוביל לפער ביצועים בין חברות. בקצה האחד של הספקטרום, חברות שמאמצות באופן מלא כלי בינה מלאכותית בארגונים שלהן צפויות להציג צמיחה, התייעלות ורווחיות גדולות משמעותית יחסית לחברות שיאמצו בחלקים ולאורך זמן. מומחים רבים טוענים שלמעשה מדובר ב"מהפכה הטכנולוגית החמישית".
גודל שוק הבינה המלאכותית העולמי הוערך ב-93.5 מיליארד דולר בשנת 2021 אבל צפוי להתרחב בשיעור צמיחה שנתי של 38.1% מ-2022 עד 2030. חברת הייעוץ מקינזי מעריכה שבינה מלאכותית עשויה לספק תפוקה כלכלית נוספת של כ-13 טריליון דולר עד 2030, ולהגדיל את התמ"ג העולמי בכ-1.2% בשנה. זה יגיע בעיקר מהחלפת העבודה באוטומציה וחדשנות מוגברת במוצרים ובשירותים. המחקר והחדשנות המתמשכים בהובלת ענקיות הטכנולוגיה מניעים את האימוץ של טכנולוגיות מתקדמות בענפי התעשייה, כגון רכב, נדל"ן, בריאות, קמעונאות, פיננסים וייצור. לדוגמה, עד נובמבר 2020 רכשה חברת אינטל (סימול:INTC) למעלה מ-50 חברות בתחום ואז רכשה את החברה הישראלית Cnvrg.io שמפתחת ומפעילה פלטפורמה עבור מדעני נתונים לבניית והפעלת מודלים של למידת מכונה. אינטל לא לבד, ענקיות הטכנולוגיה בראשות IBM, NVDA, פייסבוק ואמאזון, כל אחת בנישה שלה, רוכשות כול דבר שזז בתחום והמצב דומה גם מחוץ לסביבה הטכנולוגית, בינה מלאכותית הביאה את הטכנולוגיה למרכז כול הארגונים.
המכונות, "בהשגחת" הבינה, כך מסתבר עד כה, לומדות מהר. נקווה שהמפתחים והרגולטורים ידאגו לכך שהפלטפורמות והמכונות הלומדות לא יגיעו לרמת התחכום האנושית, יפתחו מודעות עצמית ויתחילו לחשוד שאנחנו מנצלים אותן יותר מידי. זוכרים את Skynet? כן, המערכת החכמה בסרט "המחסל", שנבנתה (בסרט) עבור פיקוד האוויר האסטרטגי ופיקוד ההגנה האווירית והחלל של צפון אמריקה, כדי להבטיח לארה"ב הגנה אולטימטיבית. סקיינט, "בעזרת" הבינה המלאכותית ולמידת המכונות צברה מודעות עצמית והגיעה למסקנה שבני האדם מנסים לנטרל אותה, מה שגרם לה להגיב בהתקפה גרעינית, אירוע שהמין האנושי בעתיד יתייחס אליו כ"יום הדין". כעוקב אדוק אחרי ההתפתחות של מהפכת הטכנולוגיה איני חושב שעולם מחקר נתונים (ה-Data Science), שמטרתו להפיק תובנות מהנתונים, הצליח להגיע לרמה שמאפשרת למערכות הבינה "מודעות עצמית" אבל הדברים נאמרים בזהירות כיוון שבהחלט אפשרי שבמעבדות הפתוח במערכות הבטחון ובחברות הענק מתקדמים לכיוון ומהר.
התמונה שצרפנו היא מתוך הכתבה, "בינה מלאכותית מול למידת מכונה, בואו ונעשה סדר במונחים" ששווה לקרוא. נאיה קולג' אגב, שנמצאת בהרצליה פתוח, היא חלק מחברתNAYA Technologies שמספקת שירותי ייעוץ והטמעה בתחום פלטפורמות הנתונים. ב 2020 מוזגה החברה לתוך חברת EPAM (סימול:EPAM) אחת מחברות ה Professional Services המובילות והמצליחות בעולם שבעבר כתבנו עליה ועל המייסד ארקדי דובקין מבלרוס. ספור הצלחה מסחרר שאחריו אנחנו עוקבים מאז ההנפקה. נגיע אליה שוב בהמשך אבל קודם ננסה להבין על מה מדובר. מה שרואים בתמונה זה פירוק של בובת מטריושקה הרוסית (סדרה של בובות חלולות הנתונות זו בתוך זו).
המונח "מדעי הנתונים" (Data Science) מייצג נושא בינתחומי שמנסה לחלץ ידע ותובנות מכמות הנתונים, הבלתי נתפסת בגדלה, שמגיעה לתעשייה מאז התחיל המיזוג הגדול בין מהפכת האינפורמציה לכלכלת המיינסטרים. מדובר במדע שמשתמש בטכניקות ובתיאוריות השאובות מתחומים רבים בהקשר של מתמטיקה, סטטיסטיקה, מדעי המחשב, מדע המידע והבנת התחום.
מדען המחשב והדאטא הדגול, ג'ים גריי, טען שמדעי הנתונים זה ה"פרדיגמה (השקפת עולם ששולטת בזמן נתון) הרביעית" של המדע (לאחר הפרדיגמות האמפירית, התיאורטית והחישובית), וטען שהמדע כולו משתנה בגלל ההשפעה של טכנולוגיית המידע ומבול הנתונים שהולך ושוטף את החברה והתעשייה (גריי אגב נעלם עם ספינתו ב 2012 וכמות האינפורמציה אז, יחסית להיום, הייתה קטנה).
מדעני הנתונים מייצרים קודים של תכנות ומשלבים אותם עם ידע סטטיסטי כדי ליצור תובנות מנתונים. ההתקדמות בכרייה ועבוד של נתונים לצד ההבנה ההולכת וגדלה שבעזרת ההתקדמות הטכנולוגית, במיוחד ההתקדמות בתעשיית השבבים, מאפשרת להגיע למצב שבו מכונה מסוגלת לדמות ולהציג התנהגות שנגזרת מחשיבה אנושית. כלומר, לקבל החלטות ולפתור בעיות לבד.
מדובר בטכנולוגיות שמסוגלות לבצע משימות ספציפיות, כמו בני האדם ואף יותר טוב. דברים מהסוג שמצליחה למשל לעשות הפלטפורמה של Pinterest עם התמונות ומה שעושה Facebook בזיהוי פנים שלא להזכיר את הרכב האוטונומי. ההתפתחויות הללו אגב עושות פלאים בתחום הצבאי ולא פחות בתחום החקלאי (נעשה על כך כתבה בקרוב). מה שהוביל בפועל את מיזוג מדעי הנתונים ובמיוחד את הבינה ולמידת המכונה לתוך התעשייה היא ההתפתחות בתחום המעבדים ובמיוחד המעבד הגרפי, ה-GPU שלמעשה מוביל את כניסת הלמידה העמוקה (Deep Learning), שלב מתקדם בלמידת מכונה שמבוסס על רשתות עצביות מלאכותיות שזה כבר מזכיר את סקיינט.
פעולת ההטמעה של הבינה נעשית, בד"כ, ע"י חברות מהסוג של EPAM, חברה שהוקמה על מנת לעזור לחברות להטמיע את טכנולוגיות הקסם הללו ולא לפגר אחרי ההתקדמות הטכנולוגית. החברה מספקת שירותי הנדסת פלטפורמות דיגיטליות ופיתוח תוכנה ברחבי העולם, שירותי הנדסה, לרבות ניתוח דרישות ובחירת פלטפורמה, התאמה אישית, הגירה בין פלטפורמות, הטמעה ואינטגרציה; שירותי ניהול תשתיות, כגון פיתוח תוכנה, בדיקות ותחזוקה עם תשתיות פרטיות, ציבוריות וניידות עבור אפליקציות, מסדי נתונים, רשתות, שרתים, אחסון וניהול תפעול מערכות כולל שירותי תחזוקה ותמיכה.
היא גם מספקת פתרונות תפעול הכוללים שיטות הנדסיות משולבות ואוטומציה חכמה ופתרונות אופטימיזציה הכוללים בדיקות יישומי תוכנה, ניהול בדיקות, אוטומציה ושירותי ייעוץ כדי לאפשר ללקוחות לשפר את נוהלי בדיקות התוכנה ואבטחת האיכות הקיימים שלהם, כמו גם שירותי בדיקה אחרים המזהים איומים וסוגרים פרצות כדי להגן על המערכות העסקיות של לקוחותיו מפני אובדן מידע. בנוסף, החברה מציעה ניהול תוכניות, כמו גם פיתוח מוצר פיזי, כגון בינה מלאכותית, רובוטיקה ומציאות מדומה.
מהבחינה העסקית החברה צומחת במהירות, הכפילה הכנסות ורווחיות בארבע השנים האחרונות והאנליסטים מאוחדים בהמלצת קניה כפי שהיו כשהמניה עמדה על 725 דולר ונתנה לחברה ערך מטורף בכול קנה מידה, כולל הפוטנציאל העתידי של 41.5 מיליארד דולר. המניה, שבין מרץ 2020 לסוף 2021 עלתה ב-353%, ל-725 דולרים, ירדה בתחילת השנה ב-77% ל-168 דולרים אבל מאז חזרה בכ-90% לסביבות ה-315 דולר. האמת? גם המחיר הנוכחי אינו שפוי ביותר אבל 168 דולר שהיה בתחילת השנה? הקונצנזוס כרגע מציג רווח למניה של 12.4 דולרים ל 2023 (עלייה של 44% לעומת ההערכה ל-2022 שכנראה תציג ירידה קלה ברווח למניה לעומת 2021). מומלץ לקרוא את ספור ההצלחה של החברה, וגם את הספור האישי של המייסד.
איך משקיעים? כדאי לרכוש EPAM? אולי, אבל יש כאן "בעיה" קטנה, התחרות. חברות כמו IBM, Accenture (סימול:ACN), Gartner (סימול:IT), Cognizant (סימול:CTCH) ואפילו אמדוקס (סימול:DOX ) מתקהלות לנגוס בנישה המתפתחת כמו דבורים בעונת הפריחה ומה שלא פחות חשוב היא העובדה שחברות אחרות, במיוחד ענקיות הטכנולוגיה, נכנסות לתחום ומשקיעות הון עתק בהקמת חטיבות ייעודיות לנושא. אינטל שהזכרנו, AMZN רוכשת את רשת המרפאות הקהילתיות ONE MEDICAL (סימול:ONEM) שמנהל ד"ר אמיר דן רובין ונכנסת בעוצמה לתחום הבריאות מה שללא ספק יצריך הטמעה של בינה ולמידת מכונה. חברות הענק בחקלאות ובביטחון (גם אלביט מערכות בפנים) נכנסות ועוד. בנוסף ישנה הבעיה הרגילה של הגדרת התחום שהמשקיע מעוניין בו שהרי תעשיית הנתונים מורכבת ממגוון תחומים.
וול סטריט אינה מתעלמת כמובן. יותר ויותר סלים, אקטיביסטים בעיקר, מגיעים לשוק מופעלים באמצעות הבינה שבוחרת את ההשקעות כמו למשל הסל AIEQ שמנוהל באופן אקטיבי על ידי מודל קנייני וכמותי שמפעילה בינה מלאכותית שבוחרת מניות אמריקאיות עם הסתברות גבוהה ביותר לעלייה במהלך 12 החודשים הבאים. יש הרבה סלים כאלו שרובם עדיין קטנים. תוכלו לקרוא על הנושא בכתבה הבאה.
באשר להשקעה בתחום המומחים חלוקים בדעותיהם ובעיקר בשל המורכבות והמשתנים הרבים לגבי העתיד. ישנם שממליצים להתמקד בחברות מובילות בודדות כמו NVDA, GOOG, AMZN, IBM, FB, MSFT, PLTR, INTC, C3.ai (סימול:AI) ו- SentinelOne (סימול:S) שייסד ומוביל היזם הישראלי המוכשר תומר ויינגרטן. מומחים אחרים מעדיפים את סלי ה-AI & Robotica שהגדול שבהם הוא הסל BOTZ וישנם (הרוב) שמעדיפים את סלי הטכנולוגיה וה-IT הגדולים (גם בשל הירידות לאחרונה) מהסוג של XLK או VGT שכוללים את רוב השחקנים החשובים. גם אנחנו מעדיפים את "הגדולים" ובעיקר את RYT שמבוסס על משקל שווה של החברות הכלולות.
המשקיעים צריכים לדעת שהשקעה בתחום מצריכה זמן ועבודת מחקר. כול המידע נמצא ברשת וקל להשגה ולכן שווה לבצע מחקר עצמאי ולהגיע למסקנה עצמאית והכי חשוב, לוודא שאתם משקיעים כסף שמיועד להשקעה ולא להוצאות שוטפות.
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותבים עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
16.מעניין מאוד. תודה. (ל"ת)הקורא 06/08/2022 11:48הגב לתגובה זו0 0סגור
-
15.שלמה שואל באמת.. קומפיוגן לכמה שנים?גיל 31/07/2022 08:45הגב לתגובה זו0 0שלמה אני צעיר ומעוניין להבין.שאתה או מישהו אחר קונה עכשיו קומפיוגן, החברה משקיעה המון כסף בפיתוחים ושכר וכו' כבר לא מעט שניםהאם יש איזשהו תאריך משוער להתממשות החלום שם ? 3 שנים 7 שנים 12 שניםהרי מתישהו הניסויים והתהייות אמורים להפתר להצלחה או כשלון לא?תודה רבהסגור
-
שאלה מצוינת שאין לה תשובהשלמה גרינברג 31/07/2022 10:33הגב לתגובה זו4 0קח כדוגמה את טאור (TSEM). תביט על גרף המניה מתחילת שנות ה 90. המניה, פעמיים, ב 1995 וב 2000 התקרבה ל 600 דולרים (מתואם להיום). אני עוקב אחריה עוד מלפני ההנפקה והרבה לפני שהגיע המנכ"ל הנוכחי, אלוונגר, ב 2001. כשהגיע, במהלך הנפילות של 2001, התחלנו לכתוב על החלום הפוטנציאלי שמציגה טאור. הסברנו מהו החלום, הפוטנתיאל וכתבנו שאלוונגר, כנראה, יצליח לממש. כול המומחים, כולם, טענו שטאור (בגלל סיבות שונות) לא תצליח. אנחנו כתבנו, פעמים רבות וכתשובה לשאלות כמו שלך, ששום דבר לא השתנה בחלום של טאור או בניהול של אלוונגר שמצדיק "התייאשות" מהחלום אז TSEM נשארה בפחנת החלומות למעלה מעשור לפני שהחלום מומש. זה קרה כך עם TMO, עם ISRG, עם טבלה מול בטר פלייס ולא מעט פעמים החלומות נכשלו. זו הסיבה ל"פינת חלומות", לא יותר מ % 10 מהתיק. הצלחה של מניית חלום זה % 30 הסיבה לחלום ו % 70 הניהול!!. שום דבר בחלום של קומפיוג'ן עדיין לא השתנה (לדאבון ליבי גם ההנהלה לא השתנתה עדיין). הכניסה והיציאה של קרנות ווד זיעזעו המניה קשה אבל לא פגעו בחלום. אם אגיע למסקנה שהחלום נגוז לא אהסס לכתוב זאת. כרגע איני רואה סיבה אז המניהסגור
-
14.אינטל ירדה 9% ביום בו הsoxx עולה 1%אלי 31/07/2022 08:42הגב לתגובה זו0 0כנראה שקרנה של אינטל באמת בירידהסגור
-
INTCלרון 31/07/2022 09:48הגב לתגובה זו0 1מנייה גרועה לאורך שנים בשטח מבטיח,עיזבו ,AMD עדיפה לאין ערוך,המנכל"ית ד"ר סו מאוד רצינית ומבטיחה להמשךסגור
- טען עוד
-
13.ומה דעתך היום על טבע לאור ההתפתחויות הדרמטיות האחרונות? (ל"ת)שאלה לשלמה 31/07/2022 01:50הגב לתגובה זו1 0סגור
-
דעתי לא השתנתהשלמה גרינברג 31/07/2022 10:34הגב לתגובה זו3 0שולץ עושה עבודה מצוינתסגור
-
12.תודה על המאמרים הנפלאים ו.....נחום 30/07/2022 21:15הגב לתגובה זו0 0מי זו AMTD Digital שדילגה מעלה בקלילות כזו בימים האחרונים?סגור
-
AMTDלרון 31/07/2022 10:02הגב לתגובה זו0 0לאנשים שיש להם כסף מיותר,תן לצדקהסגור
-
11.שלמה תודה, מנהל השקעות של בנק גדול בארה"ב טוען שהעליותאור 30/07/2022 10:43הגב לתגובה זו2 0האחרונות במדדים הן מלכודת, נשמח כולנו לשמוע את דעתך בעניין זהסגור
-
מנהל רציני ביותר אגב (ל"ת)שלמה גרינברג 31/07/2022 10:41הגב לתגובה זו3 0סגור
-
10.שלמה לגבי קומפיוג'ןרועה צאן 29/07/2022 21:24הגב לתגובה זו0 0הי שלמה, מה דעתך?: 1. קומפיוג'ן - מדוע לדעתך קאתי ווד מכרה את אחזקותיה בחברה בעיתוי הנוכחי? האם לדעתך נוצרה הזדמנות קניה? 2. איזה תעודת סל בתחום המים היית בוחר? 3. בהנחה והיית מאמין בהתפתחות הכלכלה בהודו באיזה תעודת סל היית בוחר? תודה רבה!סגור
-
לרועה הצאןשלמה גרינברג 30/07/2022 17:22הגב לתגובה זו3 0ראשית ווד יוצאת מקומפיוג'ן מזה יותר משנה. מדוע? כנראה שהחליטה שנכנסה כפיל בחנות חרסינה, העלתה המניה ל 20 והחליטה שטעתה, זה לא מקרה יוצא דופן, היא עדיין מוכרת ומשתסיים אשקול להגדיל האחזקה. על המים עניתי 100 פעם ו"בהנחה והיית מאמין בהתפתחות הכלכלה בהודו", בהנחה? אני כותב שהודו צריכה להיות בתיק מזה שנה פלוס. כול היתר תבדוק ותחליט לבדסגור
-
אבוג'ן נולדה מקומפיוג'ן, ונדמה לי שבאייר מושקעת בה..אבלומה עם אבוג'ן? 31/07/2022 01:48הגב לתגובה זו1 0אבל המניה לא מתרוממתסגור
-
9.שלמה, ראשית תודה רבהברוך הופשטטר 29/07/2022 15:50הגב לתגובה זו1 0תוכל בבקשה לבאר ולפרט יותר מדוע אתה מעדיף את RYt, מאשר xlk ו vgt. וכן בין xlk לvgt האם אתה רואה עדיפות כלשהוא. תודה מראש. ברוךסגור
-
כתבתי במפורש מדוע (ל"ת)שלמה גרינברג 30/07/2022 17:22הגב לתגובה זו2 1סגור
-
אכן. אבל בכל זאת שאלתיברוך הופשטטר 30/07/2022 21:34הגב לתגובה זו0 0בגלל שהמשקל השווה בryt, לא הביא ביצועים עודפים לאורך זמן, ורק בירידות האחרונות הוא ירד פחות אבל לא משמעותית, ודמי הניהול אצלו יותר יקרים.סגור
-
הוא הסביר בכתבהמשקל שווה 29/07/2022 21:38הגב לתגובה זו2 0ב ryt לכול חברה משקל שווה (ב xlk מיקרוסופט ואפל הם כול אחת בנפרד 20 אחוז ממשקל התעודה) - אתה מצמצם חשיפה לארוע בחברה בודדת.סגור
-
לשלמה - אכן. אבל בכל זאת שאלתיברוך הופשטטר 31/07/2022 19:23הגב לתגובה זו1 0בגלל שהמשקל השווה בryt, לא הביא ביצועים עודפים לאורך זמן, ורק בירידות האחרונות הוא ירד פחות אבל לא משמעותית, ודמי הניהול אצלו יותר יקרים.סגור
-
8.תודה ושבת שלום (ל"ת)אנונימי 29/07/2022 15:09הגב לתגובה זו5 0סגור
-
7.גוגל היא המובילה הבלתי מעורערת בתחוםעידו 29/07/2022 14:49הגב לתגובה זו2 0כמעט על הפריצות המהותיות מתחום ראיה ממוחשבת, ניתוח טקסט ואפילו יישומים בביולוגיה חישובית - הגיעו מגוגל או חברות בת שלה. להערכתי אין לה ממש מתחרות, אולי קצת פייסבוק, בעיקר בגלל הדאטה האיכותי שיש להם.סגור
-
6.קרן השקעות שלמה גרינברגרב סרן בועתי 29/07/2022 13:13הגב לתגובה זו9 3מעניין כמה קרן השקעות של שלמה גרינברג הייתה מפסידה לנו השנה. קאתי ווד הישראלי שלנוסגור
-
5.נהדר, שלמה. (ל"ת)רז 29/07/2022 12:44הגב לתגובה זו6 0סגור
-
4.דוחות אינטלגלזר 29/07/2022 12:42הגב לתגובה זו0 1שלמה תודהלדעתך אינטל חברת שבבים בכלל ?דוחות סופר חלשים. מה דעתך ?צודהסגור
-
אינטל חלשהלרון 31/07/2022 10:06הגב לתגובה זו0 0לא מהיום,מנסה לקנות ולקנות ולהשתפר אך רק במובילאיי זה הצליח איך שהואסגור
-
לא שלמה אבל היא נמצאת בחתיכת נקודת כניסה. ברמה הסטורית.רז 30/07/2022 14:10הגב לתגובה זו5 0.סגור
-
3.תודה שלמה. מעניין ביותר. (ל"ת)עמית 29/07/2022 12:41הגב לתגובה זו6 0סגור
-
2.גרינברגלולי 29/07/2022 12:26הגב לתגובה זו3 1מתחיל להזכיר את חביבתו קאטי,כמה יותר מסוכן עדיףסגור
-
"חביבתו? מהיכן לקחת זאת?" (ל"ת)שלמה גרינברג 30/07/2022 17:24הגב לתגובה זו4 0סגור
-
מהכתבהלולי 31/07/2022 10:12הגב לתגובה זו0 0על המחשב הקוונטיסגור
-
אדם שאין לולולי 31/07/2022 10:07הגב לתגובה זו0 1המצפון והאומץ לאמר טעיתי,תשובה מספקת?סגור
-
אתה זורק לחלל האוויר משהו שהוא לא אמר ומשייך את זה אליוהנריק 01/08/2022 13:14הגב לתגובה זו2 1ואז מצפה ממנו להתנצל. הגיוני בסך הכל.סגור
-
אם הייתי טועה הייתי מודה (ל"ת)שלמה גרינברג 31/07/2022 16:58הגב לתגובה זו3 1סגור
-
לולי עדיף תחזור ללול. אתה חובבן (ל"ת)יקי 30/07/2022 11:54הגב לתגובה זו3 0סגור
-
קובינורית 31/07/2022 10:10הגב לתגובה זו3 0הוא צודק ואתה הוא החובבןסגור
-
1.צריך לשכפלרותי 29/07/2022 12:12הגב לתגובה זו2 1את פוטין מס' פעמים ואז כל התאוריות המלומדות נופלות לביצהסגור
-
את רוצה גם שיגיע דרקון גדול שיאכל את כל המכונות של וולסהנריק 01/08/2022 13:16הגב לתגובה זו2 0טריט?סגור